Польща і Німеччина утворять спільне командування проти російської агресії на морі

germany poland

 
Польща і Німеччина підписали меморандум про взаєморозуміння, що передбачає організацію єдиного оперативного командування підводними силами і інші заходи, спрямовані на поглиблення співпраці двох країн в цій області, пише Defense News.


До цього кроку Польщу і Німеччину підштовхнула безпрецедентна агресивність російських підводних човнів на півночі Європи.

У повідомленні німецького флоту підкреслюється, що Польські та Німецькі Військово-морські сили не втратять контроль над своїми підводними човнами, але їх дії будуть тісно координуватися оперативним командуванням. Воно буде створено при штабі ВМС ФРН у Глюксбурзі.

Субмарини польського флоту будуть підключені до системи управління підводними човнами Німецьких Військово-морських сил. Не виключено, що до командування приєднаються інші країни - таку пропозицію вже було направлено керівництву Норвегії.

Угоду підписали начальник штабу ВМС Німеччини віце-адмірал Андреас Краузе і його колега, інспектор ВМС Польщі контр-адмірал Мирослав Мордель. Краузе назвав рішення про спільне управління підводними човнами «абсолютно особливим кроком».

Представник німецького флоту зазначив, що домовленості про передачу іншій країні контролю над підводними човнами «унікальні в історичній перспективі», оскільки в минулому будь-яка інформація про субмарини була прихована від інших країн. Представник ВМС ФРН також зазначив, що в рамках нової концепції співпраці польські морські офіцери отримають можливість «стажування» на підводних човнах німецького флоту.

Але плани Берліна набагато масштабніші. На 2022 рік заплановано відкриття нового командування Військово-морських сил Німеччини в Ростоку. Там же може розміститися Багатонаціональне командування компонентом ВМС НАТО. «В ідеалі» Росток стане центром управління силами підводного флоту Північної Європи в форматі «країни регіону Балтійського моря + Норвегія - росія». Примітно, що німецька ініціатива поширюється і на держави, які не є членами НАТО, - Швецію та Фінляндію.

Таким чином, домовленості з Польщею можуть стати лише першим кроком на шляху реалізації великого «інтеграційного» проекту.

Представник ВМС ФРН зазначив, що країни Балтії позитивно відгукнулися на цю ідею. Він очікує, що нові рішення по даному проекту будуть схвалені керівництвом НАТО на Варшавському саміті 8 - 9 липня.

У розпорядженні Німеччини на сьогоднішній день є шість субмарин типу 212A. У складі польських ВМС знаходяться п'ять підводних човнів: чотири з них належать до типу «Кобб» і були придбані у Норвегії; п'ятий - радянського виробництва: проекту 877 (за класифікацією НАТО - Kilo).

Міноборони Німеччини сподівається, що протягом найближчого десятиліття Осло замінить шість своїх підводних човнів типу «Ула» субмаринами німецького виробництва. Крім іншого, це могло б значно посприяти посиленню взаємодії підводного флоту двох країн. Після «відсіювання» інших претендентів Норвегія розглядає тільки дві альтернативи: контракти з німецькою ThyssenKrupp Marine Systems або французькою DCNS. Польща також має намір оновити свій підводний флот і веде переговори з Норвегією.

Польсько-німецька угода стане важливим кроком для забезпечення ефективного стримування російської агресії в Європі. москва, як і Пекін, робить ставку на операції підводного флоту через його найменшу помітность.

Коментатори вказують в зв'язку з цим, що нарощування потенціалу в цій сфері противниками Північноатлантичного альянсу в поєднанні з їх агресивними провокаціями, змушує західні країни замислюватися про заходи у відповідь. Англія, Норвегія і Данія мають намір посилити свою протичовневу оборону.

Військові фахівці розробляють нові озброєння, здатні мінімізувати загрози, які виходять від російського і китайського підводного флоту - серед них: крилата протичовнова ракета на основі торпеди Mark 54, доповнена системою висотного скидання HAAWC, і дрони-шпигуни Blackwing і Sea Robin.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.