​Пленарне засідання Верховної Ради України 18 жовтня 2019 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання. Д.Разумков повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь Прем’єр Міністр України Олексій Гончарук та члени Кабінету Міністрів України.

Головуючий нагадав, що у понеділок під час Погоджувальної ради було визначено тему «Години запитань до Уряду». Члени Кабінету Міністрів будуть відповідати на запитання щодо врегулювання конфлікту на Сході України, тарифної політики, її стану та перспектив.


Депутатські фракції заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів щодо запитань, які будуть поставлені під час «Години запитань до Уряду».

Головуючий повідомив, що відповідати на запитання депутатських фракцій і груп будуть Міністр оборони України Андрій Загороднюк та заступник Міністра закордонних справ Василь Боднар та Перший заступник Міністра енергетики та захисту довкілля Віталій Шубін.

Розпочалася «Година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово Міністру оборони Андрію Загороднюку, який відповів на запитання щодо врегулювання конфлікту на Сході України.

Урядовець, зокрема, відповів на запитання стосовно практичного механізму і умов розведення військ на Донбасі; на підставі чого буде визначатися інформація щодо відсутності обстрілів і чи будуть враховуватися обстріли із стрілецької зброї; щодо готовності позицій для відведення військ; можливості повернення на позиції, які війська покидають в результаті розведення; захисту цивільного населення; щодо коштів, які необхідні для переозброєння Збройних сил України; пояснив, чому саме 7 днів має бути без обстрілів для розведення військ.

Також Міністр відповів на уточнююче запитання щодо розмінування територій поблизу зон розведення військ.

А.Загороднюк відповів на усні запитання народних депутатів: щодо перспектив продовження будівництва гуртожитків для військовослужбовців; щодо призупинення переходу на нову систему харчування в армії; щодо перспектив підвищення грошового забезпечення військових; щодо витрати коштів, отриманих від військового збору; щодо виділення коштів на модернізацію, закупівлю і обслуговування техніки і озброєнь; щодо населених пунктів у «сірій зоні», що утвориться після розведення військ на сході

Заступник Міністра закордонних справ Василь Боднар відповів на запитання від депутатських фракцій і груп щодо: дії Закону «Про особливості місцевого самоврядування»; відкриття КПВВ у Золотому; на якому етапі перебуває розробка закону про амністію і хто під неї потрапить; на якому етапі перебуває розробка Закону про особливості місцевого самоврядування на окупованих територіях, а також уточнююче запитання щодо «формули Штайнмайєра».

На усні запитання відповів Міністр закордонних справ Вадим Пристайко. Зокрема народні депутати цікавились: поставками унікальної української продукції для військових потреб Російської Федерації; погодженням «формули Штайнмайєра» і роз’ясненням її суті населенню; закупівлею вугілля за кордоном; нарощенням військових загроз з боку росії.

Перший заступник Міністра енергетики та захисту довкілля Віталій Шубін відповів на запитання щодо: підтримки шахт і вугільної галузі, а також вирішення питання погашення заборгованості із заробітної плати перед шахтарями; заходів для формування прозорої вартості енергетичних товарів; щодо програми простого підключення громадян і малого та середнього бізнесу до енергомережі; відновлення постачання електроенергії із росії; щодо ціни на підключення підприємців до енергомереж; готовності до початку опалювального сезону в окремих регіонах.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук відповів на запитання щодо розподілу залишків коштів, передбачених у державному бюджеті на поточний рік на соціально-економічний розвиток.

На цьому «Година запитань до Уряду» завершилась.

Головуючий на вимогу двох фракцій оголосив перерву на 30 хвилин.

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк оголосила депутатські запити.

У пленарному засіданні оголошено перерву до 12.30.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков після закінчення перерви повідомив про зустріч, яка відбулася між представниками депутатських фракцій і Уряду. За результатами зустрічі досягнуто домовленості про продовження роботи і внесення змін до порядку денного. Цими змінами пропонується розглянути проект Закону про Державний бюджет України на 2020 рік №2000, а також законопроекти - про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з відокремленням транспортування природного газу за №№2239 і 2239-1 і законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» №2283.

Головуючий надав слово для виступів представниками депутатських фракцій.

Після закінчення виступів на пропозицію головуючого народні депутати проголосували за внесення змін до порядку денного та за продовження пленарного засідання до завершення розгляду питань порядку денного.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України №2144 доповів заступник Міністра фінансів Юрій Джигир.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Юрій Кузбит доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами розгляду законопроект прийнято за основу 264 голосами «за».

Про підготовку до розгляду проекту Закону про Державний бюджет України на 2020 рік доповів заступник Голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін.

О.Трухін доповів про додатковий розгляд Комітетом окремих пропозицій у таблиці пропозицій та відповідний виклад стану врахування таких пропозицій у проекті Бюджетних висновків і таблиці пропозицій.

За підсумками розгляду даного питання Комітет ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект постанови Верховної Ради України «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік» №2000-П, підготовлений Комітетом, прийняти за основу та в цілому із змінами у проекті Бюджетних висновків.

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан у виступі зазначив, що Рахункова палата зробила експертизу проекту Закону про Державний бюджет на 2020 рік.

Валерій Пацкан, зокрема, зазначив, що Україні потрібне стрімке економічне зростання і цьому може посприяти Державний бюджет.

За його словами: «Для цього, насамперед необхідно поліпшити умови адміністрування податків і зборів для того, щоб стало вигідно працювати легально і залишати зароблені кошти в Україні».

Також необхідно шукати і запроваджувати інструменти, які стимулювали б не вивозити сировину з України, а переробляти її тут, наповнюючи внутрішній ринок вітчизняними товарами.

Рахункова палата підтримує Уряд у тому, що необхідно зменшувати дефіцит державного бюджету, скорочувати обсяги облігацій внутрішньої державної позики і знижувати їх дохідність, що сприятиме розвитку кредитування реального сектору економіки.

В.Пацкан відзначив, що є можливість збільшення доходної частини бюджету на 2020 рік на 20,8 мільярда гривень за рахунок рентної плати за користування надрами і ПДВ із ввезення товарів на митну територію України. Окрім того, додаткові резерви показали проведені Рахунковою палатою аудити.

В.Пацкан також зупинився на недосконалості формування такого показника, як прожитковий мінімум, величина якого не відповідає фактичному прожитковому мінімуму і фізіологічному мінімуму для життя людини, визначеному за міжнародними критеріями ООН.

Голова Рахункової палати наголосив на необхідності спрямувати зусилля на подолання бідності. Він також акцентував на ефективному плануванні видатків.

«Збалансований бюджет на наступний рік дасть можливість розвитку нашої держави і розвитку економіки», - підсумував В.Пацкан.

Заступник Міністра фінансів Юрій Джигир поінформував про те, що після того, як проект Державного бюджету на 2020 рік було подано до Верховної Ради, було створено Робочу групу, яка почала активно працювати і опрацювала багато поданих депутатськими фракціями та народними депутатами правок. Основним завданням Робочої групи при опрацювання проекту Державного бюджету було збереження балансу показників та забезпечення реалістичності виконання Державного бюджету-2020.

Ю.Джигир повідомив, що наразі Уряд працює над уточненням основних макропоказників економічного розвитку. Він також зазначив, що Уряд готовий опрацювати пропозиції народних депутатів до законопроекту.

В обговоренні законопроекту взяли участь представники депутатських фракцій.

Після закінчення виступів головуючий надав слово для виступу Прем’єр-міністру Олексію Гончаруку.

Прем’єр-міністр звернувся до народних депутатів з проханням підтримати пропозиції своїх колег до законопроекту, які Уряд розгляне і врахує піж час підготовки до другого читання.

Головуючий постановив на голосування проект Постанови «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік» №2000-П для прийняття за основу.

Проект Постанови було прийнято 256 голосами за основу та 255 голосами - в цілому.

До порядку денного для розгляду було включено проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу №2239.

Голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин доповів законопроект №2239 та альтернативний проект №2239-1. Він також доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти альтернативний законопроект №2239-1 у редакції його авторів.

Після закінчення виступів із заключним словом виступив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Він наголосив на важливості прийняття цього законопроекту у першому читанні для того щоб мати сильну позицію на переговорах з російською стороною, які мають відбутися наступного тижня.

Прем’єр-міністр звернувся до народних депутатів з проханням прийняти законопроект №2239-1 у редакції авторів.

Законопроект 286 голосами було прийнято за основу в редакції авторів з техніко-юридичними правками.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» №2283.

Законопроект доповів Заступник Міністра фінансів Юрій Джигир.

За результатами розгляду законопроект прийнято за основу 273 голосами.

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк поінформувала про відзначення у Верховній Раді Дня боротьби з із захворюванням на рак молочної залози.

О.Кондратюк оголосила про створення кількох міжфракційних депутатських об’єднань: «Інтелектуальна Україна», головою якого обрано народного депутата Руслана Стефанчука, «За прискорену євроінтеграцію українського бізнесу», головою якого обрано народного депутата Дмитра Люботу, «За Хмельниччину», головою якого обрано народного депутата Дениса Монастирського.

Головуючий закрив ранкове засідання.

21-25 жовтня народні депутати працюватимуть з виборцями.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради України відбудеться у вівторок, 29 жовтня.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України.

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.