Путіна можуть заарештувати за ордером з Гааги

vladimir vasilenko

 
Російський президент Володимир Путін може бути заарештований на території будь-якої країни, яка є учасником Статуту Міжнародного трибуналу в Гаазі. Про це в інтерв'ю українському ресурсу «Главком» розповів правознавець-міжнародник, доктор юридичних наук і колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу з військових злочинів Володимир Василенко, повідомляють «Конфлікти і закони».


Все, що для цього необхідно - це подача керівництвом України відповідного звернення до Гаазького міжнародного трибуналу. Воно має бути розглянуто, після чого міжнародний судовий орган, згідно зі своїм Статутом, зобов'язаний викликати на своє засідання обвинуваченого. У випадку, якщо він відмовиться з'явитися, виникає право виписати ордер на його арешт і примусову доставку до суду. Виконати таке рішення зобов'язані всі держави, які підписали Статут Міжнародного трибуналу з військових злочинів у Гаазі. Само собою зрозуміло, що затримати Володимира Путіна буде зобов'язаний і Інтерпол, а дипломатична недоторканність російського президента як глави держави автоматично анулюється після підписання ордера.

- Якщо ця особа не з’явиться в суд добровільно, прокурор отримує право виписати міжнародний ордер на його арешт, - розповів екс-суддя Гаазького трибуналу Володимир Василенко. - І якщо розшукуваний з'явиться десь поза межами Росії, на території будь-якої країни, яка є членом Статуту міжнародного суду, то його просто негайно заарештують. Також проти цієї особи автоматично почне працювати Інтерпол, тобто, над ним постійно висітиме дамоклів меч правосуддя.

Варто відзначити, що з точки зору міжнародного права Україна має вже безліч підстав для подачі звернення в Міжнародний трибунал з військових злочинів у Гаазі. Це і збройна окупація півострова Крим, і військова інтервенція на Донбасі, і терористичний акт проти цивільного літака рейсу MH17 авіакомпанії Malaysian Airlines, і недавній обстріл російськими окупантами мирних житлових кварталів Маріуполя. Чому Україна досі не скористалася своїм правом на звернення до Гаазького трибуналу - залишається для юристів-міжнародників загадкою.

Нагадаємо, що військові злочини - не єдине, в чому підозрюють Володимира Путіна юристи. Зокрема, вчора, 27 січня, в Королівському суді Лондона, де розглядається справа про вбивство біглого агента ФСБ Олександра Литвиненка, були озвучені відомості про імовірну педофілію російського президента, яка ще ґрунтовно не розслідувалася.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.