Після дворічної боротьби заказник «Острів Жуків» відстояли у суді

Перлина природи - Жуків острів.
Фото автора 

25 листопада 2009 Господарський суд м Києва проголосив рішення, яким визнав недійсним п.1.рішення Київради №162/1996 від 22.08.2007 «Про питання створення ландшафтного заказника «Жуків острів», яким раніше площа заказника була незаокнно скорочена в 9 разів.

Ландшафтний заказник «Острів Жуків» створений у 1999 році у Голосіївському районі м.Києва, в заплаві р.Дніпро. Фактично, заказник поглинає всю збережену частину природного масиву «Конча-Заспа» (просимо не плутати з одноіменною зоною елітної забудови), який в минулому був першим в Радянській Україні природним заповідником. Власне озера Конча і Заспа розміщені на терпиторії заказника. Нагадуємо, що своїм рішенням 162/1996 від 22.08.2007 «Про питання створення ландшафтного заказника «Жуків острів», Київська міська рада скоротила площу заказника з 1794 га до 196 га. Це рішення було прийняте з грубими порушеннями законодавства:
 
- прийняте всупереч Генеральному плану м.Києва до 2020 року та Програмі розвитку зеленої зони м.Києва до 2010 р.;
 
- прийняте без погодження з Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у м.Києві, яке є єдиним державним органом, компетентним погоджувати питання, що стосуються природно-заповідних об’єктів;
 
- прийняте попри протести Постійної комісії Київради з питань екологічної політики та протест Прокуратури м.Києва;
 
- прийняте без наукового обгрунтування доцільності скорочення меж заказника;
 
- прийняте з єдиною метою – зняти з території заказника природоохоронний статус і віддати її під забудову.
 
Рішення Київради було оскаржене в суді у грудні 2007 року. Цей процес є першим судом за останні кілька років, коли Прокуратура оскаржила земельні рішення Київської міської ради. Тим більше, це – перший судовий процес, який Прокуратура м.Києва ініціювала на звернення громадських організацій. Від самого початку до процесу приєдналась на боці прокуратури м.Києва Всеукраїнська громадська організація «Національний екологічний центр України» (НЕЦУ). 19 травня 2009 року, при розгляді справи у Верховному Суді України, суддівська колегія задовольнила касаційну скаргу НЕЦУ і повернула справу на повторний розгляд до Господарського суду м.Києва.
 
В результаті, при повторному розгляді справи, Господарський суд м.Києва визнав власну помилку дворічної давнини і нарешті визнав рішення Київради не заокнним.
 
Протягом 2-х років, поки тривав судовий процес, Київська міська рада надала за рахунок території заказника декілька земельних ділянок і на одній з них навіть розпочалась вирубка дерев. Та тепер, коли скасоване рішення №162/1996, всі землевідведення автоматично стають за межу закону. Тож боротьба поки не закінчується. Проте найбільша перемога вже здобута. Важливо додати, що на даному етапі Мінприроди України вже розглядає питання про те, щоб надати заказнику «Острів Жуків» статус заказника Загальноодержавного значення.
 
Олексій ВАСИЛЮК

Наступна стаття »



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.