У Freedom House визначили головні перепони для демократії в Україні - поголовна корупція і залежні від влади суди

Масова корупція, відсутність незалежних судів і напади на громадських активістів – найбільші проблеми в Україні, що обмежують політичні і цивільні права громадян. Такі висновки щорічного звіту міжнародної правозахисної організації Freedom House. У порівнянні із 2017 роком, за минулий рік показник громадянських свобод в Україні зменшився на 2 бали – з 36 до 34 (із 60 можливих). Рівень політичних свобод залишився на тому ж рівні – 26 із 40, повідомляє «Голос Америки».


У документі вказано, що з 2014 року Україна провела низку позитивних реформ, однак корупція залишається на «ендемічному» рівні, тривають напади на журналістів та громадських активістів, представників меншин, і нападники часто залишаються безкарними, а проросійські військовики продовжують загрожувати життю цивільних.

Головні перемоги й поразки

Серед головних досягнень України – вільний виборчий процес (9 із 12 балів), де президент і парламент були обрані вільним демократичним голосуванням, а також у державі існує плюралізм думок і політичних сил (11 із 16 балів).

Також в Україні зберігаються свобода віросповідання, пересування, працевлаштування й навчання. Водночас, хоча держава не обмежує ці свободи, права меншин й досі не визнані, а також поширене насилля в родинах.

Найгірші показники Україна набрала у категорії «верховенство права» – лише 6 із 16 балів. Автори звіту Freedom House вказали на сумніви у прозорості процесу відбору 39 суддів «довгоочікуваного» антикорупційного суду.

У звіті згадують і запроваджений у листопаді воєнний стан, який дозволяв обмежувати право голосу й зібрань, однак, ці обмеження не були втілені.

Два бали, за рік утрачені Україною у показнику громадянських свобод, належать до категорії «право зібрань і організацій» (7 з 12 у 2018 році, 9 з 12 у 2017 році). Причина – загроза насилля з боку праворадикальних екстремістів, напади на громадських активістів і нездатність правоохоронців розслідувати й переслідувати нападників.

Як приклад, укладачі звіту наводять спроби зірвати марші ЛГБТ-громади, ходу до Міжнародного жіночого дня, а також вбивства антикорупційної активістки Катерини Гандзюк і смерть захисника довкілля Миколи Бичка, які не були розслідувані повною мірою.

Україна у світовому рейтингу

Список очолюють Фінляндія, Норвегія, Швеція, Канада, Нідерланди, Австралія, Нова Зеландія, Уругвай, Данія та Ірландія. Німеччина посіла 18 місце, Велика Британія – 23, Франція – 27, США – 33.

Україна у цьому рейтингу розміщена на 75-му місці, слідом за Ліберією, Філіппінами та Буркіна-Фасо, а слідом за нею – Македонія, Молдова й Мадагаскар.

Сусідні з Україною країни розташувались так: Польща опинилась на 38-му місці, Румунія – на 42, Грузія – на 68, росія – на 128, Білорусь – на 130.

Найгірше громадянських свобод дотримуються у Сирії, перед нею йде Туркменістан, Південний Судан, Еритрея та Північна Корея.

Як складають звіт

Freedom House («Дім Свободи») – це міжнародна правозахисна неурядова організація, заснована у 1941 році у США. Щорічний звіт «Свобода у світі» оцінює стан громадянських прав у 195 країнах і 14 територіях протягом календарного року.

Методологія дослідження керується положеннями, прописаними у Загальній Декларації Прав Людини ООН, й виставляє державам від 0 до 4 балів за 25 категоріями. Загальна сума балів дозволяє виставити країни за списком і визначити їхній статус: «вільні», «частково вільні», «не вільні».

Звіт Freedom House оцінює не уряди та їхні ініціативи, а реальну ситуацію з правами й свободами для кожної людини, на які впливають не лише влада, а й іноземні держави, повстанці чи збройні угруповання.

Фото rferl.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.