​Суддя заборонила Трампу публічно ганьбити прокурорів, співробітників суду та свідків у справі про напад на Капітолій


Федеральна суддя Таня Чуткан у понеділок, 16 жовтня, обмежила можливість колишнього президента Дональда Трампа робити публічні заяви щодо прокурорів, співробітників суду чи можливих свідків, які беруть участь у кримінальній справі, де Трампа звинувачують у намаганнях скасувати свою поразку на виборах 2020 року й підбурюванні насильницького нападу на Капітолій США 6 січня 2021 року, повідомляє Голос Америки.

Чуткан, зокрема, заявила, що не дозволить Трампу, який не визнав себе винним у справі, «розпочати досудову наклепницьку кампанію» проти людей, причетних до справи, передає агентство Reuters.

Наказ судді забороняє Трампу та його адвокатам у справі чинити нападки особисто на спеціального прокурора Джека Сміта, прокурорів, які працюють з ним, і працівників суду. За наказом, Трампу також заборонено обговорювати потенційних свідків тією мірою, якою це стосується їхніх свідчень на суді.

«Жодній іншій кримінально обвинуваченій особі не було б дозволено це робити, і я не дозволю такого і в цьому випадку», — зазначила Чуткан, яку цитує Reuters.

Як уже повідомляв Голос Америки, заборону було ініційовано спеціальним прокурором Джеком Смітом, який вважає, що «провокаційні публічні заяви» Трампа і його нападки в соціальних мережах на свідків та інших осіб, пов’язаних з розглядом справи, підривають довіру суспільства до судової системи й можуть вплинути на суд присяжних.

Також Сміт і його команда стверджували, що Трамп свідомий того, що його «провокаційні» зауваження — називати систему правосуддя «сфальсифікованою», називати суддю Чуткан «суддею, яка ненавидить Трампа», а прокурорів — «командою головорізів» — можуть спонукати його прихильників до погроз і переслідувань тих, кого критикує Трамп.

Водночас, додають ЗМІ, Трампу не заборонили загалом зневажливо висловлюватися про адміністрацію Байдена, Міністерство юстиції США та проведення суду у Вашингтоні, а також стверджувати, що справа є політично мотивованою.

Своєю чергою, Трамп і його адвокати вважають таку заборону посяганням на його свободу слова у ключовий момент кампанії за отримання номінації від Республіканської партії на виборах 2024 року на пост президента США, в якій Трамп наразі є лідером серед республіканців.

Суддя в іншій справі проти Трампа, яка стосується можливого шахрайства у його сімейному бізнесі в Нью-Йорку, раніше вже видала наказ про заборону Трампу обговорювати персонал суду після того, як він критикував у соцмережах службовця суду.

Припинення гострих висловлювань на адресу опонентів Трампа може полегшити розгляд справи щодо спроб скасувати результати президентських виборів, зазначає агентство АР. Водночас це може дати Трампу додаткові підстави заявляти про політичні переслідування, а виборчий штаб колишнього президента вже використав ситуацію у своїх зверненнях щодо збору коштів на президентську кампанію Трампа.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Рашисты совершили два преступных удара по Харькову и Одессе, обстреляв баллистическими ракетами С-300 и Искандер жилые районы обеих городов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.