​ЄСПЛ постановив: вбивство Олександра Литвиненка було «напевне схвалене» президентом росії володимиром путіним

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив, що росія несе відповідальність за смерть Олександра Литвиненка, який загинув у Лондоні 2006 року внаслідок отруєння радіоактивною речовиною полоній-210.


Рішення було ухвалене за результатами позову Марини Литвиненко - вдови загиблого, який жив з сім'єю у Великобританії, отримавши політичний притулок 2001 року, повідомляє Голос Америки.

«Суд, зокрема, дійшов висновку про переконливе припущення, що отруюючи Литвиненка, вбивці діяли у якості агентів російської держави», - сказано у повідомленні ЄСПЛ.

Рішення суду наголошує, що «російський уряд не подав жодного іншого задовільного пояснення подій, яке було б противагою висновкам розслідування у Великій Британії».

Розслідування британської поліції вказало на підозрюваних вбивць, які перебувають в росії, а судове дізнання 2016 року у Лондоні дійшло висновку, що вбивство було «напевне схвалене» президентом росії володимиром путіним.

Британська і міжнародна преса широко повідомила, що Олександр Литвиненко співпрацював з державними відомствами Великої Британії, Іспанії та Італії, допомагаючи розслідувати діяльність російських спецслужб та російської організованої злочинності у Європі.

Британські слідчі вказали на докази, згідно з якими Литвиненка отруїли колишній службовець КДБ Андрій Луговий та інший росіянин Дмитрій Ковтун, додавши отруту в чай жертві під час зустрічі в Лондоні.

Луговий та Ковтун завжди відкидали звинувачення, і Луговий натомість поширював припущення, що Литвиненка могли вбити британські спецслужби.

росія офіційно відмовилася видати підозрюваних Великій Британії, пославшись на те, що її закони забороняють видавати громадян для суду в інші країни.

Могила Олександра Литвиненка у Лондоні. Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.