​Аналіз Foreign Policy: Трамп і питання озброєння України. На що сподівається Київ?

Оскільки остаточне рішення про постачання Україні озброєння вже лежить на столі президента Трампа, чекаючи на підпис, деякі українські політики сподіваються на позитивний результат.


«У даний момент ми справді задоволені темпом розвитку американсько-українських відносин», - заявив виданню Foreign Policy член Верховної Ради і голова підкомісії з питань оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва Артур Герасимов. - Зокрема, Київ радує перспектива одержання не лише моральної підтримки, але і «конкретних речей», включно з «поставками Україні оборонних смертоносних озброєнь», повідомляє «Голос Америки».

«Ми дійсно стоїмо на дуже доброму шляху у цьому питанні, і я вірю, що наш стратегічний партнер – Сполучені Штати – нам у цьому допоможуть», - заявив Герасимов, вказуючи на те, що попри сподівання, співпраця посилилася з приходом до влади адміністрації Трампа.

Ціла низка чинних і колишніх чиновників і помічників законодавців сказали виданню Foreign Policy, що президент Трамп далі вирішує питання надання летальної зброї Україні.

Якщо США остаточно таки відправлять зброю Україні, це знаменуватиме суттєву зміну в політиці США – і «драматичний» відхід від передвиборчої риторики Трампа. Напередодні Національного з’їзду Республіканської партії у липні 2016 року команда Трампа наполегливо працювала над тим, щоб у політичній платформі партії не містився заклик до озброєння України.

Рада з нацбезпеки США відмовилася коментувати питання постачання зброї Україні. Тим часом - чиновник Держдепу зазначив: «Сполучені Штати не постачили оборонної зброї і не виключили такої можливості».

Колишні чиновники в адміністрації Обами зазначили, що як Держдеп, так і Пентагон, із самого початку хотіли відправити Україні летальну зброї, але їх загнали в глухий кут президент Барак Обама і тодішній радник з нацбезпеки Сьюзан Райс. Натомість, США пропонували незначні партії нелетальної допомоги – радіо, прилади нічного бачення, санітарні сумки і військові карети швидкої допомоги.

Ненадання смертоносної зброї стало політикою «де-факто і згодом нагальна потреба минула», - розповів чиновник Держдепу при президентстві Барака Обами.

За словами штатних працівників у Конгресі, постачання летальної зброї Україні підтримують, як спецпредставник адміністрації Трампа з питань України Курт Волкер, так і Пентагон.

З іншого боку, Європа не зовсім поділяє таку позицію. «Чимало європейських союзників також негативно відреагували б на такий крок США», - сказав співпрацівник аналітичного центру Carnegie Endowment for International Peace Ерік Браттберґ. «Ця стратегії не без ризиків, і може легко призвести до небажаних результатів, якщо росія піде на подальшу ескалацію конфлікту».

Конфлікт уже триває понад три роки, і оборонні потреби України – і зброя, яку її можуть доставити – не такі, що були на початку протистояння, - заявила Ганна Тобурн з Hudson Institute. Протитанкова зброя, наприклад, була доречною кілька років тому, але «мені неясно, чи в нинішніх умовах конфлікту вона була б корисною». Війна тепер менш інтенсивна, позначена мінометними обстрілами.

«У чому саме полягає значення оборонної зброї» - запитує сенатор Крис Мерфі, який нещодавно повернувся з України. Він вказує на «Джавеліни», які називаються оборонною зброєю, але мають наступальні спроможності.

Досі таки неясно, чи адміністрація Трампа лише хоче використовувати погрозу постачання зброї Україні як спосіб змусити москву піти на поступки, чи вона справді готова надати Києву оборонне озброєння.

Герасимов твердить, що така зброя може збільшити ціну російської агресії.

Інші вважають, що надання летальної зброї може дати (Курту) Волкеру більше важелів у його переговорах з росією – і змусити росію серйозніше ставитися до України. Нещодавно президент Порошенко запропонував законодавство, яке визначає росію агресором, і Донецьк та Луганськ «тимчасово окупованими» регіонами. кремль назвав цей законопроект «неприйнятним».

Одначе справжній ризик, на погляд багатьох, полягає в тому, що постачання зброї Україні може призвести до ескалації конфлікту з боку москви. Для кремля, чи Україна перебуватиме в його орбіті, чи наближатиметься до Заходу - не питання майбутнього, а реальна справа.

«Що ми не робитимемо», - каже колишній старший радник з європейських питань в адміністрації Обами, - росіяни готові піти на один крок дальше».

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.