​Закордонні оглядачі коментують зняття депутатської недоторканості в Україні: перемога і великий ризик

Численні західні оглядачі та коментатори називають перемогою президента України Володимира Зеленського успішне голосування у Раді за зняття депутатської недоторканості. Про це повідомляє Українська служба «Голосу Америки».


«Хороший крок, який вже давно назрів», - відзначає у Twitter екс-посол США в Україні Стівен Пайфер.

«Величезна політична перемога для президента Зеленського», - твітує у вівторок Кріс Гольцен, експерт американської неприбуткової організації «Міжнародний республіканський інститут».

«Важливий крок. В Україні відбуваються цікаві речі», - ділиться думкою Ніл Баклі з видання Financial Times.

Експерт аналітичного центру Atlantic Council Адріан Каратницький відзначив, що рішення Ради віддаляє Україну від поширеної у Європі практики гарантувати законодавцям недоторканість.

«Хоча багато хто святкує голосування за зняття депутатської недоторканості в Україні, варто нагадати, які європейські демократії законодавчо закріпили певну форму імунітету: Австрія, Бельгія, Боснія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Німеччина, Греція, Грузія, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Іспанія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Монако, Норвегія, Польща, Португалія, Сербія, Словенія, Франція, Швейцарія та Швеція. Це - найкращі європейські практики», - відзначив Каратницький у Facebook.

«Ризиком» називає зняття недоторканості оглядач з Чикаго Марк Рачкевич.

«Україна сьогодні пішла на великий ризик, скасувавши імунітет від переслідування для законодавців. Під час президентства Кучми нардепи запровадили недоторканість, щоб не допустити сумнівних позовів проти себе та захиститись від політичного переслідування. Хіба для України це вже неактуальні загрози? Побачимо», - ділиться думкою оглядач.

Про можливі негативні наслідки зняття недоторканості висловився і кореспондент французького видання La Croix Фабріс Депрез.

«Ця недоторканість була однією з причин, чому депутатське крісло було бажаним надбанням для українських бізнесменів, дозволяючи їм займатись сумнівними справами, не боючись правових наслідків. Звісно, це також означає, що чесні депутати залишаться без правового захисту, якщо зіткнуться з надуманими обвинуваченнями. Україна вирішила, що на такий ризик варто піти», - твітує журналіст.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.