​Пленарні засідання Верховної Ради України 21 лютого 2020 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков перед тим, як відкрити пленарне засідання, поінформував про учорашні події, які стосувалися повернення українських громадян з Китаю та їх розміщенням на карантин.


Д.Разумков зазначив: «Давайте не забувати, що Україна завжди була толерантною державою. Це наші громадяни, вони здорові, і я сподіваюся, що так буде і протягом 14 днів, коли триватиме карантин, і всі вони зможуть після того повернутися до своїх домівок. Однак навіть якщо б хтось із них був хворим, ураженим цим вірусом, - це наші громадяни, такі самі, як і ми у цьому залі, як у всій державі! Не дай Боже комусь із тих, хто вчора блокував переміщення евакуйованих, опинитися на їх місці».

Голова Верховної Ради закликав українців чути один одного і залишатися людьми. «Давайте думати про те, як об’єднати державу, а не знаходити механізми, які можуть нашкодити Україні», - наголосив він.

Дмитро Разумков висловив сподівання, що події, які відбулися, стануть для всіх уроком, а громадянам, які повернулися з Китаю, побажав якнайшвидше повернутися до своїх рідних і близьких.

Після реєстрації народних депутатів головуючий відкрив ранкове пленарне засідання. Він повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком.

Головуючий нагадав, що на Погоджувальній раді було узгоджено, що у п’ятницю «годину запитань до Уряду» буде замінено на Звіт Уряду.

Про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2019 році доповів Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Глава Уряду коротко поінформував про головні результати роботи Кабінету Міністрів за п’ять місяців 2019 р. та окреслив плани на поточний рік.

Він нагадав, що у задекларованій Програмі діяльності у центрі людина і тому держава в першу чергу повинна захищати людину. У цьому зв’язку представники Уряду учора поїхали у Нові Санжари для того, щоб переконатися, що наші громадяни в безпеці.

О.Гончарук доповів, що все необхідне для людей забезпечене: вони розселені по номерах, вони в теплі, вони накормлені, епідеміологічна і фізична безпека їх забезпечена. Проте, ті події, які учора відбувалися, на його думку, є наслідком у тому числі і інформаційної війни, яка продовжується щодо нашої країни і зсередини, і ззовні. Він передбачив, що провокації продовжаться. «Я думаю, що інформаційне поле будуть розкачувати для того, щоб створити паніку, для того, щоб зневірити населення, посіяти серед нас недовіру і розбрат».

Прем’єр-міністр наголосив: «Уряд, Президент України, команда Президента і Верховна Рада зробили все залежне від нас і, я вважаю, достатньо, для того, щоб наші громадяни, і які евакуйовані, і які знаходяться на території України були в безпеці».

Стосовно роботи Уряду за п’ять останніх місяців минулого року О.Гончарук зазначив, зокрема, проведена оцінка наявного населення, об’єднані карти різних природних кадастрів, проведено облік об’єктів соціальної інфраструктури, створено програмний комплекс в якому обліковуються державні службовці, ведеться робота над скороченням державних функцій в регіонах, триває реформа децентралізації.

«Фактично, зараз ми маємо генеральний план країни», - підсумував О.Гончарук.

Прем’єр-міністр розповів про реформування і підвищення ефективності системи освіти та охорони здоров’я.

За словами керівника Уряду, в економіці «почали з питань безпеки». Це, зокрема, забезпечення енергетичної безпеки - андбандлінг «Нафтогазу» і укладення контракту про транзиту газу до ЄС з росією.

«Ми справились із корупцією на топ-рівні в Уряді, парламенті і Офісі Президента», - сказав Прем’єр-міністр, додавши, що необхідна подальша робота по боротьбі з корупцією на середньому рівні.

Підвищилась довіра до України міжнародних партнерів, що виявляється, зокрема, у зниженні вартості позик для країни з 20% до 9%, поінформував він

Однією із стратегічних задач О.Гончарук назвав здешевлення ресурсів як зовнішніх, так внутрішніх.

«Макроситуація продовжує покращуватися. Економіка продовжує зростати швидше ніж в Європі. Хоча, в четвертому кварталі темпи зростання зменшились, однак, це було викликано абсолютно об’єктивними факторами», - підкреслив керівник Уряду.

Прем’єр-міністр зауважив, що українська економіка надто маленька – становить 0,3% від загального ВВП в світі - вона відкрита, сировинна і це означає, що для зростання нам потрібні конкурентні переваги. Зараз, за його словами, економіка України «недооцінена і недоінвестована» і О.Гончарук наголосив на стратегічній орієнтованості на залучення інвестицій протягом наступних п’яти років. Для інвесторів почали створювати цивілізовані умови, без хабарів.

«Одна з головних проблем нашої економіки, що вона не мобільна, оскільки величезна її частина знаходиться в державній власності, або під контролем держави», - сказав доповідач, додавши, - «Потрібно передавати максимальну частину економіки ефективному приватному власник». «За перші 4 місяці діяльності було передано на приватизацію більше 500 об’єктів. Це більше, ніж за 10 років до цього», - підкреслив він, пообіцявши, що ця роботи буде проводитись і на далі, в тому числі, і стосовно великих об’єктів.

Прем’єр-міністр України також розповів про плани на майбутнє, зокрема, боротьбу з тіньовою економікою, стимулювання офіційного працевлаштування, роботу з відкриттям і впорядкуванням реєстрів, початок великого будівництва: «буде побудовано або реконструйовано 4000 кілометрів доріг, по 100 садочків, шкіл, стадіонів, більше 200 приймальних відділень, щоб люди бачили ефекти від медичної реформи вже зараз і ще багато всього».

«У нас є чіткий план і стратегія, що робити», - підкреслив О.Гончарук, водночас визнавши, що необхідна краща комунікація із суспільством.

Керівник Уряду подякував народним депутатам за конструктивну співпрацю і висловив готовність до такої роботи в подальшому.

Прем’єр-міністр відповів на запитання депутатських фракцій і груп.

Прем’єр-міністр відповів на запитання депутатських фракцій і груп стосовно: комплексного стану економіки країни; організації евакуації українських громадян, які повернулися з Китаю, в Нові Санжари, подальшої організації роботи МОЗ над попередженням поширення короновірусу в Україні, стану медичних закладів у Донецькій області; темпів зростання української економіки; тарифоутворення на газ; виконання плану надходжень до бюджету; підготовки звіту Уряду; забезпечення інвестиційної привабливості України.

Зі співдоповіддю виступив Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Він повідомив, що учора Комітет розглянув проміжний звіт Уряду і зазначив, що парламентарії мають подякувати йому за взаємодію з профільними комітетами Верховної Ради.

Д.Наталуха також повідомив, що під час засідання відбулися конструктивні дебати і дискусія, результатом яких стало те, що члени Комітету погодилися з тим, що в Уряду є позитивні досягнення. Серед них він назвав зниження інфляції, зниження облікової ставки до 11%, що веде до здешевлення кредитів, зниження ціни на транспортування газу та боротьба з тіньовими ринками, зокрема, з гральним бізнесом.

Голова Комітету також зауважив і на очевидних викликах, стосовно яких Комітет хоче бачити ефективну роботу Уряду.

Д.Наталуха зазначив, що підсумками розгляду Звіту Уряду, Комітет не може надати позитивну оцінку цього звіту, але Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді взяти цей звіт до відома.

В обговоренні Звіту Кабінету Міністрів взялиучасть представники депутатських фракцій і груп.

Про заходи Міністерства охорони здоров'я України, які вживаються для недопущення занесення і поширення в Україні коронавірусу, доповів Заступник Міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль.

Урядовець повідомив, що 24 січня Міністерство охорони здоров'я утворило оперативний штаб для швидкого обговорення та прийняття рішень, куди увійшли всі провідні українські експерти. Зауважу, що це відбулося ще за тиждень до того, як Всесвітня організація охорони здоров'я зробила відповідне рішення з рекомендаціями щодо дій урядів різних країн.

МОЗ розробило та затвердило Наказ номер 185 про заходи щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом. 30 січня 20-го року у зв'язку зі швидким поширенням нового коронавірусу, було оголошено на міжнародному рівні надзвичайну ситуацію у сфері громадського здоров'я з метою підготовки системи готовності на реагування країн на подібні загрози. У зв'язку з цим МОЗ та оперативний штаб розробили проект розпорядження та комплексний план заходів.

Д.Коваль також поінформував про Національний план протиепідемічних заходів, комплексний документ, метою якого є координація зусиль усіх гілок влади з метою підвищення спроможності системи реагування та запевнив, що Міністерствозробить зі свого боку все необхідне задля того, щоб екстрена медична допомога відбувалась в належний спосіб і нарешті отримала ту увагу, яка потрібна задля рятування людських життів.

Урядовець відповів на запитання народних депутатів щодо: включення дитячих лікарень до опорних лікарень; оновлення парку спеціального транспорту; відбору медичних закладів для евакуйованих з Китаю українців, термінів евакуації та комунікації з населенням; закриття спеціалізованих лікарень.

Народні депутати продовжують розглядати правок до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення №2178-10.

Парламентарії розглянули правки про внесення змін до статті 130 «Набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення» Земельного кодексу.

Народні депутати, зокрема, розглянули правки щодо: заборони відчуження права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення забороняється упродовж трьох років з дня набуття права власності на таку земельну ділянку, крім випадків набуття права власності в порядку спадкування та передбачених законом випадків примусового відчуження права власності на земельні ділянки; заборони; внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств, передачу у власність шляхом продажу до проведення та встановлення результатів Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення; недопущення до проведення та встановлення результатів Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення та проведення інвентаризації земель відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; визнання недійсними угоди, які були укладені під час дії заборони на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення та до проведення та встановлення результатів Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення»; заборони внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств, передачі у власність шляхом продажу земель сільськогосподарського призначення.

За результатами голосування жодна з правок не була прийнята.

Загалом народні депутати розглянули 1506 правок з 4018-и законопроекту.

Розгляд правок буде продовжено на наступних пленарних засіданнях.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення двох міжфракційних депутатських об’єднань: «Контроль за реформами та очищенням у судовій та правоохоронній системах України», керівником якого обрано народного депутата Сергія Вельможного; «Розвиток енергетичної та транспортної інфраструктури - стратегічний вектор ефективної економіки держави», керівником якого обрано народного депутата Олександра Сухова.

Головуючий надав слово для виступу народному депутату Ахтему Чийгозу, який поінформував про факти порушення прав кримськотатарського народу в окупованому Криму. Він зазначив, що незважаючи на те, що кримськотатарський народ перебуває в Криму під особливим тиском окупантів, він продовжує свою боротьбу.

А.Чийгоз також поінформував про пропозиції щодо внесення змін до Конституції України та визнати право кримськотатарського народу на національно-територіальнуавтономію в складі України.

«Ми ніколи не припинемо боротьбу за Крим, за територіальну цілісністьУкраїни», - заявив він.

Народні депутати оплесками привітали виступ свого колеги.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк повідомила, щовпродовж пленарного тижня внесено 236 запитів.З нихдо Президента України – 2; до органів Верховної Ради – 6; до Кабінету Міністрів – 113; до керівників інших органів державноївлади та органів місцевого самоврядування – 103; до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України незалежно від їх підпорядкування і форм власності – 12. З минулих пленарних тижнів неоголошеними залишилися 182 депутатських запити. Всього для оголошення внесено 418 депутатських запити.

О.Кондратюк оголосила депутатські запити.

Головуючий закрив пленарне засідання.

24-28 лютого народні депутати працюють з виборцями.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у вівторок, 3 березня 2020 року.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.