​Видворенням Саакашвілі Порошенко готовий жертвувати міжнародним іміджом України - Atlantic Council

Видворення з України Міхеїла Саакашвілі вказує на те, що Порошенко готовий жертвувати міжнародним іміджом України заради досягнення власних політичних цілей. Про це аналітичному центру Atlantic Council заявив міжнародний оглядач Михайло Боцюрків, колишній глава прес-офісу спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, повідомляє «Голос Америки».


Atlantic Council публікує розгорнуті коментаріз приводу видворення з України опозиційного політика, екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

«Кваплива депортація сигналізує про початок президентської виборчої кампанії в Україні. Очевидно, що Порошенко - якого критикують за згортання реформ - хоче за будь-яку ціну прибрати зі сцени подражливого та харизматичного опонента... Сьогоднішні події не обіцяють доброго опозиції, бо вказують, що Адміністрація Порошенка готова грати жорстко та ставити свої власні інтереси вище за імідж країни», - наводять там слова Боцюрківа.

Між тим, американський політолог Адріан Каратницький розповів Atlantic Council, що не вважає історію із Саакашвілі завершеною для України.

«Очевидно, що кар'єра Саакашвілі стрімко сходить нанівець. Колишній президент Грузії продовжує мріяти про нові революції, які піднесуть його нагору. Але його швидкий занепад є наслідком невірного тлумачення плюралістичної за суттю політики в Україні, де народ іноді підтримує популістів, але ніколи до кінця не довіряє своїм лідерам і не вклоняється їм як ідолам. Доля Саакашвілі парадоксальним чином вказує на успіх революцій, які він допомагав організовувати. Вони явили світу міцні громадянські суспільства у Грузії та Україні та віддалили політичний дискурс далі від вулиці і до царини технічних експертів, медіа, інститутів та політичної боротьби - які є головними інструментами змін у демократичних суспільствах. Втім, з огляду на енергію та харизму Саакашвілі, його не можна скидати з рахунку», - вважає Каратницький.

Ситуація із Саакашвілі засвідчила, що в Україні відсутнє верховенство права, вважає Даєн Френсіс, дослідник аналітичного центру Atlantic Council.

«Сага Саакавшілі почалася, коли Порошенко своєю імперською забаганкою десантував його до України, надавши йому важливу роботу, а потім надав йому громадянство. За лічені місяці Саакашвілі подав у відставку та звинуватив Порошенка у корупції та виступив проти нього... Які висновки? Порошенко то виявляє милість, то позбавляє її, щоб примусити незгодних мовчати. Суди України відкинули міжнародне право, коли не надали Саакашвілі статус біженця через те, що він є політичним ворогом. Такі зловживання - в купі з іншими - вказують, що в Україні досі не існує верховенства права. Там править олігархія», - вважає вона.

Україна сама собі завдала рани. Так вважає Пітер Дікінсон, видавець журналу Business Ukraine.

«Зовнішнім спостерігачам (за ситуацією навколо Саакашвілі - прим. ГА) вбачається, що в Україні панує беззаконня та хаос. Останній епізод цієї комедії помилок з авторитарним присмаком - силові заходи щодо Саакашвілі. Оскільки він досить помітна на міжнародній арені особа, Україні гарантований негативний Пі-Ар, а йому - місця на перших шпальтах ЗМІ. У майбутньому він ймовірно намагатиметься повернутись до української політики, оскільки там його єдине сподівання залишитись на арені історії. Він ще замолодий, щоб взятись за академічну роботу і намагатиметься будь-яким чином повернутись до України», - вважає Дікінсон.

У понеділок стало відомо спочатку про затримання Саакашвілі українськими силовиками, а пізніше про його видворення з України до Польщі.

По прибутті до Польщі Саакашвілі заявив, що він продовжитиме боротьбу.

«Я з вами і я буду боротися до кінця. До їх кінця і до нашої перемоги», - цитує політика його сторінка у Facebook.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.