Розпочалася нова хвиля судових абсурдів над Луценко

lutsenko23 04 2012

 

Сьогодні о 9.30 ранку розпочалося попереднє судове засідання по епізоду щодо так званого отруєння Ющенка, який був виокремлений в окрему справу 21 січня 2012 року.


Як написали прокурори в обвинувальному висновку, «екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, а також Олег Павлєнов та Володимир Тарасенко, будучи представниками влади та службовими особами, вчинили зловживання владою, тобто умисне використання службовою особою та представником правоохоронного органу влади всупереч інтересам служби, яке завдало істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам і інтересам Валентина Давиденка».

Нагадаємо, що Валентин Давиденко – екс-водій колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка - на допиті у суді 18.08.2011 р. заявив, що його права не порушувалися. Пізніше, пояснюючи свою участь у процесі, Давиденко повідомив: «Коли мене викликали в прокуратуру у справі, мені слідчий пояснив, що були порушені мої права» і продиктував, що саме має бути написано у заяві про нібито злочин проти нього.

Після закінчення допиту Валентин Давиденко заявив суду: «Я не вважаю себе ПОТЕРПІЛИМ».

Після допиту водія екс-заступника глави СБУ В.Сацюка Валентина Давиденка були зроблені фактичні висновки:

1. Давиденко не відчував проблем у зв’язку із оперативно-розшуковими діями, які велися відносно нього.

2. Він не користувався номерами мобільних телефонів, які вказані у матеріалах кримінальної справи та озвучені в обвинувальному висновку Генпрокуратури.

3. Заяву про те, що він є потерпілим у справі, Давиденку сказали написати у Генпрокуратурі.

4. Пересвідчившись у наданих в кримінальній справі матеріалах у суді про те, що оперативно-розшукові дії проводилися із погодженням з СБУ, Давиденко не вважає себе потерпілим.


Нагадаємо, що минуле судове засідання у цій справі 02.04.12 тривало 10 хвилин.

Суддя Анна Медушевська перенесла судове засідання через відсутність підсудного Юрія Луценка, оскільки не було отримано дозвіл на його доправлення до суду в Апеляційному суді м. Києва.

Судове засідання почалося з перепалки Луценка із суддею

Юрій Луценко був вчасно доставлений на засідання суду. Засідання почалося з полеміки підсудного із головуючою суддею Анною Медушевською.

Коли суддя оголосила засідання відкритим і попросила Луценка представитися, щоб установити його особу, екс-міністр заперечив.

«Для початку я прошу вас назвати себе, щоб я знав, кому я представляюся. А також прошу представити дані комп'ютерного відбору суддів, щоб я знав, на якій підставі ви слухаєте мою справу», - сказав він.

Медушевська пояснила, що, згідно з порядком, спочатку встановлюються особи учасників процесу, потім називається склад суду. Луценка це не задовольнило.

«Будь-хто може одягти мантію й сказати, що він суддя. Прошу надати мені документи, щоб я міг звертатися до вас - Ваша честь», - сказав екс-міністр.

«Це можна вважати вашою заявою про відвід?», - запитала суддя.

«Ні, це можна вважати моєю заявою про знайомство. Як я можу просити вашого відводу, якщо я не знаю, хто ви?», - парирував підсудний. Надалі Луценко звертався до судді не інакше, як «пані, що відмовилася представитися».

На питання про місце реєстрації та місце роботи Луценко відповів: «У Лук'янівському СІЗО».

Крім цього, відповідаючи на запитання судді про те, чи є в нього судимості, Луценко сказав: «Вашими ж стараннями – так».

Суддя Медушевська після клопотання підсудного Луценка та його адвокатів оголосила перерву у судовому засіданні, видалившись у нарадчу кімнату.

Перед тим Медушевська відмовилася надати екс-міністру документи, які засвідчують, що вона є суддею Печерського районного суду, та протокол комп'ютерного відбору та призначення на цю справу. Головуюча пояснила, що Луценку відмовлено, тому він може письмово звернутися до Печерського суду з таким проханням.

«Мені останнім часом не дають не тільки ліки, а й паперу. Не перетворюйтесь змолоду на суддю Вовка. Покажіть приклад дотримання закону», - звернувся у відповідь Луценко до судді і наголосив, що вважає суддю необ'єктивною, заангажованою, упередженою і в тому, що вона виконує політичне замовлення.

Луценко зазначив, що на її місці він би сам просив відвід, адже до неї теж дійде черга відповідати за злочини: «Я вам співчуваю, тому що ви, як кажуть у народі, є «шісткою» у цій грі».

Луценко – Медушевській: Ви теж співучасник злочину!

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що від нього півроку приховували діагноз «гепатит».

Луценко продемонстрував судді Ганні Медушевській виписку зі своєї медичної картки стаціонарного обстеження, проведеного в Київській лікарні швидкої допомоги протягом останніх двох тижнів.

«Я хочу нагадати, що ви, пані суддя, неодноразово відхиляли разом з головуючим Вовком мої клопотання про лікування. Ось у мене в руках прихований з вересня минулого року результат аналізу крові, де навпроти запису вірусний гепатит-TTV написано – «виявлений». Цей аналіз я випадково отримав, цей листок по чесності своїй мені показали в лікарні швидкої допомоги», - наголосив Луценко.

За словами екс-міністра, повторний аналіз, проведений 11 квітня цього року, підтвердив вірус гепатиту.

«Я підозрюю вас у співучасті приховування моєї хвороби, бо ваше рішення мене не лікувати призвело до того, що півроку я жив, вражений вірусом гепатиту, і ніякого лікування я не отримував. Я розумію, що в Україні політична помста дійшла до тієї аморальною риси, коли людей не просто садять у клітку, а й заражають вірусним гепатитом і кидають півроку гнити, поки випадково цей папірець не виявиться», - додав він.

10:43 Медушевська порадилась і… відмовила

Суддя Анна Медушевська після тривалих роздумів відмовила екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку в задоволенні заяви про відвід.

На думку суду, Кримінально-процесуальний кодекс визначає вичерпний перелік підстав для відводу судді, а в сьогоднішньому засіданні такі підстави наведені не були.

«Суд прийшов до думки, що заява про відвід безпідставна», - сказала Медушевська.

У відповідь на таке рішення суду Луценко заявив повторний відвід.

«Я заявляю повторно відвід для того, щоб ви у нарадчій кімнаті перечитали статтю 54 пункт 4 Кримінально-процесуального кодексу України і визнали, що в мене є підстави, які викликають сумніви у Вашій об'єктивності», - заявив екс-міністр.

«А щоб ця заява не здалася вам повтором, я заявляю ще одне клопотання - я бажаю, щоб мене судили колегіально, прошу розглянути це питання», - зазначив Луценко.

Захист підтримав клопотання екс-міністра, прокурори виступили проти його задоволення.

Заслухавши думки сторін, суддя пішла в нарадчу кімнату.

11:40 Медушевська продовжує відмовляти у задоволенні

Суддя Анна Медушевська відмовилася задовольнити повторну заяву екс-міністра внутрішніх справ про відвід головуючого судді і колегіальному розгляді справи. Медушевська зазначила, що судом сьогодні вже приймалося рішення про відведення, тому воно відхиляється.

Що стосується колегіального розгляду, Медушевська пояснила, що такий розгляд передбачено для слухання справ за звинуваченням, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі більш ніж на 10 років. Суддя нагадала, що по даній справі санкція у Луценка менше 10 років.

«Суд ухвалив заяву про відвід головуючої судді та клопотання про колегіальний розгляд справи залишити без задоволення», - сказала Медушевська.

У відповідь Юрій Луценко заперечив і підкреслив, що просити колегіальний розгляд - це його право. «І не вам мене його позбавляти», - підкреслив він.

Луценко додав, що рішення, які приймає Медушевська в нарадчій кімнаті, позбавляють сенсу подальші заяви клопотань.

«Я хотів заявити клопотання про відвід прокурорів, але потім подумав, де ми ще знайдемо таких тупих», - сказав він.

Суддя попросила підсудного контролювати вираження.

«Я контролюю, я, правда, вважаю, що вони тупі. І слово тупий - не нецензурне, учні з п'ятого класу вивчають тупі кути. Я, правда, хотів заявити відвід прокурорам, але не буду цього робити. До того ж, козячі пики, які зараз корчить прокурор Лобанов (в оригіналі - Д.Лобань), дуже прикрашають суд, і додають йому грайливого весняного настрою», - сказав Луценко.

Адвокат екс-міністра внутрішніх справ Олексій Баганець звернувся до суду з клопотанням, в якому він просить суд закрити кримінальну справу стосовно свого підзахисного.

«Прошу вас кримінальну справу за обвинуваченням Юрія Луценка закрити у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину. І, на мою думку, тут немає навіть події злочину», - зазначив Баганець.

Луценко: Максимальне покарання по цій справі - не запрошення на День міліції

Екс-міністр також підтримав клопотання свого адвоката. Він пояснив, що в разі вчинення будь-якого злочину, в даному випадку посягання на життя громадського діяча, кандидата в президенти Віктора Ющенка, порушують оперативно-розшукову справу (ОРС). Він додав, що порушується вона на підставі постанови, яку виносить слідчий МВС, а затверджується на рівні заступника чи міністра внутрішніх справ.

За словами екс-глави МВС, таку постанову було прийнято в 2007 році, коли міністром внутрішніх справ був Василь Цушко.

Луценко підкреслив, що згідно з чинним законом про оперативно-розшукову діяльність, всі оперативні дії в рамках порушеної справи можуть проводитися до розкриття злочину або, у разі не встановлення злочинця, протягом 15 років.

«Будь-хто, хто вміє додати до 2007 року 15 років, знає, що це точно не 2009. І навіть сьогодні будь-який співробітник оперативного департаменту в рамках заведеної ще при Цушку ОРС може звернутися до суду з проханням надати дозвіл на прослушку, на зовнішнє спостереження і т.д. І вчора це можна було робити, і сьогодні, і завтра. Як же тоді Луценко міг порушити порядок і законність проведених заходів у відношенні громадянина Давиденка, якщо ці заходи можна проводити ще до 2022 року», - зазначив він.

За словами екс-міністра, для проведення оперативних заходів потрібно було провести кілька кроків. Перше - узгодити з Генпрокуратурою. «А на всіх документах по Давиденку стоять підписи заступника генпрокурора Миколи Голомші. На всіх без винятку поданнях по наружці, прослуховуванню Давиденка», - розповів він.

Другою обов'язковою умовою, за словами Луценка, було подання в Апеляційний суд за дозволом на проведення таких заходів. «Було таке подання? Так. Стоять їхні підписи, підписи їх керівників, підписи суддів. Отримавши такий дозвіл, оперативні співробітники міліції і проводили заходи - стежили за Давиденком, слухали його телефон. Питання - що тут було незаконного? Строк в 15 років не минув, узгодження заступника Генпрокурора є, дозвіл суду є. Що ж не в порядку? Не в порядку те, що Луценко критикує Януковича», - упевнений він.

Коментуючи своє звинувачення, Луценко пояснив, що прокуратура ставить йому прострочку з підписанням продовження документа «ОРС в рамках ОРС категорії злочин». «Є документ з підписом Луценка. Він називається «постанова про заведення ОРС в рамках ОРС категорії злочин». Жодним законом України цей документ не передбачений. Це внутрішній документ для звітності і контролю всередині міністерства. Він передбачений внутрішніми інструкціями МВС. Якщо внутрішню інструкцію порушили Павлєнов, Тарасенко і Луценко, це, звичайно, катастрофа для країни, але тягне це максимум на догану. Нас максимум можуть не запросити на День міліції, коли його будуть святкувати в Палаці «Україна». Як нас можна судити і просити 6 років - знає тільки наше кривосуддя», - заявив екс-міністр.

На думку Луценка, в цій справі немає ні складу, ні події злочину.

«Той документ, який нам інкримінують як незаконний, не порушує жодного закону з тієї простої причини, що він не передбачений жодним законом. Це все одно, що людина, яка сіла у тролейбус, купила і закомпостувала талончик, але не взяла на вході рекламний буклет. І хоча цей документ не має ніякого відношення до оплати проїзду, але от всі брали, а він не взяв», - сказав він.

Він додав, що на сьогодні немає ніяких підстав розглядати цю справу в суді.

«А де громадянин Давиденко, який постраждав від цих свавільників Луценка, Тарасенка і Павлєнова? Покажіть мені його? Питається, де він? Немає його. Більше вам скажу, і не буде, оскільки він чудово знає, що порушення його інтересів не було», - додав Луценко.

За словами Луценка, є єдиний гідний вихід з цієї ситуації - закрити цю кримінальну справу. «Всі дії у відношенні громадянина Давиденка були законними, санкціонованими судом та Генпрокуратурою і вони ні в якому разі не можуть розглядатися як незаконні. Прошу цю справу закрити», - заявив Юрій Луценко.

12:55 Медушевська знову пішла радитися

Клопотання про закриття справи підтримали також підсудні Володимир Тарасенко та Олег Павлєнов, а також їхні адвокати.

Прокурори виступили проти задоволення клопотання екс-міністра та його захисту.

Суддя Анна Медушевська видалилася в нарадчу кімнату для ухвалення чергового рішення.

14:00 Медушевська три тижні буде зайнята іншими справами

Суддя Анна Медушевська відмовилася закрити кримінальну справу за обвинуваченням екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка в санкціонуванні незаконного стеження за водієм колишнього першого заступника глави СБУ Володимира Сацюка Валентином Давиденко. Відповідне рішення суддя зачитала, повернувшись із нарадчої кімнати.

Медушевська зазначила, що суд може прийняти рішення про закриття кримінальної справи, тільки вивчивши всі докази, заслухавши думки експертів і свідчення свідків. Суддя вважає клопотання про закриття кримінальної справи на цій стадії передчасним.

Після цього, у зв'язку зі своєю зайнятістю в іншому процесі, суддя Медушевська оголосила у справі Луценка перерву до 18 травня 2012 року, 8:30 ранку.

Інформація оновлюється за матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

  +1 #1 Слушатель 23 апр. 2012 г., 12:32:53
Ну дибилы, я извиняюсь за свой французский, но наши теперешние политики, всё что хош напишут лишь бы убрать Луценка.
Страшно жить в такой стране!

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.