​Перше і найголовніше: земля НЕ Є товаром

Так що, уже з першого дня починають запускати обґрунтування ринку землі? Дозвольте мені тоді вчергове нагадати деякі очевидні речі. Перше і найголовніше: земля НЕ Є товаром.


Товар, згідно будь-якої економічної теорії, має дві характеристики. Вартість, тобто, сукупність витрат на створення товару. Та ціну - грошове узагальнене вираження його цінності для людей.

Земля НЕ МАЄ вартості. Ви не можете «створити» землю і не можете її «виробити». Кожного, хто заявляє, що земля є товар, завжди питайте, скільки гектарів землі було вироблено за останні парочку мільйонів років. Відповідно, і ціну землі ви визначити не зможете. Ось чому кажуть, що земля безцінна.

Земля є ДЕРЖАВОУТВОРЮЮЧОЮ сутністю. Без землі немає держави. А придбавши землю, можна оголосити на ній суверенітет. Це називається сецессією, і таких прикладів є дуже багато в історії. Класичним є приклад Нових Нідерландів - мікродержави, яка виникла на півострові Манхеттен після того, як один спритний голландець купив його всього за 60 гульденів. Потім цю державку викупила колонія Нью-Йорк. А ленні-ленапе, які жили на тій землі, тепер живуть в резервації.

Але як же в такому випадку працюють земельні ринки в інших країнах?

А дуже просто. Це особливі ринки, які описуються теорією австрійського економіста Карла Менгера. У них предметом ринку є не безпосередньо сутність, а пов'язане із нею економічне благо, яке можна описати в грошовому еквіваленті.

У даному випадку це наступні можливі види товарів:

- широке право на володіння, обмежене правом вищого суверенітету держави аж до примусового викупу чи відчуження (right of ownership);

- право на землекористування (right of tenure);

- право на обробку землі (right of cultivation);

- право на земну поверхню (surface right);

- право на надра (mineral right).

Все це РІЗНІ права, РІЗНІ товари, мають РІЗНИЙ грошовий еквівалент і вони навіть можуть обертатись на ринку окремо на одну і ту саму ділянку. Кому дуже хочеться дізнатись, як це працює, ласкаво прошу в Канаду та Сполучені Штати.

Особливо вам сподобається в штаті Колорадо - там законодавчо розділені права на земну поверхню і на надра. Купуючи землю, ви там зможете купити тільки клапоть поверхні максимум на 500 футів в глибину, а права на надра вам може дати тільки особливе рішення легіслатури штату.

Таким чином, дискусія про земельний ринок повинна починатись із дуже простого визначення: що є предметом земельного ринку.

І це - ви здивуєтесь - не земля. В будь-якому випадку.

Добре, якщо ви так хочете поговорити за ціну землі і порівняти її з квартирами, то є спосіб оцінити реальну вартість землі.

Для цього треба просто оцінити, скільки коштує створення штучних островів в океані. Це найпростіший спосіб «створення» нових земель.

Візьмемо три приклади:

- острів Окіноторі-сіма (Японія). Площа 850 га. Вартість створення 100 млн. дол. Метод створення - укріплення тонучого атолла. Мета - допоміжна нафтовидобувна база;

- острів Лантау (Китай). Площа 1 тис. га. Вартість створення 80 млрд. дол. Метод створення - насипне розширення острова. Мета - побудова високодоходного житла;

- острів Риф Вогняного Хреста. Площа 500 га. Вартість створення 5 млрд. дол. Метод створення - бетонування рифа. Мета - побудова військової бази.

Нескладні підрахунки показують, що мінімальна вартість 1 га. землі становить 117 тис. дол. А середня - 30 млн. дол. Це - лише поверхня, без родючого ґрунту. Вся ця земля застосовна лише для індустріального та військового використання.

Тепер самі підрахуйте вартість створення родючого ґрунту, мікробіосфери та корисних копалин. Хоча б простих, які потрібні для рослинності. А ви думаєте, вони святим духом харчуються, їм мінерали та мікроелементи не треба?

От і виходить, що реальна ціна сільськогосподарської землі стартує від 30 млн. дол. Підніміть руку, хто здатен сплатити таку ціну?

Так що не обманюйте людей. Ціни, які ви називаєте, не є ціною землі. Це лише ціна права її використовувати і отримувати прибуток. Повну ціну землі не потягне ніхто.

А вас, шановні мої співгромадяни, нахабно обманюють, коли порівнюють землю з квартирою. От я вам вище порахував ціну землі за тією ж методикою, якою рахують вартість квартири. Вам не поплохело від порядку цифр?

Мета дуже проста: за ціну права використовувати забрати у вас право володіння. Із правом суверенітету.

Чи ви десь бачили в наших законах право eminent domain (вищого суверенітету)? В США воно є конституційним, введене V поправкою до Конституції. А у нас такої норми немає ніде.

Тобто, як тільки ви віддаєте право володіння, ви також віддаєте і право суверенітету. Із всім випливаючим.

Ви за це проголосували?

Вячеслав Ільченко, facebook.com

Фото superagronom.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.