Естонський бізнесмен перетворює «Сирецький гай» на парк атракціонів

syretski gai

 
У парку пам’ятці садово-паркового мистецтва «Сирецький Гай», що у природно-заповідному фонді України, споруджують мотузковий парк пригод та майданчик для шашликів.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Національного екологічного центру  України.

Проектна документація, яку на вимогу ініціативної групи «Збережемо Сирецький Гай» за участі представників Міністерства внутрішніх справ України отримали від забудовника, містить багато пунктів, які викликають занепокоєння громади. Окрім так званого мотузкового атракціону, проект передбачає місця для масового відпочинку з розташуванням мангалу, тераси із продажем безалкогольних напоїв, майданчика зі столиками, адміністративних будівель тощо. Загальна площа земельної ділянки, яку буде використовувати інвестор проекту — Товариство з обмеженою відповідальністю «Молодий ліс» — становить 2 га.

Організатор інвестиційного конкурсу — Департамент економіки та інвестицій виконавчого органу КМДА; замовник атракціону — Подільська районна державна адміністрація у м. Києві; балансоутримувач парку «Сирецький Гай» по вул. Білецькій у Подільському районі — комунальне підприємство з утримання зелених насаджень Подільського району.

Згідно зі статтею 4 закону України «Про природно-заповідний фонд України» від 16.06.1992 №2456-XII, власником території природних заповідників, заповідних зон біосферних заповідників, земель та інших природних ресурсів, наданих національним природним паркам, є український народ.

«Ми глибоко стурбовані, тим, що УЗН Подільського району без узгодження із громадою розпоряджається нашою власністю, — каже Ігор Мельник, координатор ініціативної групи «Зберемо Сирецький Гай». — Ми не проти розвитку території парку, але ми наполягаємо на тому, щоб думка місцевої громади була врахована. Жодних громадських консультацій не провели, нас поставили перед фактом, що на території «Сирецького Гаю» буде цей комерційний атракціон. Тобто, по суті нашу землю віддали бізнесменам, не отримавши нашої згоди. Окрім того, за нашими даними — і це підтверджують у розмовах представники «Молодого лісу» — проект здійснюється за підтримки громадянина Естонії Айвара Ноорметса, бізнесмена компанії «Сейклар» (Seiklar)».

Згідно зі статтею 10 закону про ПЗФ, громада має право брати участь у розробці та реалізації заходів щодо охорони цієї території та її ефективного використання й запобігання негативному впливу на неї господарської діяльності.

«З весни 2014 року дивним чином активізувалися балансоутримувачі парку, поспіхом знищивши сторічні сосни, про що свідчать пеньки та залишки згарищ. Дивно, що дерева, під виглядом санітарних рубок, прибирають саме у місці розташування «Мотузкового атракціону»», — зауважує Наталя Вишневська, представник НЕЦУ. За її словами, занепокоєння викликає й розбудова інфраструктури атракціону в парку, в якому ще збереглися залишки природного лісу та утворений своєрідний міський біотоп. Серед документів, до яких наразі має доступ громадськість, немає висновків екологічної експертизи та спеціального дозволу на використання природних ресурсів парку від Мінприроди, що передбачено статтями 9-1, 13 та 64 закону України про ПЗФ.

Згідно з Кримінальним кодексом України (стаття 252), умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років. Ті самі дії, вчинені шляхом підпалу або іншим загальнонебезпечним способом, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років.

4 червня 2014 р. відбулася виїзна тристороння зустріч з Головою Подільської РДА, представниками інвестора, директором КП УЗН Подільського району та групи «Збережемо Сирецький Гай». В результаті учасники переговорів домовилися 18 червня провести широкі консультації із громадою щодо подальшої реалізації проекту «Мотузковий парк пригод» та призупинити до того часу монтажні роботи.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.