​Президент Польщі проти посилення влади генерального прокурора над Верховним судом

Президент Польщі наклав вето на закони про Верховний суд та Держану раду судочинства. Анджей Дуда наголосив, що зміни у судовій системі Польщі потрібні, але він проти ідеї посилення влади генерального прокурора над Верховним судом. Він також закликав заспокоїти суспільні настрої, повідомляє «Польське радіо».


Зміни, що містяться у законопроекті, давали би генеральному прокурору виняткові у польській системі права повноваження, - пояснив Анджей Дуда. «Погоджуюся з усіма тими, хто стверджує, що так не повинно бути і що цього не можна допустити», - наголосив президент.

Дуда зазначив, що він провів численні консультації з юристами, політиками, передусім із Зофією Ромашевською, опозиціонеркою періоду Польської народної республіки, яка нині є його радником. Він сказав, що саме її слова мали вирішальний вплив на його рішення.

«Пане президенте, я жила у державі, в якій генеральний прокурор мав дуже сильну позицію і в основному міг усе. Я не хотіла би повертатися до такої держави», - процитував слова Зофії Ромашевської президент Польщі.

Польський президент також шкодує, що йому не представили законопроект про Верховний суд перед голосуванням у парламенті. Дуда наголосив, що у польській законодавчій традиції ніколи не було рішень, згідно з якими генеральний прокурор може втручатися у роботу Верховного суду.

Анджей Дуда наголосив, що він прибічник реформи судоустрою, але «розумної реформи».

Президент Польщі сповістив також, що у рамках президентської законодавчої ініціативи він підготує власні проекти законів про Верховний суд та Державну раду судочинства. За словами Анджея Дуди, законопроекти будуть готові упродовж двох місяців.

«Хочу поліпшити ці закони у рамках президентської законодавчої ініціативи, аби польське правосуддя у цій сфері у Польщі стало кращим», - заявив Дуда.

Швидке оголошення рішень у справі вето президент пояснив високим суспільним невдоволенням. Він згадав про демонстрації біля будинків президента Права і справедливості Ярослава Качинського та голови Громадянської платформи Ґжеґожа Схетини.

«Не хочу, аби ця ситуація погіршувалася, адже це поглиблює поділ у суспільстві», - сказав він. Президент закликав до спокою як представників влади, так і опозиції. Він переконаний, що держава, яку роздирають внутрішні конфлікти, не може розвиватися такими швидкими темпами, якими би розвивалася, якби у державі панувала спокійна ситуація.

Водночас, як поінформував речник Анджея Дуди Кшиштоф Лапінський, президент Польщі підпише тільки закон про суди загальної юрисдикції.

Анджей Дуда. Фото РАР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.