Проблеми нотаріального самоврядування

331

 
Дедалі частіше в Україні спалахують скандали, пов’язані з колишньою владою януковича та особами, які нею призначались. Здавалося б, що зі зміною влади багато проблем мали бути вирішені просто, треба лишень було б дотриматись закону. Проте, навіть коли суди виносять справедливі рішення, увесь інший механізм держави все одно – опирається, бо ті, хто за влади януковича захоплював у рейдерський спосіб підприємства чи професійні спільноти, робили це заради отримання доступу до фінансових потоків, а тому, отримавши бажане, здаватись не збираються.


Це ще раз підтвердилось на прес-конференції президента Нотаріальної палати України, заслуженого юриста України Людмили Павлової, яку вона провела 15 червня в Укрінформі.

Піднявши питання щодо «Нотаріального самоврядування і проблеми функціонування», президент Нотаріальної палати України розповіла про те, що, незважаючи на те, що рішенням Голосіївського районного суду м. Києва від 12.05.2015 її було поновлено на роботі на посаді президента НПУ та скасовано рішення позачергового З’їзду нотаріусів України, який відбувся 10.01.2014, а рішення суду в частині поновлення на роботі було допущено до негайного виконання і 14.05.2015 виконано відділом ДВС Голосіївського РУЮ м. Києва у повній відповідності до вимог чинного законодавства, до роботи вона приступити так і не змогла.

Як зазначила пані Павлова, колишній президент НПУ Василина чинить шалений опір виконанню рішення суду, не передає поновленому президенту документацію, в т.ч. фінансову, для проведення аудиторської перевірки, посилаючись на те, що саме вона значиться президентом палати у ЄДР, та повністю ігноруючи той факт, що відповідно до ст. 124 Конституції України рішення суду є обов’язковим до виконання, тоді як реєстрація керівника юридичної особи в зазначеному реєстрі є похідною дією, що фіксує лише факт (до речі, скасований судом).

Також президент Нотаріальної палати України розповіла, що внаслідок існуючих колізій у законодавстві склалася неоднозначна ситуація із внесенням до реєстру відомостей про зміну керівника НПУ, тому після отримання офіційної відмови відділу державної реєстрації нею буде скерований відповідний позов до адміністративного суду про зобов’язання вчинити цю дію.

«Користуючись цією неоднозначною ситуацією, Василина Н.В. самоправно, без будь-якого дозволу Ради НПУ та попереднього узгодження, розірвала договір оренди офісних приміщень і вивезла майно та документацію НПУ, в тому числі фінансову, у невідомому напрямку (офіційну адресу в згаданому реєстрі не змінено). Про такі дії, що межують із злочином, повідомлено Голосіївському РУ ГУ МВС України в м. Києві», - наголосила президент Нотаріальної палати України.

За її словами, наразі роботу апарату НПУ внаслідок зазначених дій паралізовано, більш ніж 20 працівників відправлено у безстрокову неоплачувану відпуску, а орган професійного самоврядування фактично припинив свою роботу. Вплинути у законний спосіб на врегулювання ситуації поновлений президент НПУ не має можливості через недопущення до документації Палати.

Проте, окрім недотримання закону Василиною, на прес-конференції були озвучені й інші факти. Так, Людмила Павлова вважає, що існують вагомі підстави для підозри колишнього керівництва НПУ у серйозних фінансових порушеннях, у т.ч. у нецільовому використанні коштів Палати. Оскільки запит на надання відповідної публічної інформації щодо фактів фінансових порушень Василиною Н.В. проігноровано, про ці факти також повідомлено вищезгаданому органу внутрішніх справ.

«З метою унеможливлення таких фактів (а вони продовжують мати місце) наказами президента НПУ від 10.06.2015 відсторонені від виконання обов’язків виконавчий директор НПУ та директор заснованого Палатою ТОВ «Науково-експертний інститут Нотаріальної палати України», який всупереч попередженню про нелегітимність заходів з підвищення професіоналізму нотаріусів, продовжує їх проводити, стягуючи з нотаріусів суттєві суми та витрачаючи їх безконтрольно» - наголосила Людмила Павлова.

«Є також вагомі підстави вважати, що колишнім президентом НПУ порушені вимоги Закону «Про нотаріат»: реєстрація її приватної нотаріальної діяльності проведена без підтвердження кваліфікації шляхом складання іспиту Вищій кваліфікаційній комісії нотаріату; нею на порушення наказу Мін’юсту не складено іспити по допуску до оформлення спадкових прав громадян та до роботи з Державним та Єдиним реєстрами; під час виконання обов’язків президента НПУ вона отримувала винагороду, не зупинивши нотаріальну діяльність; будучи приватним нотаріусом, вона перебуває у штаті вищого навчального закладу та ін. Щодо зазначених фактів проводиться відповідна перевірка, в т.ч. Міністерством юстиції України та Головним територіальним управлінням юстиції в м. Києві» - зазначила президент Нотаріальної палати України.

Зі слів Людмили Павлової, головною мотивацією, яка була покладена в основу кампанії по достроковому відкликанню президента НПУ позачерговим З’їздом, було недостовірне та непрофесійне трактування тодішнім заступником голови Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату, незаконно створеної міністром Лукаш О., та аналогія вимог щодо статусу практикуючого нотаріуса для президента НПУ, із статутними документами Міжнародного союзу нотаріату. Така вимога передбачена правилами МСН, але стосується лише цієї організації. Щодо національного нотаріату, то такої норми не існує. Більше того, таке трактування спричинило серйозні порушення Закону «Про нотаріат» з боку колишнього президента НПУ, про що сказано вище.

Як розповіла журналістам Людмила Павлова, Василина Н.В, використовуючи ресурси НПУ та намагаючись збурити нотаріальну спільноту, поширює неправдиву інформацію про намір поновленого президента Палати ліквідувати створені в регіонах відділення НПУ.

«Ця інформація не відповідає дійсності, оскільки створення та функціонування регіональних відділень палати як структурних підрозділів НПУ передбачені ст. 16 Закону «Про нотаріат» та Статутом НПУ в попередній редакції, затвердженій рішенням Першого установчого З’їзду нотаріусів України.

До речі, згідно цього Статуту в НПУ була створена Рада регіонів з відповідним колом повноважень, до складу якої входили голови регіональних відділень (на той час – уповноважені представники НПУ). Слід зауважити у цьому контексті про проведення опитування (анкетування) нотаріусів кожного регіону щодо необхідності створення та кількісного складу структурного підрозділу НПУ у кожному регіоні, за результатами якого і було ухвалено рішення щодо структури НПУ до проведення чергового З’їзду нотаріусів та внесення змін до Статуту НПУ. Відділення НПУ в областях та м. Києві продовжать своє функціонування» - розказала вона журналістам.

Також Людмила Павлова завірила журналістів, що наразі підтримується ідея проведення чергового З’їзду нотаріусів України, однак його скликання та проведення будуть здійснюватися у суворій відповідності до вимог Статуту НПУ, а не так, як був скликаний і проведений позачерговий З’їзд у січні 2014 року. Зокрема, неоднозначна ситуація може бути використана на шкоду інтересам нотаріального самоврядування. Отже, до рішення апеляційного суду не слід поспішати із скликанням З’їзду, оскільки у разі скасування рішення суду щодо визнання незаконними рішень позачергового З’їзду Рада палати існуватиме у попередньому складі, а у разі відмови – у складі, затвердженому позачерговим З’їздом. Тому рішення щодо скликання чергового З’їзду має ухвалюватися уповноваженим на це органом.

Розповіла Людмила Павлова і про роль НПУ у формуванні державної  політики у галузі нотаріату та співпрацю з комітетами та фракціями Верховної Ради України, Кабінетом Міністрів України, Міністерством юстиції України, судовими органами, зазначаючи, що до цього часу НПУ не налагоджено якісної співпраці.

Також на прес-конференції було підняте питання щодо перспектив становлення та розвитку в Україні нотаріату латинського типу.

«Поряд з великим обсягом законопроектної та організаційної роботи по вдосконаленню нотаріату, відновленню належної роботи Нотаріальної палати України, вважаємо за необхідне продовжити роботу «круглого столу» «Шляхи реалізації професійного самоврядування в Україні», який проводився в листопаді 2013 року, оскільки проблеми у законодавчому регулюванні статусу, функцій та принципів діяльності фахового самоврядування залишаються невирішеними.

У планах НПУ також питання захисту інтересів конкретних нотаріусів та надання їм допомоги у цивільних, кримінальних та адміністративних справах; вивчення ситуації та надання допомоги нотаріусам, які працюють у східному регіоні (в т.ч. у зоні АТО); можливість оплати за рахунок членських внесків участі нотаріусів у заходах з підвищення кваліфікації та багато інших.

Хочеться вірити у справедливість, а також у здоровий глузд та повагу до Закону з боку колишнього керівництва НПУ, що дасть змогу забезпечити належну роботу органу професійного самоврядування нотаріусів» - наголосила президент Нотаріальної палати України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.