​У місті Запоріжжі притягнули до кримінальної відповідальності невинуватих у майже 500 епізодах

Співробітники Запорізького управління Служби безпеки України за процесуального керівництва прокуратури області та сприяння Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції МВС викрили схему штучного підвищення статистичних показників розкриття злочинів в обласному підрозділі НПУ. Задокументовано майже 500 епізодів протиправного притягнення поліцейськими до кримінальної відповідальності громадян начебто за вчинення злочинів. Про це повідомляє Резонанс із посиланням на джерело, наближене до суду.


Правоохоронці задокументували факти, коли слідчі та оперативники райвідділів поліції в обмін дозу наркотиків змушували наркозалежних підслідних в СІЗО визнати провину у кримінальних правопорушеннях. Насправді ті не вчиняли злочинів, а поліцейські у такий спосіб штучно підвищували статистичні показники розкриття.

Наразі задокументовано 490 фактів незаконного притягнення громадян до кримінальної відповідальності, переважно, за майнові злочини. Із 41 кримінального провадження - 40 вже спрямовано з обвинувальними актами до суду.

Притягнення завідомо невинних осіб до кримінальної відповідальності супроводжувалося ще й змушенням їх до завідомо неправдивих показів, порушеннями їхнього права на захист. Та навіть спробою завідомо незаконного утримання під вартою громадянина України. «Це найганебніші методи радянської міліції, які треба випалювати розпеченим залізом в українській поліції», - наголосив співрозмовник Резонансу.

Під час розслідування було проведено обшуки у 10 відділеннях місцевої поліції, прокуратури та ГУНП у Запорізькій області. Загалом вилучено 112 кримінальних та наглядових проваджень, особові справи працівників поліції тощо.

16 листопада 2018 правоохоронці повідомили про підозру слідчому Олександрівського відділення поліції Дніпровського ВП ГУ НП у Запорізькій області за ч. 2 ст. 372, ч. 1 ст. 362, ч. 1 ст. 373 КК України. На думку звинувачення, саме він сфальсифікував матеріали у 7 кримінальних проваджень за ч. 2 ст. 185 КК України (крадіжка), змусивши наркозалежного у СІЗО взяти на себе провину за десяток крадіжок мобільних телефонів у місті Запоріжжя. А також вніс неправдиві відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо повідомлення про підозру.

Як повідомляв Резонанс, за процесуального керівництва прокуратури Запорізької області викрито організоване злочинне угруповання з діючих та колишніх представників поліції, яке спеціалізувалося на вимаганні.

Фото resonance.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.