​На Заході коментують рішення Зеленського про зміну уряду: виживання між Коломойським та Ахметовим

Хоча минуло менше року від початку роботи українського уряду на чолі з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком, Верховна Рада, за рекомендацією президента Володимира Зеленського, вже відправила прем'єра у відставку, що автоматично тягне за собою відставку уряду. Те, що спонукало до змін в українському уряді, активно коментують західні ЗМІ та аналітики, пише «Голос Америки».


Уряд платить за зменшення рейтингу Зеленського, зауважують деякі ЗМІ.

«Однозначно невідомо, що спонукало до відставки Гончарука», - йдеться в матеріалі Time. У статті, однак, вказується на те, що зміни в уряді відбуваються на тлі значного падіння рейтингів Зеленського.

«Популярність Зеленського під ударом, але заплатить за це прем'єр-міністр», - йдеться у статті Bloomberg щодо перестановок в українському уряді. Автори зауважують – зміна в політиці відбулась менше ніж через рік після того, як він висунув уряд, що складався з «нових обличь». Однак ситуація розвивалась «не за планом», йдеться в статті, «економічний розвиток сповільнився, мільярди міжнародної допомоги затримались, а слабка діяльність уряду знижувала власні рейтинги Зеленського». У статті також нагадали і про складнощі на зовнішньополітичному фронті, зокрема «хрещення вогнем» для Зеленського, коли його розмова з президентом США опинилась у центрі розгляду імпічменту американського президента.

Вибір на посаду прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, якого вважають близьким до Ріната Ахметова, може допомогти Зеленському покращити висвітлення у пресі, зауважують інші. Телевізійні канали, якими володіє Ахметов, цими тижнями почали позитивно повідомляти про діяльність президента, відзначає The Financial Times у відповідному матеріалі.

Зеленський хоче замінити Гончарука, бо він «розчарований теперішньою швидкістю реформ, але зміни відбуваються у непрості часи для країни», - наголошує видання.

«Зеленський – людина справи… він хоче результатів» – цитує FT особу, наближену до президента.

Працюючи в Івано-Франківській області, Денис Шмигаль був «одним із найбільш сприятливих для бізнесу», наводить видання слова президента Американсько-української торгової палати Енді Гундера.

Все ж, на думку, Гундера, час для зміни уряду є одним з найгірших, через спалах коронавірусу, погіршення ситуації для українських товарів на світових ринках, відсутності програми з МВФ, а також необхідності проводити значні виплати за облігаціями, а також неспокій серед власників облігацій.

На те, що Зеленському може бути необхідна підтримка Ахметова, натякає британський економіст Тімоті Еш. Аналітик нагадав про минулу роботу кандидата на посаду прем'єр-міністра України Шмигаля в компанії Ріната Ахметова ДТЕК. «Гадаєте, минуле Шмигаля в ДТЕК свідчить, що була угода з Ахметовим, щоб купити підтримку в Раді, бо «Слуга народу» розпадається?» – задає питання аналітик у Twitter.

Він також високо відгукується про роботу Маркарової на посаді міністра фінансів і наголошує на ризиках, які може становити її відхід з посади для ситуації на фінансових ринках. У своїй статті для Kyiv Post Еш говорить – іноземці, які інвестували 5 мільярдів доларів в українські облігації, можуть тепер турбуватись через заміну міністра фінансів з Оксани Маркарової на Ігоря Уманського. «Якщо власники облігацій підуть на вихід, ситуація швидко стане потворною, бо інвестори намагатимуться пройти через невелике віконце», що може створити тиск на курс гривні.

А от заступниця директора з Центру Євразії Американського аналітичного центру Atlantic Council Мелінда Герінг вважає, що Зеленський міг звільнити «чесного, але недосвідченого» Гончарука, бо той розлютив Коломойського, звільнивши осіб, лояльних до нього, з державної енергетичної компанії, а також тим, що перешкоджав олігархові повернути банк.

Вона в своєму дописі розглядає дві версії причин зміни уряду:

- Вікно можливостей для проведення Зеленським реформ зачиняється і могло бути фантазією з самого початку. Аналіткиня не радить відкидати таку версію.

- Зеленський хоче отримати підтримку всіх олігархів для протистояння Ігорю Коломойському, якого вважають його покровителем. На думку Герінг, така ситуація не вельми ймовірна.

Фото president.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.