Пленарне засідання Верховної Ради України 15 травня 2013 року

plenar zasidan

 
У середу, 15 травня, Верховна Рада України продовжила роботу в пленарному режимі. На початку ранкового засідання народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.


Голова Верховної Ради України Володимир Рибак повідомив, що на пленарному засіданні присутній Президент України Віктор Янукович.

У пленарному засіданні взяли участь Прем'єр-міністр України Микола Азаров, Голова Конституційного Суду Анатолій Головін, виконуючий обов'язки голови Верховного Суду Ярослав Романюк.

Головуючий оголосив до розгляду питання про складення присяги суддями Конституційного Суду. Він повідомив, що 14 травня поточного року Президент України своїм Указом призначив суддею Конституційного Суду України Тупицького Олександра Миколайовича.

В.Рибак також він повідомив, що 22 лютого 2013 року одинадцятий черговий З'їзд суддів України призначив суддею Конституційного Суду України Литвинова Олександра Миколайовича.

Олександр Тупицький та Олександр Литвинов склали присягу перед Верховною Радою.

Народні депутати привітали новопризначених суддів Конституційного Суду.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Проект закону про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Юрій Мірошниченко. Він зазначив, що Конвенція про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення є міжнародним договором, який встановлює єдині правила для здійснення міждержавного усиновлення, які успішно реалізуються у 89 країнах світу. Її основною метою є створення такої системи співробітництва, яка дасть можливість запобігати викраденню, продажу дітей або торгівлі ними.

Ю.Мірошниченко також зазначив, що Україна проводить послідовну політику у сфері усиновлення, спрямовану на розвиток і підтримку національного усиновлення. За його словами, сьогодні 82 відсотки дітей-сиріт виховуються в українських сім'ях. "Водночас, ми визнаємо право дитини бути усиновленою іноземцями у випадках, коли вичерпані можливості влаштування дитини в сім'ю громадян України. Дозволяючи усиновлення дітей за кордон, ми повинні бути впевненими, що права дитини будуть захищені. Приєднання до Конвенції дасть можливість Україні уніфікувати процедури усиновлення з процедурами інших держав, в яких усиновлюються наші діти; удосконалити методи підбору сімей іноземців для усиновлення українських дітей; запровадити на території України державний контроль за діяльністю іноземних органів і організацій, які здійснюють діяльність у сфері усиновлення; посилити гарантії щодо отримання достовірної інформації про умови проживання і виховання українських дітей, вже усиновлених іноземцями", - наголосив Представник Президента України у Верховній Раді.

За словами доповідача, в разі приєднання України до Конвенції усі функції щодо представництва інтересів дитини в процесі усиновлення, як і раніше, будуть здійснюватися виключно державними органами України. Іноземні ж організації матимуть право надавати іноземцям послуги з оформлення та отримання документів, представляти їх інтереси в державних органах в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

Під час обговорення народні депутати висловили різні позиції щодо проекту. Деякі виступаючі висловилися за його прийняття. На їхню думку, "якщо буде прийнято Конвенцію, буде прийнято міжнародний механізм, до якого уже приєдналися 89 країн світу (із них практично всі країни ЄС)". Вони також зазначали, що в разі прийняття закону "ми матимемо механізм, який даватиме нашим послам можливість контролювати долю цих дітей, що з ними далі відбувається: чи потрапили вони в хороші руки, чи дбають про них, чи виліковують"

Інші промовці виступали проти прийняття законопроекту, називаючи його "антиукраїнським". Вони наголошували на тому, що "Україна повинна піклуватися про власний генофонд і заборонити усиновлення дітей іноземцями".

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття за основу ("за" - 123) і був направлений у профільний комітет для підготовки до повторного першого читання ("за" - 287).

На вимогу фракцій "Батьківщина" і "Свобода" у засіданні була оголошена перерва для проведення консультацій.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк після закінчення перерви, поінформував про те, що три опозиційні фракції звернулися до Голови Верховної Ради і до фракції більшості з пропозицією не розглядати питання про порядок призначення перевиборів в п'яти чи семи проблемних округах, поданий Кабінетом Міністрів.

Фракції запропонували прийняти закон, який "унеможливить факти фальсифікацій і механізм відбирання мандатів у депутатів Верховної Ради і маніпулювання судовими рішеннями та, який поставить крапку в порядку призначення будь-яких дострокових виборів, в тому числі і в тому випадку, коли за тих чи інших обставин неможливо встановити результати голосування".

А.Яценюк повідомив, що опозиційні фракції пропонують створити робочу групу, яка підготує спільний законопроект і внесе його для розгляду на наступний пленарний тиждень.

Головуючий повідомив, що керівники всіх п'яти фракцій домовилися зняти з розгляду урядовий законопроект, попрацювати і на наступному пленарному тижні розглянути узгоджений проект.

Голова Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення Володимир Манжосов представив Звіт Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2012 рік.

Доповідач поінформував про основні напрямки діяльності Національної ради в 2012 році, які стосувалися сприяння розвитку телерадіоінформаційного простору, регулювання, контролю і нагляду за діяльністю телерадіоорганізацій.

В.Манжосов також доповів про проблемні питання у діяльності Національної ради, до яких він відніс фінансування Національної ради (з п'яти програм фінансується лише одна), вдосконалення чинного законодавства у цій сфері тощо.

Голова Національної Ради наприкінці повідомив, що Президент України схвалив Звіт Національної ради.

В.Манжосов звернувся до народних депутатів з проханням прискорити розгляд питання щодо призначення четвертого члена Національної ради від Верховної Ради.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко у співдоповіді зазначив: "одна з ключових стратегічних проблем полягає у тому, що інформаційна політика держави сьогодні перетворилася на бізнесову політику в інформаційній сфері".

М.Томенко нагадав, що Рада національної безпеки і оборони востаннє збиралася з питань інформаційної політики Української держави в 2008 році. За його словами, "на засіданні уряду стратегічного характеру законопроекти вже давно не розглядаються. Президент дав вказівку до 5 квітня уряду подати закон про роздержавлення ЗМІ. Він досі не розглядався. І складається ситуація, що ключовим питанням, яке називається національний інформаційний простір України - сьогодні тема, якою займаються люди, які ненавидять Україну, або люди, які хочуть заробити на Україні. І проблема Національної ради полягає в тому, що вона перетворилася в інструмент видачі ліцензій, бізнесових дискусій, а не в стратегічний орган".

Голова Комітету критично висловився про діяльність Національної ради і повідомив, що члени Комітету більшістю голосів ухвалили рішення не схвалювати Звіт Національної ради і в такий спосіб вимагати від Президента, Уряду і Верховної Ради вплинути на ситуацію і зупинити деукраїнізацію інформаційного простору України.

Верховна Рада не ухвалила рішення щодо Звіту Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Народні депутати під час дискусії щодо неприйняття рішення стосовно звіту Національної ради з питань телебачення і радіомовлення пропонували різні варіанти щодо усунення колізії: заслухати ще раз звіт Національної ради, провести парламентські слухання щодо стану в інформацій сфері та перенести прийняття рішення.

Головуючий запропонував профільному комітету вивчити це питання та підготувати проект постанови.

Проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушень законодавства при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров'я України, інших державних підприємств, установ та організацій у сфері охорони здоров'я та фармацевтичної галузі доповів народний депутат Андрій Іванчук. Необхідність утворення тимчасової комісії він аргументував тим, що сьогодні в суспільстві охорона здоров'я чи не найболючіше питання. "Ми знаємо, так як працює сьогодні Міністерство охорони здоров'я, можна сміливо сказати, що охорони здоров'я у нас в Україні немає.

Смертність населення - удвічі показники перевищують європейський рівень смертності. Підвищується рівень захворюваності в усіх вікових групах, і можна цей перелік продовжувати і продовжувати.

В цьому зв'язку дуже важливо проаналізувати діяльність Міністерства охорони здоров'я, особливо в сфері закупівель. Дуже багато порушень, на які ми не можемо не реагувати", - зазначив народний депутат.

А.Іванчук звернувся до парламентаріїв з проханням підтримати його пропозицію.

Верховна Рада 205-ма голосами прийняла проект постанови.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів) доповів народний депутат Павло Корж. Він повідомив, що цим проектом пропонується створити законодавче підґрунтя для встановлення цін та тарифів для населення в залежності від обсягу споживання електроенергії та газу, визначити орган, який встановлює ціни і тарифи на електроенергію та природний газ для комунальних і побутових потреб населення і визначити порядок встановлення державних регульованих цін в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого.

Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 293-ма голосами підтримали рішення профільного комітету.

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків (реєстр. №1179).

У першому читанні прийнято законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі (реєстр. №1175).

На доопрацювання направлено проект закону про внесення зміни до статті 107 Кодексу законів про працю України (щодо оплати роботи у святкові і неробочі дні) за реєстр. №1220.

За результатами голосування відхилено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо визначення терміну) за реєстр. №1225.

Головуючий закрив ранкове пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у четвер, 16 травня, повідомляє інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.