​На суді в Гаазі Ізраїль відповідає на звинувачення про «геноцидні наміри» щодо палестинців, які висунула Південна Африка

У Міжнародному кримінальному суді (МКС) в Гаазі розпочалися слухання звинувачень у «геноцидних намірах», які висунула Південна Африка проти Ізраїлю через його військову кампанію в Газі, повідомляє Голос Америки, посилаючись на Reuters.

«Ізраїль має наміри здійснити геноцид проти палестинців у Газі... Це видно з того, як здійснюється ця військова атака», — заявив адвокат з Південної Африки Тембека Нгкукайтобі.

«Це ґрунтується на переконанні, що ворогом є не просто ХАМАС, а що він є частиною палестинського життя в Газі», – заявив південноафриканський юрист.

Ізраїль відкидає ці звинувачення. Але, як зауважує газета The New York Times, слухання в МКС є першим кроком у тривалому процесі, який може стати першим випадком, коли Ізраїль буде змушений захищати себе від серйозних обвинувачень, які загрожують його міжнародній репутації та авторитету.

Справа в Міжнародному суді стосується способу ведення війни Ізраїлем у Газі протягом останніх трьох місяців, у результаті чого, за даними палестинського керівництва, загинув приблизно кожний сотий мешканець Гази, а майже два мільйони людей були змушені покинути свої домівки.

Звинувачення, викладене Південною Африкою на 84-х сторінках, цитує заяви ізраїльських офіційних осіб – прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу, президента Ісаака Герцога та ізраїльських міністрів як доказ геноцидних намірів.

Проте, як пише газета Haaretz, команда захисту просить суд розглядати дії уряду, а не «випадкові заяви».

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ізраїль Кац після завершення слухань у Міжнародному суді заявив, що «жодних доказів проти Ізраїлю не було представлено».

«Сама Південна Африка підриває звинувачення в геноциді, підтримуючи терористичну організацію ХАМАС, яка закликає до знищення держави Ізраїль», – додав він.

Як зауважує NYT, справа, передана Південною Африкою до суду в Гаазі, набула ширшого резонансу. Ізраїльтяни і палестинці сприймають її як оцінку набагато давнішої боротьби за легітимність, способу боротьби за їхні національні держави на Близькому Сході.

Для євреїв, серед яких ще збереглися жертви нацистського Голокосту, звинувачення їх самих у геноциді є спотворенням історії, пише NYT.

В очах палестинців, каже газета, справедливість є уже в тому, що Ізраїль опинився в залі суду, і до нього ставляться як до будь-якої іншої країни — після того, як протягом довгого часу він користувався захистом Сполучених Штатів в ООН.

Війна на Близькому Сході почалася 7 жовтня після того, як бойовики ХАМАСу здійснили рейд на Ізраїль та, за даними ізраїльського уряду, убили приблизно 1200 мирних мешканців, ще близько 240 людей викрали.

У відповідь Ізраїль розпочав одну з найінтенсивніших військових кампаній у сучасній історії, в результаті якої, за даними офіційних осіб Гази, підконтрольних ХАМАСу, було вбито понад 23 000 жителів. Також згідно з даними ООН, понад 80 відсотків населення палестинського анклаву було переселено.

Юридичний радник МЗС Ізраїлю Таль Беккер, адвокат Малкольм Шоу та Гілад Ноам, заступник генпрокурора з міжнародних справ, у Міжнародному кримінальному суді. Гаага 11 січня 2024 року. Фото AFP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.