​У НАБУ розповіли про міжнародний бік справи Миколи Мартиненка

Справа про завдання збитків ДП «СхідГЗК» є унікальною не тільки з огляду на значущість цього підприємства для країни, як найбільшого урановидобувного підприємства Європи, а й з огляду на обсяг роботи, яку провели детективи НАБУ під час розслідування корупційної схеми, реалізованої на ДП. Провадження щодо завдання збитків «СхідГЗК» є абсолютним рекордсменом за обсягом комунікації з компетентними органами інших країн серед усіх проваджень, розслідуваних НАБУ. Від початку розслідування (в грудні 2015 року) детективи НАБУ скерували до 8 країн 16 запитів про міжнародну правову допомогу, повідомляє прес-служба НАБУ.


«Інформація, отримана від компетентних органів інших держав, допомогла детективам НАБУ не тільки дослідити усі деталі корупційної схеми, а й встановити, на що саме особи, підозрювані в завданні збитків «СхідГЗК», витрачали вкрадені в держави кошти.

Як встановило слідство, з-поміж іншого, кошти витрачались на оренду нерухомості в країнах ЄС для потреб членів родини підозрюваних, сплату медичних послуг та послуг адвокатів із захисту підозрюваного в іншій кримінальні справі, яку стосовно нього відкрила прокуратура Швейцарії. Більше деталей можна подивитися у графічній схемі», - йдеться у повідомленні.

Нагадуємо, 20 квітня детективи НАБУ та прокурори САП затримали двох осіб — екс-голову комітету парламенту з питань паливно-енергетичного комплексу Миколу Мартиненка та його спільника — за підозрою у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 («Створення злочинної організації») та ч. 5 ст. 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем») Кримінального кодексу України, через які ДП «СхідГЗК» завдано збитків на суму 17,28 млн дол США. Затриманим повідомлено про підозру. Наразі вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

За версією слідства, у 2013-2016 роках Мартиненко, користуючись службовим становищем, мав причетність до створення злочинного угруповання, яке привласнило державні кошти. ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» уклало контракт із компанією-посередником, підконтрольною екс-нардепу, на постачання уранового концентрату за завищеними цінами. В НАБУ зазначають, що внаслідок цієї оборудки державі було завдано збитків на 17,28 млн доларів США.

Як повідомляють українські ЗМІ, сам Микола Мартиненко назвав звинувачення проти нього сфальсифікованими за вказівкою директора НАБУ Артема Ситника. «Ця справа є політичною і не підкріплена ніякими доказами», - заявив він.

Микола Мартиненко. Фото infokava.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.