​У Конгресі США законодавці пропонують не лише відмовляти корупціонерам у візах, а й публічно називати їхні імена - новий законопроект

У Конгресі США зареєстрували ще одну ініціативу, націлену на боротьбу із закордонною корупцією. Законопроект REVEAL (викриття) дозволяє робити інформацію про відмови в американських візах публічною. Він націлюється на іноземних громадян, які причетні до корупції та порушень прав людини. Таким чином законодавці пропонують не лише відмовляти корупціонерам у візах, а й називати їх по імені, повідомляє Голос Америки.


Законопроект ініціювали представники обох партій в Сенаті та Палаті представників Конгресу США. На думку співавтора ініціативи конгресмена-демократа Стіва Коена, лише відмови у візах недостатньо. Він каже, що Державний департамент має зробити цю інформацію публічною - аби громадськість знала корупціонерів.

«Йдеться не лише про відмову їм у в’їзді в нашу країну, що, звісно, є покаранням. Багато з них мають інвестиції в Нью-Йорку, Флориді та інших місцях по країні - і вони хочуть відвідувати їх та бути в цих місцях. Але для такої ганебної поведінки має бути також найсильніший стримуючий фактор. І я думаю, що хорошим стриманням буде назвати імена та піддати публічному осуду», - розповів конгресмен Стів Коен в інтерв’ю українській службі «Голосу Америки».

Його колега із Республіканської партії, конгресмен Стів Шебот, який також є співініціатором законопроекту, погоджується із такою думкою. За його словами, публікація імен корупціонерів може поставити під загрозу їхні подорожі до інших країн.

«Здоровий глузд вказує, що ми також повинні повідомити решті світу про те, кого ми виключаємо - щоб інші уряди могли нас наслідувати», - заявив конгресмен Шебот.

Згідно з чинним американським законодавством, інформація про візовий статус іноземців у більшості випадків має бути конфіденційною. І хоча для цієї вимоги можуть бути винятки, вони вимагають додаткових процедур. Радник Гельсінської комісії Конгресу Пол Массаро каже, що в разі ухвалення закону оприлюднювати цю інформацію буде значно простіше, і громадськість можуть чекати сюрпризи.

«Це потенційно може бути революційним, - каже Массаро. - Раптом для виконавчої влади може з’явитись можливість відкрити, ймовірно, тисячі записів. Проблема в тому, що ми не знаємо насправді, скільком особам відмовили у візах».

За його словами, публікація імен може допомогти також із викриттями корупційних діянь закордоном.

«Це дозволить кращому просуванню розслідувань - як з боку громадянського суспільства, але також і з боку правоохоронних органів та інших країн», - розповів радник Гельсінської комісії Конгресу.

На думку конгресмена Стіва Коена, однією з цілей можуть стати особи, причетні до вбивства саудівського журналіста Джамала Хашокджі (Jamal Ahmad Khashoggi - англ.), а також російські корупціонери.

«У Росії є багато клептократів, які підзвітні путіну, які брали участь у втручанні в наші вибори і втручались у нашу інтернет-безпеку. Їх потрібно зупинити», - розповів конгресмен.

Але США відмовляли у візах і українським політикам, бізнесменам та високопосадовцям. З останніх прецедентів можемо згадати справу Ігоря Коломойського. Цієї весни у Державному департаменті повідомили, що заборонили в’їзд до Сполучених Штатів олігарху та членам його родини. Та на думку виконавчої директорки Центру протидії корупції Дарії Каленюк, українських імен у «чорному списку» значно більше.

«Наскільки мені відомо, така заборона стосувалася і кількох екс-генеральних прокурорів. Зокрема генпрокурор часів януковича Рінат Кузьмін не міг в’їхати в США, Віктор Шокін - генеральний прокурор часів Порошенка - також мав заборону в’їзду в Сполучені Штати і Юрій Віталійович Луценко», - каже Дарія Каленюк.

Вона додає, що публічне оголошення імен - це хороший запобіжний захід і для інших осіб, які причетні до корупційних дій.

«Сам факт публічної заборони в’їзду в США є дуже болючим для людей впливових і людей, які пов’язані з корупцією. Тож потенційні корупціонери - скажімо, з судової гілки влади, депутати чи урядовці повинні задуматись. Вони повинні розуміти, що рано чи пізно вони можуть зайняти місце Коломойського. І це буде стосуватись не лише їх, а й членів їхньої родини. Ніхто не хоче відмовлятися від можливості подорожувати світом, і особливо подорожувати в Америку», - каже Дарія Каленюк.

Ідею з оприлюдненням імен корупціонерів, яким заборонили в’їзд до США, підтримують в демократичній та республіканській партіях. Там погоджуються, що боротьба із закордонною корупцією має бути одним з пріоритетів Конгресу.

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.