США буде відходити від влади у світі?

Цікава і тривожна для нас стаття Ніла Фергюсона в Економісті. Про те, що США буде відходити від влади у світі. Причому болісно, можливо, з великою кров’ю.

Дуже влучне спостереження – що усе американське суспільство, від адептів БЛМ і до трампістів, стали у опозицію до імперської ідеї. Праві і ліві не сприймають такий статус своєї країни. Критична маса інтелігенції (він, як і я, вживає цей термін) впала у само-ненависть. Тут з Фергюсоном важко не погодитися. Проводить аналогію з втратою Британією своєї ролі у світі у 30-х роках – показує, що ситуація по ключовим параметрам аналогічна для Штатів, що переходу США у статус екс-гегемона , який зараз має Туманний Альбіон, не уникнути. Багато цитує Черчілля, котрий якимось чудом все-таки зміг сподвигнути свою країну на боротьбу з Німеччиною, замість здачі у полон. Знову, тут аналогія з США, котрі геть не хочуть більше ні з ким воювати.

***

Це дуже важливий для нас момент. «Молоді вовки» - нове покоління правителів у Китаї, Росії, Туреччині тощо – відчувають, як виникає вакуум влади у світі з відходом США. І негайно його займають.

Американці змінилися. Вони у своїй масі не хочуть протистояння взагалі. Для нинішнього їх покоління конфлікт – це щось, чого немає бути, що слід уникати.

Навіть якщо зовні відбувається якийсь успіх у військовій кампанії, то через приблизно чотири роки електорат його забуває і «стомлюється від війни».

Тому виборці США будуть голосувати за тих політиків, котрі обіцятимуть мир, мир на умовах правих чи лівих – неважливо. Мир, котрий, як здається американським лідерам, можна буде купити, годуючи «молодих вовків», даючи нові і нові шматки м’яса, сподіваючись, що принаймні можна буде виграти час на перетравлювання. Як це робив Обома з Росією, приміром, за наш кримський рахунок.

Але це марні сподівання. Апетити зростають експоненційно.

Воювати все одно прийдеться, тут прекрасно все описав Черчілль про війну і ганьбу.

***

Для нас же це прогноз, що треба буде готуватися до наступних, більш жорстких фаз війни з Росією, без значної підтримки з боку США.

Я будував би асиметричні рішення – перш за все, це контр-гра проти РФ глобально всюди, це Ідель-Урал, Кавказ, протидія нинішньому створенню колоній РФ у Африці.

Фергюсон називає одним з ключових аспектів слабкості США, що у них бракує військових, котрі готові були б проводити у не надто комфортних умовах за кордоном довгий період часу. У нас такий ресурс є.

Стаття гуглиться Niall Ferguson on why the end of America’s empire won’t be peaceful.

Ihor Lutsenko



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.