Захист Луценко заявив клопотання про проведення системно-правового аналізу кримінальної справи проти екс-міністра

14 жовтня о 10:00 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що суд продовжує допит свідків з боку обвинувачення і вже були допитані тридцять сім із 148 свідків у справі з боку звинувачення.
 
На минулому судовому засіданні суд почав допит тридцять восьмого свідка у справі екс-міністра - Костянтина Сидоренка.
 
Свідок повідомив, що восени 2004 року він перевівся на роботу в загін спеціального призначення «Кобра» при Міністерстві внутрішніх справ України на посаду старшого інспектора з супроводу перших осіб держави. Після призначення в лютому 2005 року Міністром внутрішніх справ України Луценка на службовому автомобілі здійснював його супровід. На той час у Ю. Луценка було два водії: Л. Приступлюк і А. Юхименко. Через деякий час, в лютому 2005 року, за вказівкою свого керівництва був направлений у розпорядження Міністра Луценка для виконання функцій його водія.
 
Уже в ході допиту стороною обвинувачення свідок заявив, що почуває себе погано.
 
Обидві сторони процесу підтримали клопотання про перенесення допиту свідка на наступне засідання.
 
Тож сьогоднішнє судове засідання мало початися допитом свідка К.Сидоренка.
 
10:10 Брехню не витримує навіть апаратура
 
Судова колегія під головуванням судді Сергія Вовка не змогла відкрити розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка вчасно.
 
Засідання розпочнеться із запізненням, бо в залі ремонтують апаратуру. Суддя Вовк сказав, що засідання почнеться через 20-30 хвилин, тому що під час ремонту у приміщенні суду пошкодили якийсь кабель.
 
10:40 38-й свідок. Дубль два?
 
Після налаштування апаратури судова колегія зайшла до залу суду.
 
Проте ні прокурорів, ні адвокатів у залі не було.
 
На що Юрій Луценко заявив до суду: «Тепер потрібно, щоб внутрішня безпека МВС ще й прокурорів у зал суду приводила».
 
У залі перебувають лише судді та підсудні.
 
Своєї черги в коридорі тим часом очікують два свідки.
 
Як з’ясувалося, прокурори спокійно попивали каву у сусідній із судом кав’ярні, не поспішаючи на засідання. А один із них – Віктор Клименко, вчергове прогулює судове засідання без поважної на те причини.
 
Прохання Ю.Луценка пояснити відсутність прокурора вчергове проігнорували.
 
Після повернення до зали прокурорів допитується Костянтин Сидоренко, колишній водій екс-міністра Ю.Луценка.
 
Свідок К.Сидоренко повідомив, що спочатку у 2005-му році був водієм машини супроводу міністра Луценка, а вже потім став водієм основної машини міністра, змінивши водія Юхименка.
 
Свідок додав, що Л.Приступлюк був водієм основної машини міністра, а пізніше став і його помічником. «Він в основному возив міністра, я був у черговому режимі», - додав він.
 
Свідок Сидоренко повідомив, що допуск до державної таємниці отримав у 2007 році.
 
Протягом 1 години 20 хвилин прокурори вижимали із свідка його функціональні обов’язки, на що Сидоренко заявив, що «служив українській міліції».
 
Адвокат Баганець запитав у свідка, чи відомо йому щось про вчинення злочину міністром Луценком.
 
«Ні, мені нічого невідомо», - заявив свідок.
 
«Чи вступали ви у попередню змову з міністром Луценком для розкрадання бюджетних коштів при отриманні зарплатні?», - спитав адвокат.
 
«Ні, не вступав», - відповів свідок.
 
Сидоренко також повідомив, що його двічі допитували у Генпрокуратурі під час досудового слідства.
 
За словами свідка, він не був у дружніх стосунках із екс-міністром при переведенні його із «Кобри» в ДОС, уточнивши, що пропозицію стати водієм міністра Луценка отримав від керівництва «Кобри».
 
На питання Ірини Луценко свідок повідомив, що про повістку в суд йому повідомили по телефону із засекреченого номера.
 
«Чи запрошували вас в прокуратуру протягом останніх кількох місяців?», - запитала захисник Луценко.
 
«Так, десь місяць-півтора назад мене викликали в прокуратуру на Подолі, питали про період, коли Луценко був міністром», - уточнив свідок.
 
«Ці питання стосувалися сьогоднішньої справи?», - запитала Ірина Луценко.
 
«Ні, були інші запитання», - відповів свідок Сидоренко.
 
Юрій Луценко, допитуючи свідка, запитав у нього: «Чи отримували ви вказівку від «Кобри» перейти у розпорядження міністра Луценка?».
 
«Так, заступник начальника підрозділу «Кобри», мій керівник запропонував мені», - повідомив свідок.
 
Свідок ще раз повідомив, що спочатку був водієм машини супроводу міністра, а вже потім пересів на основну машину міністра, змінивши водія Юхименка.
 
Він підтвердив також, що у міністра було два автомобілі – «Фаетон» та «Таурег». «Спецзв’язок був на автомобілі «Фаетон», - уточнив свідок.
 
12:45 Олексій Баганець заявив клопотання
 
Адвокат Ю.Луценка заявив клопотання щодо проведення народним депутатом Г.Омельченком системного правового аналізу кримінальної справи проти екс-міністра Луценка.
 
Виходячи із аналізу кримінальної справи, Г.Омельченко дійшов висновку:
 
1. Досудове слідство у справі Ю.Луценка проводилось з явно обвинувальним ухилом і було спрямоване на те, щоб штучно створити фактичні підстави для притягнення Ю.Луценка (а разом з ним – й інших осіб, які є підсудними у цій справі) до кримінальної відповідальності.
 
2. Досудове слідство у справі Ю.Луценка здійснювалося особами, участь яких у слідчих діях (зокрема, допитах) не відображена у відповідних процесуальних документах. Це не тільки є підставою для невизнання таких документів джерелами доказів, а викладених у них даних – доказами, а взагалі ставить під сумнів легітимність (офіційний характер) проведеного досудового слідства у цій справі.
 
3. Досудове слідство у справі Ю.Луценка проводилось в обстановці та методами, які можуть свідчити про спеціальне створення посадовими особами Генеральної прокуратури України умов для отримання «доказів», потрібних для притягнення до кримінальної відповідальності Ю.Луценка та інших осіб.
 
4. У процесі досудового слідства у справі Ю.Луценка мало місце внесення до процесуальних документів (зокрема, протоколів допитів) недостовірної інформації щодо обставин та змісту проведення слідчих дій, що може свідчити про фальсифікацію матеріалів цієї справи.
 
За словами адвоката Олексія Баганця, згідно КПК цей аналіз може бути доказом у кримінальній справі, що розглядається, як експертно-правовий.
 
Адвокат просить приєднати висновок Г.Омельченка до кримінальної справи як доказ.
 
Порадившись на місці, суддя Вовк оголосив рішення про відмову у клопотанні, як такому, що заявлене передчасно.
 
О.Баганець заявив ще одне клопотання щодо неналежного виклику свідків до суду. «Подальший виклик свідків підрозділами внутрішньої безпеки МВС є порушенням кримінального процесу», - наголосив адвокат.
При цьому адвокат зазначив, що в скоєнні тиску на свідків з боку МВС в пресі зізнався і екс-міністр Анатолій Могильов.
«Я сподіваюся, що новий міністр більш професійний та більш законослухняний, і такого робити не буде», - зауважив Баганець.
13:25 Коротка технічна перерва на 2 хвилини
Судді видалилися із залу для обговорення чергового клопотання сторони захисту.
Після роздумів на перерві суд постановив, що підстав для винесення окремої ухвали по заявленому клопотанню не вбачає.
Адвокат Фомін заявив клопотання про перерву у судовому засіданні через зайнятість в інших судових процесах.
Суддя Вовк оголосив перерву. Наступне засідання відбудеться у середу, 16 листопада 2011 року, початок об 11.00.
 
Інформація оновлювалася за матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.