​Печерський і Подільський суди Києва мучить «кадровий голод», а помічники суддів і працівники апарату звільняються

Третього червня Голова Ради суддів Олег Ткачук та члени Ради – голова Комітету з питань матеріально-побутового і фінансового забезпечення судів і суддів Віктор Остапук та Валерія Чорна відвідали з моніторинговим візитом два районних суди міста Києва – Печерський та Подільський. Під час візиту їх супроводжував начальник територіального управління ДСА України у місті Києві Олександр Сімановський, оскільки саме ТУ ДСА України на місцях здійснює організаційне і матеріально-технічне забезпечення діяльності судів.


Про це повідомляє «Судова влада України» з посиланням на прес-службу Ради суддів України.

З огляду на те, що Печерський районний суд місяць тому переїхав у приміщення колишнього апеляційного суду Київської області на вулицю Володимирську, у суді все ще тривають ремонтні роботи: облаштовуються кабінети суддів, зали судових засідань, канцелярії та архів. Проте, як зазначив начальник територіального управління ДСА України у місті Києві Олександр Сімановський, оперативно завершити все заплановане не вдається через брак фінансування. Разом з тим, з його слів, до шести залів судових засідань, завдяки перепланування наявних приміщень, додали ще п'ять, що дозволило в стислі строки налагодити повноцінне слухання справ як цивільних, так і кримінальних.

За інформацією заступника керівника апарату суду Олени Клименко, з початку року, станом на перше червня, у суді зареєстровано 28352 справи, щодня надходить близько 500 справ і клопотань від слідчих органів, це приблизно 80-ти клопотань на слідчого суддю, позаяк Печерський районний суд міста Києва забезпечує підслідність 14 державних правоохоронних органів. І це притому, що з 36-ти суддів, які передбачено штатним розписом, працює 18, а вісім вакансій залишаються незаповненими.

Зрозуміло, що з таким кадровим забезпеченням ми не можемо говорити про розумне навантаження на кожного суддю, тим більше, що надмірна завантаженість це і недотримання розумних строків розгляду справ і, в окремих випадках, неналежна якість здійснення правосуддя», - зазначив Голова Ради Олег Ткачук.

Самі ж судді під час спілкування з членами РСУ зазначали, що з розумінням сприймають ситуацію, коли працювати доводиться в умовах ремонту, бо знають, що найближчим часом він закінчиться, а от ситуація з непризначенням суддів на посади, затягування процедур кваліфікаційного оцінювання суддів, неможливість призначення суддів у суди, де правосуддя не здійснюється, знаходиться за межею розуміння і сприйняття. Говорили судді і про рівень зарплати для помічників суддів та працівників апарату – вона низька і потрібно вживати негайних заходів для її підвищення, оскільки тільки у травні місяці з роботи звільнилися дев'ять працівників, і це при тому, що суд, у буквальному розумінні слова, завалений справами, які потребують необхідного технічного опрацювання. Слід зазначити, що всі ці проблемні питання були озвученні суддями і керівництвом апарату, бо голова суду пан Руслан Козлов за годину, допоки члени Ради суддів України перебували у суді, не знайшов часу зустрітися з ними.

Щодо діяльності Подільського районного суду, то, окрім організаційних питань, ситуація ускладнюється вкрай незадовільними матеріально-технічним забезпеченням суду. Суд розташовується у двох будівлях. Обидві вони старі, мають статус історичних, тому реконструкцію можна здійснювати виключно у відповідності до вимог охоронного законодавства, хоча фахівці не впевнені у її доцільності.

Власне, у суді не створені умови як для роботи суддів та працівників апарату, так і для відвідувачів, останні увагою реально обділені: ні тобі належним чином облаштованих місць очікування, ні детальної інформації про розгляд справ та їх рух, а про інклюзивність говорити взагалі не доводиться.

За інформацією начальника ТУ ДСА України в місті Києві Олександра Сімановського, на завершальному етапі розробка та погодження проекту реконструкції даху над приміщенням суду по вулиці Хорива, 21, і допоки вона не буде зроблена, проводити будь-які внутрішні роботи нема сенсу. На Волоській же дах замінили два роки тому, а тепер на черзі внутрішній ремонт.

Разом з тим, голова суду Олег Васильченко зазначає, що з матеріально-технічним забезпеченням можна було б миритися, якби було кому розглядати справи і забезпечувати роботу судді. З 21 штатної посади судді, 11 вакантних, працює 9 суддів, один з яких без повноважень, під загрозою робота кримінальної колегії, варто одному захворіти – справи розглядати не можна. Слідчими-суддями працюють виключно «цивілісти».

«Відвідуючи київські суди, мене вперто не залишає відчуття пригнічення в системі. З одного боку, ми маємо безпрецедентну кількість звернень громадян у суди за відновленням своїх справ і справедливості, а чотири мільйони справ за рік тому яскраве підтвердження, з іншого – розглянути ці мільйони справ вдається лише через надзвичайні зусилля, що прикладають судді і працівники апаратів судів. Фактично відбувається вигорання людей, які вимушені працювати по 12-14 годин на добу», - підсумував Олег Ткачук.

Фото прес-служби РСУ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.