​У Держдепі США відповіли, чому союзники по-різному захищають Україну та Ізраїль

Сполучені Штати мають різні відносини з Україною та Ізраїлем, а останній є важливим позаблоковим союзником США, відносини з яким розвивались протягом десятиліть, у тому числі на військовому рівні.


Хоча у США розуміють логіку заяв президента України Володимира Зеленського про спільний захист партнерами території Ізраїлю від атак Ірану, у Держдепі наголошують на відмінність підходів до двох країн. На цьому зауважив прес секретар Держдепартаменту Метью Міллер під час брифінгу 16 квітня, повідомляє Голос Америки.

«По-перше, бачив коментарі президента [Зеленського] і я розумію, з якої позиції він говорить. Я б очікував, що президент будь-якої країни, яка страждає від подібних атак, шукав би всі можливі способи захистити свій народ. По-друге, я думаю, що тут важливий контекст повністю різних відносин [США] з Україною та з Ізраїлем», – заявив Міллер.

За його словами, відносини США та Ізраїлю тривають десятки років, у тому числі на безпековому рівні. США надавали Ізраїлю пряму оборонну допомогу не тільки протягом останніх двох років, а протягом десятиліть, зауважує Міллер. Посадовець також підкреслив тісні зв’язки між збройними силами обох країн.

«Ізраїль – потужний союзник НАТО поза альянсом. Україна знаходиться в іншій позиції, і ми не мали схожих домовленостей з Україною до безпосередньо війни», – зауважує Міллер.

При цьому прес секретар Держдепартаменту наголосив на тому, що з початку повномасштабної війни США надавали Україні необхідне озброєння для захисту від російських атак, включно із засобами протиповітряної оборони, батареями Patriot – від самих США чи від країн-союзників.

«Причина, чому вони могли успішно захищатись від шквалів російських атак – так це завдяки системам протиповітряної оборони, які ми надавали», – додає Міллер.

Прес секретар Держдепу наголосив, що США не беруть участі у збройному конфлікті з росією, а тому не можуть підіймати американські літаки у небі над Україною, відповідаючи на російські атаки.

Міллер підкреслив, що США не братимуть участь у безпосередньому збройному конфлікті з росією: «Президент США дав це чітко зрозуміти. Думаю, це в інтересах американського народу, щоб ми не брали участь у безпосередньому збройному конфлікті з росією, тому що це була б Третя світова війна. Але при цьому ми віддані захисту України. Те, що ми надали протягом минулих двох років, підтверджує, що президент відданий наданню американської підтримки», – говорить Міллер.

Речник Держдепартаменту ще раз закликав Конгрес ухвалити додаткове фінансування, яке включатиме допомогу Україні, у тому числі й засобами ППО.

Раніше президент Володимир Зеленський в інтерв’ю PBS зауважив, що Ізраїль сам не зміг би захиститися від такого масового удару з Ірану, якби Франція, Йорданія, Британія та Сполучені Штати не допомогли відбити атаку.

«Ви знаєте, коли говорять, що союзники не можуть нам надати ту чи іншу зброю або не можуть бути в Україні тими чи іншими силами, тому що це буде сприйматись, що Україна затягнула НАТО у війну. Так я вам хочу поставити після вчорашньої атаки питання. Ізраїль в НАТО чи ні? Ось вам і відповідь. Ізраїль - не країна НАТО. Союзники, у тому числі й країни НАТО, захищали Ізраїль. Показали силам Ірану, що Ізраїль - не на одинці. І це урок. І це відповідь всім, хто каже на будь-якому континенті, що Україні треба допомагати дуже обережно, щоб не втягнути країни НАТО в війну», — заявив Зеленський, коментуючи питання захисту Ізраїлю від іранських ракет.

Метью Міллер. Фото VOA



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

На линии фронта произошло 131 боевое столкновение, очень высокая боевая интенсивность, враг напирает на Бахмутском и Авдеевском направлениях

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.