НАБУ взялося за голову НБУ - Гонтарєву

gontareva nabu

 
Національне антикорупційне бюро здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні №42015000000002776 від 16.12.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 Кримінального кодексу («Зловживання владою або службовим становищем»). Відомості про нього внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань першим заступником керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Грищуком М. на підставі заяви голови правління ГО «Центр протидії корупції» Шабуніна В.


У заяві про вчинення злочину та доданих до неї матеріалів йдеться про те, що керівництво НБУ, зловживаючи службовим становищем, діючи умисно, з метою одержання вигоди для членів своєї родини, інформувало останніх щодо фінансового стану ПАТ «Дельта Банк», що надало їм можливість зняти грошові кошти з депозитних рахунків ПАТ «Дельта Банк» на суму близько 12,5 млн. грн. та спричинило істотну шкоду державним та громадським інтересам.

13 січня слідчий суддя Солом`янського райсуду м. Києва частково задовольнив клопотання детективів Національного антикорупційного бюро про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю і перебувають у володінні «Дельта Банку» та «Укргазбанку» з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів.

Деталі

Як зауважується в судовій ухвалі, зокрема, в інтерв`ю веб-сайту «http://hubs.ua» 27 березня 2015 року голова НБУ В. Гонтарева повідомила, що у її старшого сина був розміщений депозит в ПАТ «Дельта Банк» на суму 800 тис грн. Строк депозитного договору закінчився вже в той час, коли ПАТ «Дельта Банк» не повертав вклади. В. Гонтарева повідомила, що її сину, згідно законодавства, також будуть виплачені гарантовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб 200 тис грн, решта коштів не будуть повернуті.

Так, після надання ПАТ «Дельта Банк» стабілізаційного кредиту Нацбанком, НБУ прийняв рішення про запровадження режиму особливого контролю та призначення куратора. Постановою правління НБУ від 30.10.2014 віднесено ПАТ «Дельта Банк» до категорії проблемних. Постановою правління НБУ від 02.03.2015 №150 ПАТ «Дельта Банк» віднесено до категорії неплатоспроможних. Рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування від 02.03.2015 запроваджено тимчасову адміністрацію у ПАТ «Дельта Банк». Постановою правління НБУ від 02.10.2015 № 664 відкликано банківську ліцензію та ліквідовано ПАТ «Дельта Банк».

Заявником була надана копія банківської виписки по рахунку сина В. Гонтаревої в ПАТ «Дельта Банк», згідно з якою 09.02.2015 сином глави НБУ на зазначений рахунок була перерахована сума депозитного вкладу у розмір 800 тис грн, яку 10.02.2015 він зняв з рахунку.

За численними повідомленнями ЗМІ, прес-служба НБУ спростувала інформацію про зняття депозиту в ліквідованому ПАТ «Дельта Банк» перед введенням тимчасової адміністрації у фінустанову, на підтвердження чого надано копію квитанції, яка доводить, що він отримав 200 тис грн з Фонду гарантування вкладів.

Разом з тим, заявником була надана копія виписки за операціями по картковому рахунку з 02.02.2015 по 27.02.2015 дружини сина В. Гонтаревої, з якої вбачається, що 10.02.2015 син глави НБУ перерахував на рахунок дружини 300 тис грн. Крім того, дружина сина В. Гонтаревої 11.02.2015 та 12.02.2015 перерахувала суми у 149,9 тис грн., 50 тис грн. та 50 тис грн. невідомим отримувачам.

Постановою правління НБУ від 30.10.2014 «Про віднесення ПАТ «Дельта Банк» до категорії проблемних», крім іншого, заборонялось проведення будь-яких операцій за чинними договорами, в результаті яких збільшується гарантована сума відшкодування за вкладами фізичних осіб.

«Описане може свідчити про дроблення вкладів у банку з метою отримання повного відшкодування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, що ймовірно призвело до збільшення обсягу зобов`язань Фонду на 100 тис грн», - констатується в судовій ухвалі, яка посилається на матеріали кримінального провадження.

Також у документі вказується на те, що один журналіст на своїй сторінці в мережі Facebook повідомляв, що на окремих виписках з рахунків дружини сина В. Гонтаревої за лютий 2015 року стоїть заборона на відображення операцій, але вказана сума комісії на зняття готівкових коштів з рахунку у лютому 2015 року в сумі 125 тис грн. Комісія на зняття готівкових коштів з рахунків ПАТ «Дельта Банк» станом на лютий 2015 року складала близько 1% від суми транзакції. Зазначене свідчить про те, що у лютому 2015 року дружина сина В. Гонтаревої зняла з рахунку кошти в готівковій формі у сумі близько 12,5 млн. грн., констатується в судовій ухвалі, яка посилається на матеріали кримінального провадження.

З наданої заявником по кримінальному провадженню квитанції, що за повідомленнями ЗМІ була опублікована прес-службою НБУ на спростування інформації про зняття сином В. Гонтаревої депозиту в ліквідованому ПАТ «Дельта Банк», вбачається, що 15.10.2015 сином В. Гонтаревої було подано заяву на виплату переказу та отримано 200 тис з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб через «Укргазбанк».

З огляду на те, що у володінні Укргазбанку можуть перебувати документи щодо виплати сину В. Гонтаревої та його дружині гарантованої суми в розмірі 200 тис грн., детектив Національного корупційного бюро і клопотав про доступ до документів не тільки «Дельта Банку», але й «Укргазбанку».

Довідково:

Частина 1 статті 364 Кримінального кодексу України передбачає, що зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п`ятдесяти до семисот п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Істотною шкодою вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

За даними Фонду гарантування, на початок грудня 2015 року вкладникам «Дельта Банку» було виплачено 15,1 млрд грн., або 94% гарантованої суми. Як відомо, виплати здійснюються, передусім, за емісійні кошти НБУ, який надає кредити Фонду гарантування вкладів та монетизовує держоблігації, випущені Мінфіном для підтримки Фонду. Упродовж минулого року активізація виплат вкладникам «Дельта Банку» збігалася з періодами посилення курсових коливань на валютному ринку.

За даними АУБ, збиток «Дельта Банку» в січні-серпні склав 50,6 млрд грн. Це був найгірший фінансовий результат у банківській системі. Основна причина цього – відрахування до резерву під знецінення кредитів.

На фоні всіх торішніх фінансових проблем за нацстандартами фінзвітності Дельта Банк за 2014 рік задекларував… прибуток 46,3 млн грн. Водночас за міжнародними стандартами фінзвітності (які більш жорсткі, зокрема, в контексті формування резервів) виявився збиток 18,9 млрд грн. А власний капітал на початок 2015 року був від’ємним на рівні - 14,4 млрд грн.

В аудиторському висновку до фінзвітності банку за 2014 рік за МСФЗ фахівці аудиторської фірми ТОВ «Фінком-Аудит» констатувалося, що перелічені фактори викликали неплатоспроможність банку вже станом на 31.12.2014 року. Проте НБУ визнав «Дельту» неплатоспроможною лише 02 березня 2015 року. Рішення ж про ліквідацію банку було прийнято 02 жовтня.

За матеріалами: finbalance



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.