До 13-ої річниці загибелі Георгія Гонгадзе

giya

 
Тринадцять років минуло з дня загибелі засновника «Української правди» - журналіста Георгія Гонгадзе. Однак замовники розправи над журналістом досі офіційно не названі. На сьогодні журналістські організації України констатують відсутність будь-якого прогресу у процесі встановлення замовників вбивства – у в’язниці перебувають лише виконавці.


Жодних слідчих дій не було проведено після заяви Олексія Пукача про причетність Леоніда Кучми та Володимира Литвина до вбивства Георгія Гонгадзе. Влада продовжує спекулювати справою Гонгадзе задля особистих політичних дивідендів, у той час як питання встановлення замовників залишається відкритим.

Сьогодні ми також відзначаємо День пам’яті загиблих журналістів. На жаль, убивство Гонгадзе не стало належним уроком ні для влади, ні для суспільства – фізична агресія щодо журналістів в Україні лишається на досить високому рівні. У 2013 році кількість фізичних нападів і перешкоджань законній професійній діяльності тримається приблизно на такому ж рівні, як і в період виборчої кампанії 2012 року, і майже втричі перевищує кількість таких злочинів, зафіксовану у першій половині 2012-го.

У 2013 зросла кількість нападів на журналістів з боку приватних осіб та силових структур і зменшилась з боку політиків та їхніх помічників. Зокрема, за 8 місяців 2013 року було зафіксовано 54 випадки нападів та погроз та 89 випадків перешкоджань (дані ІМІ). Основними агресорами щодо журналістів за цей період стали приватні особи (22 випадки, в той час як за весь 2012 рік - 23), правоохоронні і силові структури (15 випадків, за весь 2012 - 8) та охоронці і молодики спортивного вигляду (12, за весь 2012 - 18). Зростання фізичної агресії може свідчити про те, що нападники не бояться покарань.

Безкарність за напади на журналістів лишається надзвичайно високою. За нашими даними, у 2013 до суду дійшло лише 5 справ за 171ст. ККУ – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – тобто, приблизно кожна 20-та справа. За даними ГПУ, за січень-липень 2013, 117 справ було зареєстровано за 171ю статтею. З них дві третини (69 справ) було закрито за "реабілітуючих підстав" (відсутність складу злочину). За даними МВС, станом на вересень 2013 року, на обліку в Державному реєстрі перебувало 75 справ, зареєстрованих за 171ю статтею.

Сьогодні журналістські організації передадуть до МВС та ГПУ петицію з переліком випадків фізичної агресії за 2013 рік і вимогою покарати нападників і відзвітувати про це суспільству. У середині жовтня журналістські організації України оцінять реакцію влади та ситуацію з безкарністю на зустрічі з представниками європейських та міжнародних структур.

Однак захист свободи слова неможливий без підтримки ширших кіл суспільства. Традиційно, 16 вересня в Києві та інших містах, відбуваються мітинги пам’яті Георгія Гонгадзе та всіх загиблих українських журналістів. Ми запрошуємо приєднатись до мітингів всіх, хто підтримує ідеї свободи слова та демократії. Акції відбуваються без жодної партійної чи організаційної символіки і цього року вони пройдуть в 11 містах України, зокрема, в Києві, Львові, Донецьку, Рівному, Керчі, Кременчузі, Луцьку, Чернівцях, Чернігові, Херсоні і Дрогобичі.

Прес-служба Незалежної медіа-профспілки України



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.