​Спрямована усвідомлена керована деградація


Мирні витрати бюджету постійно зростають. Три роки війни цьому не заважають. Зменшення населення на 8 млн цьому не заважає. Борг вищий за 100% ВВП теж не заважає цьому святу життя.

Якщо ви думаєте, що вся справа тільки у військових витратах, то ви помиляєтесь. У 2023 р., згідно з даними openbudget.gov.ua, на оборону було виділено 2097,6 млрд грн. ($57,16 млрд.). Це 43,1% сукупних держвитрат, чи 32,3% ВВП.

Сума невоєнних витрат становила 2767,4 млрд грн. ($75,4 млрд.). Це 42,6% ВВП. Для порівняння, у 2022 р. військові витрати були 1142,9 млрд грн, або $35,4 млрд. Це еквівалентно 33,4% від усіх державних витрат, або 22% ВВП. Обсяг невійськових витрат становив $70,7 млрд., або 44% ВВП.

Ось яка математика виходить. За 2023 р. військові витрати в абсолютному вираженні збільшилися на $21,76 млрд., або на 61,5%. Невоєнні витрати також збільшилися, на $4,7 млрд., на 6,6% у доларовому вираженні. Вони виявилися на $18,24 млрд. більше за військові витрати.

Оцінити адекватність таких невоєнних витрат можна за їх порівняння з довоєнним 2021-м роком, коли було зафіксовано рекордний рівень ВВП країни. Тоді невоєнні витрати становили $76,4 млрд. Тобто, у 2023 р. обсяг невоєнних витрат Держави в доларах практично зрівнявся з довоєнним рівнем. При цьому, у країні приблизно на 8 млн менше населення.

Верховна Рада підспівує Кабінету Міністрів, також вимагаючи додаткових доходів бюджету. Жоден орган державного управління не було скасовано і навіть суттєво скорочено. Щобільше, повністю відновлено контрольні, наглядові органи та відомства.

Ось біда української економіки, її Ахіллесова п'ята. Йде третій рік війни, а уряд думає над тим, як ще більше збільшити доходи державного бюджету, які податки та побори ввести на підприємців, що стогнуть від непомірного навантаження. Ніхто, ні ЄС, ні МВФ, ні численні аналітичні центри, які впритул працювали з Кабінетом Міністрів над Планом для Ukraine Facility, не поставив руба питання про радикальне скорочення держвидатків.

У режимі тотального одержавлення економіки з урахуванням низької якості держуправління і схематозу, що нікуди не ділося, така фіскальна політика прирікає Україну на деградацію і банкрутство.

Дякую Ярославу Романчуку за аналіз витрат.

Павло Себастьянович, facebook.com

Фото republic.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.