​Київські чиновники знищують пам’ятку архітектури - садибу Терещенків

Щойно директор Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Нікоряк підтвердив, що, дійсно, 18 березня 2020 року Департаментом погоджено для ПАТ «Центрелеватормлинбуд» проект протиправної РЕКОНСТРУКЦІЇ-ПЕРЕБУДОВИ пам‘ятки архітектури «Садиби Терещенків», на яку ще за часів Черновецьких-януковичей (16.12.2010р.) було незаконно погоджено історико-містобудівне обґрунтування і відповідно до якої будівлі садиби надбудують, перебудують та добудують! У результаті чого пам‘ятка втратить свою автентичність і це стане приводом для позбавлення її охоронного статусу!


Тобто, постмайданна влада радісно завершила те, на що не наважилися ні при Черновецькому, ні при Попові - надала дозвіл на знищення пам‘ятки архітектури та ще й підприємству, яке незаконно, за типовою схемою, привласнило цей об’єкт культурної спадщини! Замість того, щоб в судовому порядку самостійно вимагати негайного повернення Садиби Терещенків до комунальної власності або хоча б підтримати позов прокуратури!

Проте аргументація порушення чинного пам’яткоохоронного законодавства у Департамента «залізобетонний»: «ми погодили цей проект, враховуючи, що він був схвалений 17.12.2019 р. Консультативною радою з питань охорони культурної спадщини» (тобто, громадськістю)!!!

Поіменні результати голосування «фахової громадськості» обов‘язково оприлюдню, як отримаю: а поки Департамент охорони культурної спадщини КМДА НЕ бажає виконувати Закон про доступ до публічної інформації й вирішив, що мені достатньо надіслати ОДИН з десятка запитуваних документів. При цьому, замість належним чином завіреної копії протоколу з поіменним голосуванням, на який посилаються в тексті, мені надають якусь сторонню сторінку у нечитабельному вигляді та ще й зазначають в листі, що всі документи надіслані (з порожнім місцем замість кількості аркушів)!

Олександр Никоряк, від Вас такого аж ніяк не очікували… До речі, а охоронний статус з Садиби та флігеля перед погодженням Ви встигли зняти?

Далі - про неприємніше…

Подивилася, що відповідно до надісланого витягу (якщо він не фейковий), «пам’яткоохоронна громадськість» нібито схвалила цей проект майже ОДНОГОЛОСНО: одна людина утрималася, «проти» НЕ проголосував ніхто!

Що ж, з такими друзями Києву і ворогів не потрібно.

Гірко і боляче побачити серед 12 прізвищ «ЗА» знищення перлини архітектури людей, яких ми з Мішелем щиро поважали.

З надісланої сторінки незрозумілого походження можна зрозуміти, що участь у голосуванні взяли 13 осіб з присутніх на відповідному засіданні членів Консультативної ради: О. Нікоряк, Serge Gruzdo, Г. Загорулько, Георгий Духовичный, Н. Тупчієнко, В. Казимірський, Михаил Кальницкий, Ю. Лосицький (має конфлікт інтересів як розробник виставленого проекту), О. Марченко, Irina Nikiforova, О. Романченко, М. Віхарєв, О. Кравченко, Богдан Кожушко, Л. Шепетенко.

І ніхто, ніхто з них навіть не попередив, що цей давно заблокований проект 2010 року виноситься на Консультативну раду!

Проте кількість присутніх на засіданні чомусь, дивним чином, не збігається з кількістю проголосувавших, кажуть, взагалі кворуму НЕ було, а тому прошу повідомити присутніх на даному засіданні чи цей так званий «витяг» не фейк, оскільки у подібне голосування важко повірити.

Зараз у приватній розмові один з членів Ради розповів, який був тиск, що без його голосу все одно б проект схвалили, й запевнив мене, що проект, звісно, неприпустимий , проте не найгірший, оскільки садибу могли б знищити «сильніше», та й Консультативна рада нічого не вирішує - її рішення виключно дорадчі й ні на що не впливають…

Ось так. Чиновники, які зобов’язані керуватися виключно Законом, його цинічно порушують, погоджуючи завідомо протиправний проект, прикриваючись протоколом Консультативної ради, що є просто «папірцем» чисто рекомендаційного характеру. А «пам‘яткоохоронна» громадськість з Консультативної ради стверджує, що вона ні на що не впливає, що це винна не вона, а чиновники, які б все одно погодили...

Таким чином і знищуються безцінні архітектурні шедеври та спотворюється наш рідний Київ!

Ми з Michel Terestchenko запрошуємо всіх небайдужих киян приєднатися до нас біля Господарського суду м. Києва (вул. Хмельницького, 44) у понеділок 26 липня о 13.00 на підтримку позову Київської міської прокуратури щодо повернення Садиби Терещенків до комунальної власності як протиправно відчуженої. Це єдиний шанс на порятунок цієї неповторної перлини архітектури, яка зіграла значну роль у творенні української державності!

Уклінно просимо ЗМІ висвітлити ситуацію!

Уклінно просимо максимального поширення, перепост у нашій ситуації - це також значна допомога!

Olena Terestchenko, facebook.com

Садиба Терещенків – пам’ятка архітектури. Фото зі сторінки ФБ Olena Terestchenko



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.