​Розслідування хіматак в Сирії розкололо Радбез ООН

Радбез ООН провів засідання щодо ситуації із застосуванням хімічної зброї в Сирії, на якому було обговорено останню доповідь Спільного механізму ООН і Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ), яка поклала відповідальність за застосування хімічної зброї на Дамаск і росію.


На засіданні було обговорено питання продовження мандата ОЗХЗ з розслідування застосування хімзброї в Сирії. Між представниками США і росії, які окремо внесли на розгляд проекти про продовження терміну повноважень місії, виникли суперечки. Нагадаємо, що термін повноважень Спільного механізму ООН і ОЗХЗ закінчується 17 листопада, повідомляє турецьке інформагентство «Анадолу».

Постпред США при ООН Ніккі Хейлі повідомила, що Спільний механізм ООН завершив розслідування, виконавши свою місію. «Зараз настав час для нашої роботи», - сказала Хейлі.

За її словами, існують доповіді про численне використання в Сирії з 2012 року хімічної зброї. Вкрай важливо встановити винних для припинення використання хімічної зброї, зазначила постпред. На думку Хейлі, необхідно продовжити мандат Спільного механізму ООН і ОЗХЗ щонайменше на рік. Але росія продовжує перешкоджати цьому, додала постпред.

Російський проект резолюції про продовження роботи механізму ОЗХЗ/ООН з розслідування випадків застосування хімзброї в Сирії не має реальних перспектив бути прийнятим, заявив заступник постпреда Великобританії при ООН Джонатан Аллен.

Звинувативши росію в спробі приховати злочини сирійського режиму, Аллен сказав: «росія поки захищає вас (сирійський режим), але настане день, коли ви заплатите за свої злочини проти людства».

«Це цинічна спроба підірвати роботу Спільного механізму ООН і ОЗХЗ з розслідування хімічних атак в Сирії. Цей текст практично позбавлений будь-якої підтримки в Раді і не має реальних перспектив на успіх. Внесення проекту резолюції - це частина російської кампанії по дезінформації», - підкреслив дипломат.

Проект, представлений США в РБ ООН минулого тижня про продовження мандата місії ООН до 18 місяців замість двох років, підтримали Франція та інші західні країни.

Заступник постпреда рф при ООН Володимир Сафронков в ході дискусії дав вкрай низьку оцінку проведеним експертами розслідуванням. За його словами, підсумки розслідування «глибоко розчаровують», а підготовлена експертами доповідь «вельми посередньої якості». Заступник постпреда підкреслив, що звіт, що вийшов 26 жовтня, і висновки, що містяться в ньому, «не витримують ніякої критики».

Сафронков запропонував свій варіант резолюції про продовження терміну повноважень місії, зазначивши, що якщо «в місії ООН не провести кардинальних змін, то вона перетвориться в механізм, націлений на звинувачення влади Сирії».

Глава ОЗХЗ Едмон Мулі, який виступив на засіданні, навів докази, що вказують, на думку місії, на причетність сирійської влади до атаки на Хан-Шейхун. «Проаналізувавши весь масив отриманої інформації, можна з упевненістю заявити, що режим несе відповідальність за застосування зарину в Хан-Шейхуні», - заявив Мулі.

Одним з ключових доказів проти Дамаска, за його словами, стали зразки зарину, виявлені на місці атаки. Як стверджує Мулі, отруйна речовина за своїм складом відповідала тій, що зберігалася на складах хімічної зброї сирійського режиму.

росія вимагає продовження мандата ОЗХЗ на шість місяців і переоцінки підсумків доповіді ООН, в якій стверджується, що четвертого квітня режим Асада використовував хімічну зброю в Хан-Шейхуні.

Раніше Спільний механізм ООН і Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) з розслідування хіматак в Сирії направили в РБ ООН доповідь, в якій містяться докази причетності режиму Асада до хіматаки в Хан-Шейхуні.

Комісія ООН з розслідування порушень прав людини в Сирії шостого вересня повідомила, що режим Асада застосував в Хан-Шейхуні газ зарин, проте доповідь не має для режиму Асада зобов'язуючої сили. У доповіді говориться, що після хіматаки на передмістя Дамаска Східну Гуту режим Асада застосував в різних районах Сирії хімзброю щонайменше 174 рази.

Фото aa.com.tr



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.