Печерський суд пече справу Луценко без присутності потерпілого

lutsenko medushevska

 

Сьогодні о 8.30 ранку продовжилося судове засідання по епізоду кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо так званого отруєння Ющенка, який був виділений в окрему справу.


На минулому судовому засіданні 18 травня 2012года суддя Анна Медушевська поставила на обговорення питання про можливість продовження судового засідання без учасників процесу, які не з'явилися на судове засідання, а саме - потерпілого у справі, екс-водія колишнього заступника голови СБУ - Валентина Давиденка та одного з адвокатів підсудних - Станіслава Серги.

Екс-міністр Юрій Луценко і його захисники заявили протест щодо продовження слухання справи без потерпілого. «Я категорично проти початку будь-якого слідства без Давиденка... Поки він не прийде в суд і не заявить про те, потерпілий він чи ні, я категорично проти продовження судового засідання», - заявив Юрій Луценко.

Після повернення з нарадчої кімнати суддя Медушевська оголосила про застосування до потерпілого В.Давиденко примусового приводу.

На сьогоднішньому засіданні в черговий раз відсутній потерпілий Валентин Давиденко. Минулі засідання суду було перенесено, оскільки сторони процесу заперечували проти слухання справи без потерпілого.

Як зазначила суддя Анна Медушевська, до суду надійшла телеграма від Давиденка, в якій він пояснює, що за станом здоров'я не може бути присутнім на слуханні справи. Давиденко написав, що він підтверджує свідчення, які він дав раніше в судовому засіданні, і просить розглядати справу без нього.

На засіданні також відсутні захисник І.Балик, задіяний в іншій справі, про що він попереджав суд ще за місяць до призначення сьогоднішнього засідання, а також прокурор Дмитро Лобань.

Ю.Луценко висловився проти того, щоб судове засідання відбувалося за відсутності В.Давиденка та прокурора Дмитра Лобаня.

«Думаю, що суд буде неповноцінним без унікального прокурора Лобаня. Думаю, я не зможу перенести цю «трагедію», оскільки прокуратура в неповному складі буде неповноцінною у своїй тупості. Але я категорично проти продовження розгляду цієї справи без так званого потерпілого… На підставі чого Давиденко є потерпілим, знає лише Генеральна прокуратура. Саме тому, для встановлення істини, необхідно його доставити сюди», - сказав Ю.Луценко.

Суддя на місці прийняла рішення, що суд може продовжити слухання без В.Давиденка, засідання продовжилося на стадії клопотань.

Адвокат екс-міністра Олексій Баганець заявив клопотання про дозвіл проводити фото-і відеозйомку під час розгляду кримінальної справи відносно екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Серед причин - особистість його підзахисного, який є відомим українським політиком, і інтерес до його справи проявляють не тільки вітчизняні, а й закордонні ЗМІ. «З метою захисту законних прав та інтересів мого підзахисного прошу Вас, Ваша честь, дозволити представникам ЗМІ проведення фото та відеозйомки в залі судових засідань Печерського районного суду міста Києва під час розгляду кримінальної справи по звинуваченню мого підзахисного», - сказав він.

Прокурори в один голос виступили проти такої заяви захисту.

Сам Луценко прохання свого адвоката підтримав. «В країні діє закон «Про засоби масової інформації», на його підставі не пустити пресу в цей зал можна, тільки прийнявши рішення про його закритість. Інакше я не бачу ніяких підстав не пустити пресу на відкрите судове засідання», - сказав він.

На думку Луценка, відмова пустити камери свідчить про спроби приховати обставини сфальсифікованої кримінальної справи. «Якщо ви хочете, щоб цей суд був визнаний хоч формально законним, тут повинен бути потерпілий, тут повинна бути преса, повинні бути всі свідки. Інакше буде як у судді Вовка», - додав він.

Суддя Медушевська, посилаючись на статтю Закону «Про суддів», відмовила у задоволенні цього клопотання, а саме в допуску операторів і фотографів з метою «захисту суддів».

Екс-міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко заявив відвід судді Печерського районного суду Києва Анні Медушевській.

«Я вважаю, що маю всі підстави зараз заявити недовіру судді у зв'язку з нехтуванням моїми правами та правами мого захисту. В цьому залі взагалі не потрібні ні адвокати, ні свідки, ні підсудні. Головне - щоб були прокурори», - сказав він.

«Маю всі підстави оголосити про недовіру головуючому. Прошу ухвалити це рішення і не ганьбити державні символи, під якими ви сидите», - сказав Луценко.

Він також обурився, що суд проходить без потерпілого і його адвоката, а прокурорів вчергове назвав «дебілами». «На відміну від балбесів з прокуратури, вам має бути відомо, що присутність адвоката обов'язкова», - сказав він.

Сторона захисту підтримала відвід, прокурори заявили, що для цього немає підстав. Для прийняття рішення суддя пішла в нарадчу кімнату.

***

Під час перерви, відповідаючи на питання журналістів про своє можливе етапування, Юрій Луценко сказав: «Вчора я думав, що мене таки етапують. Мені навіть рентген зробили. В них завжди так роблять перед передачею в іншу установу».

***

9:40 Медушевська залишається із Луценком

Після перерви та повернення із нарадчої кімнати суддя Анна Медушевська відмовилась задовольняти клопотання про свій відвід.

Аргументувала суддя Медушевська своє рішення тим, що заява не містить підтверджених даних, що свідчать про наявність підстав для відводу судді. «Заява про відвід судді Анни Медушевської - необгрунтована», - зазначила суддя.

Також суддя оголосила, що суд переходить до судового слідства.

9:50 Обвинувачення не вручило копії обвинувального висновку Луценко

Прокурори вдалися до улюбленої справи – читання обвинувального висновку по епізоду про стеження, старанно виписаного у Генпрокуратурі. Прокурор Віктор Клименко першим почав читати «казки» від ГПУ.

В ході зачитування обвинувального висновку Юрій Луценко періодично коментує слова прокурора в основному словами, що зачитані дані - брехня. «Це брехня! Всі дії були передбачені законом. Всі абсолютна брехня », - обурювався він.

При цьому, як виявилося, прокуратура не врахувала деякі свідчення підсудного. Наприклад, про те, що він підписував усі накази в термін, а це б підтвердило, що екс-міністр не міг санкціонувати продовження незаконних оперативно-розшукових дій щодо Валентина Давиденка, оскільки в цей момент Юрій Луценко був на відпочинку за кордоном зі своєю родиною.

Разом із тим Віктор Клименко назвав номери телефонів «потерпілого» Давиденка, які прослуховувалися з дозволу екс-міністра. Проте підсудний з обуренням заявив, що ці телефони Валентину Давиденку не належать.

Юрій Луценко в черговий раз підкреслив, що прокуратура сфальсифікувала справи проти нього.

Також Юрій Луценко заявив, що йому і його захисту державне обвинувачення не вручило копії обвинувального висновку по справі проти нього.

«Ваша честь, чому мені не вручили обвинувальний висновок? Почитайте 254 статтю КПК. У нас взагалі ігнорується КПК?», - обурився Луценко.

При цьому він нагадав, що прокуратура зобов'язана за 3 дні до засідання вручити підсудному обвинувальний висновок для ознайомлення.

«Головуючий суддя, не блукайте очима, а дайте відповідь, коли мені і моєму захисту вручать обвинувальний вирок», - звернувся екс-міністр до Анни Медушевської.

«І вона ще береться оцінювати ОРС... КПК вивчи», - крикнув Луценко.

Після того, як він в унісон прокурору звернувся до судді, вона його попередила, що у разі якщо він продовжить перебивати представника держобвинувачення, його видалять із зали суду.

Не отримавши відповіді від судді, Юрій Луценко, розсердившись, жбурнув Кримінально-процесуальний кодекс в прокурорів, проте не влучив.

Юрій Луценко також заявив, що звернеться до Генпрокуратури із заявою про порушення законодавства суддею Ганною Медушевського.

«Я думаю, що в мене ще буде заява на ім'я Генерального прокурора про порушення вами закону», - пригрозив екс-міністр.

«Ваше порушення моїх прав тягне за собою порушення мною порядку», - зазначив Луценко на чергове зауваження Медушевської.

Екс-міністр також назвав те, що відбувається в суді, вільними читаннями, які він має право вільно коментувати.

11:20 А давайте й без Луценка...

У ході читання обвинувального висновку Луценко ще кілька разів зробив зауваження прокурору Клименку. «Клименко, не засинай. Написав дурню – тепер читай», - сказав він.

Саме після цих слів суддя ухвалила рішення видалити Луценка з зали до кінця сьогоднішнього засідання.

«Дякую, що позбавили мене можливості слухати цю дурню», - сказав Луценко, складаючи свої папери в пакет.

Після видалення Юрія Луценка суддя Медушевська оголосила перерву.

12:15 Звинувачення Луценка зачитують без підсудного
 

Після технічної перерви, під час якої Юрія Луценка конвой видалив із зали, представники прокуратури продовжили зачитувати обвинувальний висновок у справі екс-міністра внутрішніх справ.

Читцем виступає прокурор Євген Зінченко.

12:30 Даєш Євро-Суд-2012!

Після зачитування повного тексту обвинувального висновку адвокат екс-міністра Олексій Баганець заявив протест на ведення судового процесу суддею Анною Медушевською.

«Я досі не розумію, на якій стадії судового розгляду ми знаходимося. Чи це попереднє засідання, чи це підготовка до слухання», - сказав він.

Баганець також зауважив, що ні підсудному, ні адвокатам не надали текст обвинувального висновку, а той текст, який вони отримали раніше, відрізняється від зачитаного.

«В принципі, Медушевська мала б оголосити перерву і дати нам час ознайомитися з висновком», - наголосив адвокат.

У свою чергу прокурор Клименко заявив, що не бачить порушень у діях суду, наголосивши, що Луценко отримав обвинувальний висновок ще під час розгляду об’єднаної кримінальної справи суддею Сергієм Вовком.

Він також назвав неприпустимою поведінку Луценка, який пожбурив у нього кримінально-процесуальний кодекс. Клименко не зміг сказати, скільки триватиме розгляд справи, зазначивши, що обвинувачення має 14 свідків, а Луценку може загрожувати до 10 років ув’язнення.

Суддя Печерського райсуду Анна Медушевського оголосила перерву в засіданні у справі проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка до наступної п'ятниці, 8 червня 2012 року, до 8.30 ранку.

В цей же день урочисте відкриття Чемпіонату Європи з футболу.

Інформація оновлюється за матеріалами: "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.