​Три роки без Кашикчі: чому не вдалося покарати замовників вбивства журналіста?

Рівно три роки тому в будівлі генерального консульства Саудівської Аравії в Стамбулі був по-звірячому вбитий відомий саудівський дисидент, колумніст газети Washington Post Джемаль Кашикчі. Подробиці злочину шокували: з'ясувалося, що наймані вбивці, які діяли за вказівкою саудівської влади, заманили журналіста в будівлю дипмісії, а після вбивства розчленували тіло, яке так і не було виявлено, передає турецьке інформагентство «Анадолу».


Кашикчі критикував Ер-Ріяд за порушення прав людини, переслідування критиків режиму і агресивну регіональну політику, включаючи участь Саудівської Аравії в громадянській війні в сусідньому Ємені.

Убивство 2 жовтня 2018 року було скоєно групою кілерів з 15 осіб, яка прибула до турецького мегаполісу з Саудівської Аравії за день до злочину.

Згідно з даними ЦРУ, замовником вбивства був кронпринц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман.

Ер-Ріяд відмовився видати Анкарі підозрюваних у вбивстві журналіста. Експерти ООН з прав людини назвали судовий процес у справі Кашикчі в Саудівській Аравії пародією на правосуддя.

Тим часом, в 11-му суді з тяжких злочинів міста Стамбул триває судовий процес у справі про звіряче вбивство відомого саудівського журналіста. У справі проходять 26 осіб, причетних до резонансного вбивства в саудівській дипмісії.

Слідчі заходи почалися незабаром після того, як в поліцію надійшла інформація про зникнення Кашикчі.


У рамках розслідування 10 жовтня були встановлені особи восьми з 15 осіб, які прибули з Саудівської Аравії для вбивства Кашикчі.

Вже через тиждень, 17 жовтня, з санкції прокуратури та дозволу саудівської сторони були проведені обшуки в генконсульстві.

Були взяті свідчення 20 співробітників дипмісії, у тому числі водія, техперсоналу, співробітників бухгалтерії і відділу зі зв'язків з громадськістю.

Підсумки слідства були передані в 11-й суд по тяжких злочинах міста Стамбул. У кримінальній справі фігурують імена 20 обвинувачених: всі вони були оголошені в міжнародний розшук.

В якості свідків на суд були викликані наречена убитого Хатідже Дженгиз, низка співробітників саудівського консульства.

Генпрокуратура Стамбула 28 жовтня 2020 року підготувала другий обвинувальний акт, в якому були висунуті звинувачення на адресу шести громадян Саудівської Аравії. Всі вони були співробітниками генерального консульства Саудівської Аравії.

Прокуратура зажадала засудити двох з них до довічного ув'язнення, інших - до п'яти років ув'язнення за звинуваченням у «знищенні і приховуванні доказів».

В обвинувальному акті йдеться, що в Туреччину з Саудівської Аравії прибула також спеціальна група для приховування і знищення доказів злочину. Ахмет Абдулазіз М. Алжанобі, Халід Ях'я М. Алзахрані, Мухаммед Ібрагім А. Алзаід і Обаїд Газі А. Аласааді прибули до Туреччини, щоб стерти всі сліди кривавого вбивства.

Саме тому в ході огляду будівлі дипмісії, резиденції посла і транспортних засобів не вдалося знайти будь-яких доказів, йдеться в обвинувальному акті.

Цей обвинувальний акт був об'єднаний з основною справою 20 обвинувачених в 11-м суді по тяжких злочинах міста Стамбул. Таким чином число фігурантів справи збільшилося до 26.

Наступне засідання суду призначене на 23 листопада.

Фото aa.com.tr



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.