​Грузинські експерти відреагували на вирок екс-президенту - у справі Саакашвілі бракує доказів

Рішення грузинського суду заочно засудити екс-президента країни Міхеїла Саакашвілі до трьох років ув'язнення було неоднозначно сприйняте в Грузії, повідомляє «Голос Америки».


Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі відмовився прямо коментувати вирок, однак зазначив, що не вважає обґрунтованим переслідування Саакашвілі за його рішення, прийняте на основі конституційного права президента на помилування.

Саакашвілі звинувачують у зловживанні службовими повноваженнями, коли він, перебуваючи на посаді президента Грузії, достроково помилував чотирьох затриманих співробітників поліції, засуджених за вбивство співробітника банку Гіргвілані.

«Маємо серйозну проблему з верховенством права», - сказав Гіоргі Мшвенієрадзе з неурядової організації Грузинські демократичні ініціативи в коментарі «Голосу Америки» стосовно вироку Саакашвілі.

«Не йдеться про зміст конкретного помилування, але про той факт, що президент комусь щось пообіцяв», - наголошує Мшвенієрадзе.

«Я особисто знаю цю справу і в ній бракує доказів, - стверджує активіст, - немає прямих свідчень, скажімо, що президент Саакашвілі давав комусь обіцянку. Є непрямі заяви, що хтось комусь сказав і президент щось казав. Це – не доказ. Якщо б докази існували, то справу не розглядали в рамках статті про зловживання повноваженнями».

«Важко сказати, наскільки політично заангажованим є це рішення», - зазначила президент Transparency international в Грузії Ека Гігаурі в окремому інтерв’ю «Голосу Америки».

«З одного боку, існує виключне право президента надавати помилування. З іншого – прокуратура заявляє, що президент пообіцяв помилувати підозрюваного в обмін на певні свідчення. Наразі, залишається питання того, як прокуратура довела свої звинувачення», - стверджує Гігаурі.

Рішення «зачіпає колишнього президента і тут не мусить залишатись питань без відповіді», - наголошує Гігаурі.

Міхеіл Саакашвілі також прокоментував цей вирок на своїй сторінці Фейсбук: «Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі заявив: «Всі ці дні ми старанно шукали і не змогли знайти прецедент, коли здійснюють переслідування президента за його конституційне право на помилування. Переслідування за дуже серйозне конституційне повноваження президента породжує дуже багато запитань серед міжнародної спільноти».

Крім цього, він заявив про те, що виникають підозри щодо того, що переслідування колишнього президента Грузії через зловживання даними йому конституційним повноваженням пов'язане з майбутніми спробами обмеження компетенції президента.

«Коли ми бачимо, що настільки суспільно важливу справу ведуть за статтею, пов'язаною з конституційними повноваженнями, це дуже засмучує».

Чинний президент сказав про те, що від прокуратури прозвучала політизована заява, яка ще більше посилила підозру в тому, що вся ця ситуація є спробою порушити конституційний баланс в країні.

Тобто навіть опонуючий мені чинний президент Грузії вважає вирок проти мене політичним переслідуванням... а влада України, кремль та олігарх Іванішвілі вважають інакше».

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.