​Прем’єри Польщі та Литви засудили використання незаконної міграції режимом Лукашенки

Інґріда Шимоніте та Матеуш Моравєцький у спільній заяві закликали Європейський Союз до спільного захисту східного кордону Унії. «Ми засуджуємо використання незаконної міграції режимом Лукашенка з метою здійснення політичного тиску на Європейський Союз та його окремі країни-члени», - написали прем’єр-міністри Литви Інґріда Шимоніте та Матеуш Моравєцький у спільній заяві у п’ятницю, повідомляє Польське радіо.


Прем'єр-міністри обох країн також закликали установи ЄС «використати всі наявні у них засоби для якнайшвидшої ліквідації нового маршруту нелегальної міграції одразу після його створення».

Спільну заяву опублікувала у Twitter Канцелярія прем'єр-міністра Польщі. У ній підкреслено, що в міру тривання гібридної війни, розпочатої білоруським режимом проти Європейського Союзу, головними цілями зі списку Лукашенка були сусіди Білорусі - Литва та Польща. Було зазначено, що Литва зараз знаходиться на передовій лінії нелегальних міграційних потоків, спонсорованих білоруською державою.

«Ми засуджуємо використання режимом Лукашенки нелегальної міграції як зброї для політичного тиску на ЄС та його окремі держави-члени. Це ще раз демонструє цинічність білоруського режиму і доводить, що швидка реакція та спільні дії ЄС для вирішення цього виклику в сфері безпеки. Литва спільно з Польщею та іншими державами ЄС, а також відповідними міжнародними організаціями, бореться із цією гібридною загрозою і робить усе, аби зберегти цілісність східного кордону ЄС. Польща підтримує Литву та солідарно виконує свій обов’язок захищати зовнішні кордони ЄС, співпрацюючи з цією метою із установами ЄС», - підкреслено у заяві.

Прем’єри також закликали Європейську комісію, Європейське агентство прикордонної та берегової охорони (Frontex), Європейське бюро підтримки притулку, усі держави-члени ЄС та партнерів, що не є членами ЄС, «до політичної та реальної підтримки у вирішенні цього виклику».

«На східному кордоні ЄС немає ознак поліпшення, а кількість нелегальних іммігрантів, які перетинають кордон з Білоруссю, продовжує зростати, досягаючи кількох сотень людей на день. У цій безпрецедентній для нашого регіону ситуації Литва та Польща закликають ЄС та її держави-члени продовжувати та збільшувати термінову дипломатичну, фінансову та технічну підтримку Литви в її боротьбі з наслідками злочинних дій режиму Лукашенки», - наголошується в заяві.

«Ми закликаємо інституції ЄС використовувати всі наявні у них засоби для якнайшвидшої ліквідації нового маршруту нелегальної міграції відразу після його створення. Крім того, ми закликаємо ЄС та його держави-члени використати цей стимул для зміцнення нашої спільної політики ЄС щодо міграції та надання притулку, також для перегляду нашого підходу до охорони кордонів. Ми твердо віримо, що захист зовнішніх кордонів Шенгенської зони - це не тільки відповідальність окремих держав-членів, а й спільна відповідальність ЄС. Тому йому слід приділити належну політичну увагу на рівні ЄС і на це мають бути виділені відповідні фінансові ресурси», - написали прем'єр-міністри Литви та Польщі.

Вони зазначили, що Литва та Польща підкреслили необхідність «швидкої та рішучої відповіді на дії білоруського режиму та всіх, хто бере участь в організації та сприянні контрабанді нелегальних мігрантів», у тому числі шляхом розширення обмежувальних заходів ЄС на білоруський режим.

Зростаюча проблема міграції посилилася наприкінці травня. Цього року понад 4000 осіб незаконно перетнули зелений кордон з Білорусі в Литву. За весь 2020 рік був затриманий лише 81 мігрант. Вільнюс переконаний, що приплив іммігрантів є результатом дій Мінська, який таким чином реагує на санкції ЄС та підтримку Литвою білоруської опозиції.

Від понеділка діє положення Міністерства внутрішніх справ Литви, що дозволяє прикордонникам повертати мігрантів, які намагаються потрапити з Білорусі до Литви у заборонених місцях. Їх направляють до пунктів перетинів кордону або до дипломатичних місій.

Минулої доби прикордонники Литви затримали двох мігрантів, а понад 100 людей повернули до Білорусі. Загалом цього тижня повернули понад 700 мігрантів.

Фото Wikimedia Commons



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.