Європа створює антігазпромівській фонд

antigazprom

 
«Газова війна» Росії проти країн Європейського Союзу матиме неминучий і самогубний ефект бумеранга. Обмеження поставок газу країнам, що здійснюють його реверс в Україну, призвело до того, що в Євросоюзі з'явився план створення спеціального «антігазпромівського» фонду. Його розмір складе близько 20 мільярдів євро. Ці гроші планується витратити на те, щоб перейти з «непередбачуваного» російського газу нехай і на дорожчий, але надійніший катарський і норвезький, передає телеканал ТСН.


Для Росії відмова країн Європейського Союзу від покупки її газу може мати катастрофічні наслідки. Навіть без цієї міри за останні кілька місяців доходи «Газпрому», головного джерела поповнення валютного бюджету всієї країни, вже знизилися на 40 відсотків. Це сталося через комплекс як об'єктивних, так і суб'єктивних причин - зокрема, падіння світової ціни на нафту (до якої, як відомо, прив'язана за складною формулою ціна на природний газ), оголошення США і ЄС економічних санкцій проти низки російських підприємств і відтік з країни-агресора місцевого та іноземного капіталу, що віддає перевагу більш спокійним місця для інвестицій.

Рішення про створення «антігазпромовского» фонду в країнах Європи стало визрівати після того, як Росія обмежила поставки газу Польщі, яка, в свою чергу, перекачувала частину блакитного палива Україні за європейською ціною. Самій Україні «Газпром» запропонував ціну значно завищену порівняно з тією, по якій він постачає газ до країн ЄС. Обсяги були урізані рівно на стільки, скільки складав польський реверс газу в Україну, в результаті чого він був припинений на дві доби, поки Польща шукала вже законтрактовані обсяги палива на внутрішньоєвропейському ринку.

Крім того, «Газпром» штучно ввів так звану «транспортну надбавку» для Угорщини, в результаті чого газ на ринку цієї країни подорожчав до 400 доларів за 1000 кубометрів, що зробило для України невигідним угорський канал реверсу.

У самій Україні впевнені, що країна в змозі повністю обійтися без прямих поставок російського газу навіть взимку: власний видобуток його становить близько 55 мільйонів кубометрів на добу, ще 27 мільйонів можливо отримувати завдяки реверсним поставкам зі Словаччини. У кожному разі, газову проблему в Україні планують вирішувати спільно з Європою, і не виключено, що повна відмова від закупівель у «Газпрому» на всьому західному напрямку є справою вже найближчого майбутнього.

Проте, сторони ще спробують домовитися. На 20 вересня в Берліні намічені тристоронні переговори у форматі Росія - Україна - Євросоюз, на яких обговорюватимуться питання поставок газу і його ціни.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.