​Пленарні засідання Верховної Ради України 19 березня 2019 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання. А.Парубій зазначив, що сьогодні Парламент продовжить розгляд історичного фундаментального проекту Закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д), розгляд якого у другому читанні було розпочато 28 лютого.


Він нагадав, що днями Україна відзначала дві важливі історичні дати: утворення Української Центральної Ради та 80-річчя проголошення незалежності Карпатської України.

«І Центральна Рада понад 100 років проголосила українську мову державною, і Парламент Карпатської України постановив, що державною – є українська мова. У наших попередників не було жодних сумнівів, якою має бути державна мова», - підкреслив А.Парубій. Він також додав: «Сьогодні ми маємо незалежну Українську державу, в якій українська мова є єдиною державною, і наше завдання прийняти закон, який гарантував би її стабільний і безперешкодний розвиток».

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп, які виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

А.Парубій оголосив про продовження розгляду проекту Закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д).

Голова Верховної Ради нагадав, що народні депутати продовжать розгляд правок із розгляду 490 правки.

Головуючий запросив на трибуну голову Комітету з питань культури і духовності Миколу Княжицького.

М.Княжицький нагадав, що сьогодні день народження великої української поетеси і письменниці Ліни Костенко. Він назвав символічним, що саме в цей день продовжується обговорення важливого проекту закону про державну мову.

Голова Комітету нагадав відому цитату видатної поетеси: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». Він також підкреслив: «Те, що ми намагаємось зараз зробити – це відродити, відживити українську націю, український народ, зробити так, щоб ніхто і ніколи української мови більше не відібрав».

М.Княжицький ще раз наголосив: «Від закону, який зараз розглядається в Парламенті, не стане гірше жодному українцю, від нього ніхто не постраждає, бо він демократичний. Від цього закону стане мирним майбутнє наших дітей і в Харкові, і в Донецьку, і у Львові, і в Одесі тому що, відбираючи у нас мову, хочуть відібрати наше право на існування». Він також додав: «Як тільки ми даємо тут маленьку слабину, відразу російські війська приходять сюди захищати російську націю. Бо, якщо немає у нас мови, то чим ви відрізняємося від росіян? Нічим».

Народні депутати продовжили розгляд правок до п’ятого розділу законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної: ЗАСТОСУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ МОВИ В ПУБЛІЧНИХ СФЕРАХ (правки 424–994).

У засіданні Верховної Ради і обговоренні правок до законопроекту бере участь Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко.

Перед оголошенням перерви А.Парубій повідомив, що ранкове засідання продовжиться виступом із заявою від двох фракцій.

Головуючий також звернув увагу, що народні депутати наразі розглянули 541 правку до проекту Закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

Після перерви А.Парубій надав слово для виступу із заявою від двох фракцій народному депутату Сергію Власенку. У своїй заяві Власенко повідомив, що вчора Печерський районний суд виніс рішення про те, що інформація, розповсюджена керівником фракції БПП Артуром Герасимовим щодо Юлії Тимошенко, щодо уряду Юлії Тимошенко (начебто у 2009 році Юлія Тимошенко в Мюнхені виступала з заявою про те, що Україні не потрібно в НАТО – ред.), є брехливою.

«Учора було винесено судове рішення, яке мені дає сьогодні право і можливість з цієї трибуни Верховної Ради сказати, що суд визнав Артура Герасимова брехуном. Звичайним-звичайним брехуном, який не відповідає за власні слова, який не має жодних доказів того, що він говорить. Він використовує свої повноваження народного депутата для того, щоб сіяти неправду, для того, щоб розказувати неправдиву інформацію», - заявив Сергій Власенко.

Із реплікою у відповідь виступив народний депутат Артур Герасимов.

Верховна Рада продовжила розгляд законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної із 542-ї правки.

Головуючий надав слово Першому заступнику Голови Верховної Ради Ірині Геращенко, яка запросила на відкриття експозиції «Повернення додому», розгорнутої у кулуарах Верховної Ради на підтримку українських моряків, захоплених російськими силовиками поблизу Керченської протоки 25 листопада 2018 року.

За словами І.Геращенко, в рамках заходу відбудеться спілкування з родичами військовополонених українських моряків, які виступили організаторами заходу. Робота виставки триватиме до 22 березня.

А.Парубій продовжив засідання на 15 хвилин.

Головуючий закрив ранкове засідання.

Вечірнє засідання розпочалося з розгляду 597 правки до проекту Закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

Відкриваючи засідання, А.Парубій ще раз роз’яснив порядок надання слова народним депутатам під час обговорення проекту закону. Він наголосив, що щодо відхиленої правки може виступати лише один депутат і першочергово слово надається автору правки.

Народні депутати розглянули правки до п’ятого розділу законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної: ЗАСТОСУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ МОВИ В ПУБЛІЧНИХ СФЕРАХ (правки 424–994).

Головуюча на засіданні І.Геращенко оголосила, що у Президію надійшла заява від фракції політичної партії «Опозиційний блок» і групи «Партія «Відродження» із вимогою надати перерву на 30 хвилин.

Перший заступник Голови Верховної Ради зазначила, що завтра, 20 березня, ранкове засідання Верховної Ради розпочнеться із заяви фракцій, на вимогу яких оголошено перерву. Після цього народні депутати продовжать розгляд проекту Закону про забезпечення функціонування української мови як державної з 657 правки.

Головуюча закрила вечірнє пленарне засідання Парламенту.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.