​Пленарні засідання Верховної Ради України 14 січня 2020 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання. Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих в катастрофі авіалайнера Міжнародних авіаліній України під Тегераном 8 січня 2020 р.


Д.Разумков нагадав, що він давав доручення Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, який підготував проект постанови, який буде сьогодні розглядатися щодо цієї трагедії.

Голова Верховної Ради України закликав українських і міжнародних представників долучитися до встановлення та покарання винних у цій авіакатастрофі.

Д.Разумков прокоментував інформацію засобів масової інформації щодо збільшення зарплат народним депутатам. Він повідомив, що в Апараті Верховної Ради йому надали повну інформацію, згідно з якою є індексація заробітної плати народних депутатів, однак, вона зовсім не відповідає тим цифрам, про які пишуть у ЗМІ - про 100 тисяч, про 150 тисяч. «Зміна заробітної плати становить близько трьох тисяч для народного депутата. Це пов’язано з прожитковим мінімумом», - додав він.

Головуючий також звернув увагу на те, що одночасно з цим всі бачили інформацію щодо преміювання окремих керівників різних установ та відомств. «І я думаю, що мені, як Голові Верховної Ради, і народним депутатам дуже цікаво почути позицію щодо цих надбавок, цих премій, наскільки вони відповідають дійсності, а якщо відповідають, то за що. Тому є пропозиція, яка надходила від фракції «Слуга народу», і я думаю, що й інші політичні сили до цього долучаться - під час «години запитань до Уряду» заслухати після Міністра закордонних справ ще позицію міністрів та, можливо, позицію Прем’єр-міністра щодо тих премій, якщо вони відповідають дійсності, які були нараховані окремим міністрам в Кабінету Міністрів», - зазначив Д.Разумков і попросив поінформувати про це Кабінет Міністрів.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп для виступів із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Після закінчення виступів головуючий згідно із заявою двох фракцій оголосив перерву у засіданні на 30 хвилин для проведення консультацій.

Головуючий після закінчення перерви надав слово керівнику фракцій «Слуга народу» Давиду Арахамія, який запропонував продовжити вечірнє засідання до повного вичерпання порядку денного.

229-ма голосами народні депутати підтримали цю пропозицію.

Головуючий оголосив до розгляду проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) №1013.

Законопроект доповів заступник Голови Комітету з питань правової політики Андрій Костін. Він повідомив, що Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді України попередньо схвалити поданий Президентом України як невідкладний законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) №1013.

Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський у виступі зазначив, що метою законопроекту є забезпечення права кожного на отримання професійної правничої допомоги через скасування адвокатської монополії на надання такої допомоги.

Для цього законопроектом пропонується скасувати адвокатську монополію, а саме: виключити положення частини четвертої статті 131-2 чинної Конституції України, згідно з якою виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді.

Представники депутатських фракцій і груп взяли участь в обговоренні законопроекту.

В обговоренні також взяли участь народні депутати.

Верховна Рада 295 голосами попередньо схвалила законопроект, прийнявши постанову №1013/П1.

Проект Закону про внесення зміни до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України) №1028 доповів заступник Голови Комітету з питань правової політики Валерій Божик.

Проект Закону про внесення зміни до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України) №1028 доповів заступник Голови Комітету з питань правової політики Валерій Божик. Він зазначив, що Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді України попередньо схвалити поданий Президентом України як невідкладний законопроект про внесення зміни до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України) (реєстр. №1028 від 29 серпня 2019 року).

Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський зазначив, що метою законопроекту, визначеним Президентом України як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою України, є законодавче закріплення в Конституції України ефективного механізму організації та діяльності Верховної Ради України.

Пропонована законодавча ініціатива має на меті внесення необхідної зміни до Конституції України для реформування системи органів, що забезпечують функціонування парламенту як єдиного органу законодавчої влади в Україні.

249 голосами парламентарії підтримали Постанову «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення зміни до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України» за №1028/П1.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо Фонду розвитку підприємництва у другому читанні №2589 доповів заступник Голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін.

Він доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді законопроект за реєстр. № 2589 прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції, викладеній Комітетом у порівняльній таблиці до законопроекту, з урахуванням внесення необхідних техніко-юридичних і редакційних правок за результатами прийняття зазначеного законопроекту.

Після розгляду правок законопроект 261 голосом «за» було прийнято у другому читанні та в цілому.

Головуючий закрив ранкове засідання.

Вечірнє засідання Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив вечірнє засідання.

Народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

Проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата Венедіктової Ірини Валентинівни доповів Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальчекно. Він повідомив, що Комітет розглянув заяву народного депутата Ірини Венедіктової і підтримав її.

340 голосами «за» народні депутати підтримали відповідний проект Постанови №2731.

Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 20.12.2019 року про прийняття в цілому проекту Закону про внесення змін до Розділу ІI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» (щодо визначення розмірів посадових окладів та інших складових оплати праці, грошового забезпечення працівників правоохоронних та інших органів державної влади) №2572-П доповіла народний депутат Ірина Геращенко.

Проект Постанови не набрав голосів для прийняття в цілому і був відхилений.

Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання» №2732 доповів Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко. Він зазначив, що проектом пропонується обрати народного депутата Андрія Костіна головою Комітету з питань правової політики, увільнивши його від обов’язків заступника голови цього Комітету.

296 голосами проект Постанови прийнято в цілому.

До порядку денного було включено проект Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з трагічною загибеллю пасажирів літака рейсу PS 752 авіакомпанії Міжнародні авіалінії України внаслідок його збиття Ісламською Республікою Іран №2726.

Проект Постанови доповів Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко. Він повідомив, що беручи до уваги необхідність реагування на виклики і загрози національним інтересам держави, Комітет на своєму засіданні 13 січня 2020 року розглянув питання щодо авіакатастрофи пасажирського літака рейсу PS 752 авіакомпанії Міжнародні авіалінії України, яка сталася 8 січня 2020 року в районі міжнародного аеропорту м.Тегеран (Ісламська Республіка Іран) в наслідок його збиття бойовою ракетою збройних формувань Ісламської Республіки Іран. На борту літака знаходились 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, які всі загинули. Серед загиблих - 11 громадян України, а також громадяни Афганістану, Великої Британії, Ірану, Канади, Німеччини та Швеції. 11 січня 2020 року Корпус вартових Ісламської революції (КВІР) Ірану визнав свою провину у збитті українського літака.

Постанова має на меті схвалити Заяву, в якій Верховна Рада України висловлює глибокі співчуття родинам і близьким усіх загиблих та парламентам країн, громадяни яких стали жертвами катастрофи 8 січня 2020 року, та колективу авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» у зв’язку із втратою колег. Україна наполягає на повному розслідуванні всіх обставин цієї катастрофи, на офіційних вибаченнях з боку Ірану, поверненні тіл загиблих і здійсненні ним усіх компенсаційних виплат.

Б.Яременко повідомив, що Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити вказаний проект Постанови до порядку денного другої сесії Верховної Ради України IX скликання, прийняти його за основу і в цілому та схвалити Заяву Верховної Ради України.

368 голосами «за» проект Постанови прийнято в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи №2318-1 у другому читанні доповів Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він зазначив, що Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому як Закон України з пропозиціями Комітету, пропозиціями суб’єктів права законодавчої ініціативи, врахованими Комітетом, та з необхідними техніко-юридичними правками.

Народні депутати розглянули правки до законопроекту.

Після завершення розгляду усіх правок, на яких наполягали автори, законопроект було поставлено на голосування для прийняття у другому читанні та в цілому. 275 голосами законопроект прийнято в цілому.

Пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо статусу працівників секретаріатів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України» доповів Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко доповів рішення Комітету, який рекомендує підтримати пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо статусу працівників секретаріатів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України» (реєстр. № 0970 від 29.08.2019) і відхилити прийнятий Закон в цілому.

330 голосами народні депутати підтримали пропозицію профільного комітету.

Парламентарії усунули неузгодженості у тексті прийнятого Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» №1233.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України №2494 доповідає Міністр соціальної політики Юлія Соколовська.

Міністр зазначила, що законопроект передбачає підвищення соціальних гарантій для дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, в тому числі для дітей з інвалідністю, уніфікацію принципів надання допомоги на дітей одиноким матерям та малозабезпеченим сім’ям, а також запровадження державної соціальної допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80 річного віку та потребують постійного стороннього догляду.

Заступник Голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Вадим Струневич доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді України прийняти законопроект за основу і в цілому.

Законопроект за результатами голосування прийнято за основу 276 голосами.

Головуючий оголосив про отримання Висновку Конституційного Суду України до проект Закону про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України) №1027.

Голова Верховної Ради доручив Комітету з питань правової політики розглянути цей висновок.

До порядку денного сесії включено Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються Особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я №2538.

Законопроект доповів Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Він зазначив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

278 голосами «за» законопроект прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» №2343 доповів голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Максим Березін. Він зазначив, що законопроектом передбачається врегулювати питання щодо:

впорядкування питань, пов’язаних з наданням відпусток військовослужбовцям;

уточнення окремих питань реалізації права військовослужбовців на забезпечення житлом;

приведення термінології Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» у відповідність до Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту» та інших законів України;

уточнення джерел фінансового забезпечення заходів, пов’язаних з реалізацією прав та соціальних гарантій військовослужбовців, передбачених Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

М.Березін доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді України прийняти проект за основу.

340 голосами законопроект прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів доповіла народний депутат №2456 Юлія Яцик.

Народні депутати 312 голосами прийняли законопроект за основу.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом) №2426 доповів народний депутат Дмитро Кисилевський.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, доповідаючи рішення Комітету, зазначив, що основною причиною необхідності прийняття Закону є потреба у системному вдосконаленні і модернізації всіх етапів і порядку здійснення операцій з металобрухтом та необхідність спрощення процедури приймання металобрухту від фізичних осіб задля виведення ринку з тіні, що сьогодні, за даними об'єднання підприємств «Укрметалургпром», сягає близько 80%.

Д.Наталуха повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

313 голосами народні депутати підтримали пропозицію Комітету.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо збереження культурних цінностей) №2187 доповів Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Закон ухвалено в цілому 304 голосами народних депутатів.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до Закону України «Про систему іномовлення України» (щодо програмної політики та території розповсюдження) №2521.

Законопроект доповів Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань інформаційної політики Микита Потураєв. Він зазначив, що актуальність пропонованих у законопроекті змін, на думку авторів, обумовлена необхідністю вирішення нагальних проблем, які наразі унеможливлюють ефективну реалізацію завдань, які стоять перед системою іномовлення України. Насамперед це стосується забезпечення доступу та додаткових можливостей для отримання актуальної інформації про суспільно значущі події в Україні та світі українським громадянам, які змушені проживати в анексованій російською федерацією Автономній Республіці Крим, на тимчасово непідконтрольних українському Уряду територіях Донецької та Луганської областей, а також у прикордонних з російською федерацією районах, що зазнають потужного інформаційного впливу з боку держави-агресора з використанням усіх технологій, у тому числі наземного ефірного аналогового і цифрового мовлення.

Законопроект передбачає суттєві зміни у мовній політиці програм МПІУ, спрямованій значною мірою на зарубіжну англомовну аудиторію. Автори пропонують змінити чинну норму частини третьої статі 7, яка встановлює, що «Програми МПІУ виробляються англійською мовою, а також іншими мовами, залежно від доцільності та нагальності використання тієї чи іншої мови для досягнення мети діяльності МПІУ», замінивши слово «англійською» словом «українською» та вилучити із Закону абзац другий частини третьої статті 7, який зобов’язував МПІУ не менше 50 відсотків програм виробляти англійською мовою.

Доповідач повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

231 голосом законопроект прийнято за основу.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Верховна Рада прийняла законопроекти про ратифікацію:

Протоколу про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Сінгапур про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи №0016;

Протоколу між Урядом України та Урядом Грузії про внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Грузія про вільну торгівлю від 9 січня 1995 року №0017;

Угоди про співробітництво у сфері розвитку між Урядом України та Урядом Турецької Республіки №0018;

Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про взаємну правову допомогу та правові відносини у цивільних справах №0020.

Верховна Рада прийняла Постанову «Про проведення парламентських слухань на тему: «Проблеми виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» (№2468). Згідно з постановою, слухання відбудуться 25 березня 2020 року.

Постанову за основу і в цілому підтримали 338 народних обранців.

Народні депутати прийняли Постанову «Про проведення парламентських слухань на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення» (№2377). Слухання відбудуться 12 лютого 2020 року. «За» Постанову проголосували 344 народних депутати.

Верховна Рада 327 голосами прийняла Постанову «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2020 році» (№2542).

Даною Постановою вносяться зміни до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році» № 325-IX від 3 грудня 2019 року, якими доповнюється список пам’ятних дат і ювілеїв, що будуть відзначатися на державному рівні у 2020 році.

Постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення» (№2541) підтримали 320 народних депутатів.

Постановою схвалено Рекомендації, які містять систематизовані та враховані пропозиції народних депутатів України, керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, громадських організацій, профільних міжнародних організацій, журналістів з числа працівників загальноукраїнських та регіональних засобів масової інформації, науковців, експертів, які були висловлені на парламентських слуханнях на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення», які відбулися 6 листопада 2019 року.

Окрім того, згідно з Постановою, Кабінет Міністрів України до 1 червня 2020 року має поінформувати Верховну Раду України про стан реалізації Рекомендацій даних парламентських слухань.

Верховна Рада 334 голосами «за» прийняла за основу і в цілому Постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років» (№2573), якою схвалені Рекомендації парламентських слухань на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років», які відбулися 27 листопада 2019 року.

Згідно з Постановою, Кабінет Міністрів України має до 1 липня 2020 року проінформувати Верховну Раду України про стан реалізації Рекомендацій парламентських слухань.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.