У справі Луценко Печерський суд почав процес вивчення доказів

Фото з відеоролика youtube.comО 09:05 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Нагадаємо, що судова колегія продовжує дослідження доказів по кримінальній справі, і загалом вже було вивчено матеріали 37 томів справи. 7 томів суд відклав через те, що вони стосуються епізоду про отруєння Ющенка.

18-й том містить секретні матеріали, тому буде досліджений пізніше, але Вовк не назвав день розгляду.

На попередньому судовому засіданні 1 лютого 2012 року було досліджено десять томів кримінальної справи.

Більшість досліджених матеріалів стосувалися епізоду про відзначення Дня міліції. Юрій Луценко на висунуті звинувачення заявив, що «тільки хворий на голову може подумати, що за заходами – покладанням квітів до могил загиблих міліціонерів, відвідування їхній сімей – Луценко піднімав свій імідж».

Захист вчергове наголосив на фальшуванні протоколів допитів свідків, «де навіть коми збігаються».

9:15 Досліджується 46-й том

Без зайвих слів судова колегія на чолі із С.Вовком після ранкового привітання продовжила досліджувати матеріали кримінальної справи.

Наразі переглядаються документи 46-го тому. Матеріали тому стосуються водія Л.Приступлюка.

Станом на 9:42 суддя перейшов до 47-го тому справи.

***

Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці поділилася враженнями від судового засідання у справі Луценка.

«Суддя Вовк - не Кирєєв, він професійний і досвідчений ієзуіт і сам сміється над маразмом процесу. Але і Юра, і його захист не мають ілюзій щодо вироку. Попри повний розвал справи, думають, що вирок буде ще жорсткішим, аніж у ЮВТ. Так би мовити, виконання Резолюції ПАРЄ в дії», - пише вона.

«Юра правий, що влада боїться тільки вулиці і його як оратора і ватажка. Його дуже бракує сьогоднішній опозиції», - наголосила Ірина Геращенко.

***

При перегляді матеріалів 47-го тому Юрій Луценко звернув увагу суду на програми урочистих заходів, які були направлені до Адміністрації Президента, Кабінету міністрів, Верховної Ради, РНБО. Луценко наголосив, що протокольні служби цих установ погодили участь вищих посадових осіб в урочистостях з нагоди Дня міліції.

«Але прокуратура продовжує вперто називати урочисті заходи святковими. Напевно, їм треба підучитися в інституті Поплавського», - наголосив екс-міністр.

Екс-міністр також зазначив, що у 47-му томі знаходиться постанова Генпрокуратури про його незаконний арешт, причинами якого були – спілкування із пресою, відмова визнати свою вину та відмова давати покази, що є його конституційним правом.

Луценко також оголосив клопотання, у якому вимагає суд надати можливість його захисникам ознайомитися з заявами усіх 50 свідків, які не з'явилися на судові засідання: «Я клопочу до суду, щоб ми все-таки змогли побачити заяви свідків, які ніби написали заяви про небажання свідчити у суді. Наші помічники вчора їх так і не отримали, їх немає у матеріалах справи, хоча 7 днів, які ви анонсували для роботи секретаря, вони вже закінчилися. На цей момент у матеріалах справи немає жодної заяви свідків, які свідчили про неможливість прибути в суд, на підставі чого ви ухвалили рішення про зачитування їхніх свідчень», - наголосив підсудний.

«Я розумію, що служба внутрішньої безпеки ще не принесла їх…», - додав Луценко і зауважив суддям: «Прошу зробити зауваження внутрішній безпеці, що вони повільно фальсифікують справу».

Також екс-міністр попросив занести до протоколу його заяву, що станом на вчорашній день всіх заяв захист не отримав і в матеріалах кримінальної справи їх не було.

10:20 Швидкоглядно пройшли т.48-й

За п’ять хвилин перегорнувши 48-й том кримінальної справи, судді дійшли до 49-го.

Луценко попросив своїх адвокатів підготувати клопотання про відтворення подій злочину в Палаці «Україна» у 2008 та 2009 роках, коли відзначали День Міліції.

«Відтворити події із залученням усіх 4000 свідків!», - наголосив Луценко.

Станом на 10:23 доказів по справі у т.50 не виявлено.

10:28 51-й том містить Обвинувальний висновок

Судді перейшли до 51-го тому кримінальної справи. У ньому міститься Обвинувальний висновок по справі екс-міністра.

Юрій Луценко заявив суддям, що йому не зачитувався Обвинувальний висновок у залі суду, оскільки тоді він був видалений суддею Вовком з судового засідання.

Суддя Вовк запропонував екс-міністру послухати аудіо запис того засідання.

***

Дружина екс-міністра Ірина Луценко повідомила, що сьогодні вранці в СІЗО Луценку вперше принесли відомість видачі ліків.

«Сьогодні зранку, після інформації у ЗМІ, що Юру не лікують, йому вперше за рік принесли відомість видачі ліків, де Юра повинен був розписатись. Звертаю увагу, тих ліків, які я закупила і здала до медчастини СІЗО», - сказала вона.

10:30 Технічна перерва. Потім – кіно

Судова колегія пішла на технічну 10-хвилинну перерву.

Після завершення етапу дослідження матеріалів справи, які містилися на паперових носіях, далі у суді мають досліджуватися речові докази по справі.

Станом на 10:55 судді почали досліджувати речові докази. Оглядають документи Леоніда Приступлюка – трудову книжку, посвідчення учасника бойових дій, пластикову картку Ощадбанку України.

Захист зауважив, що конверт, в якому містилися дані документи, не був запечатаний та не містить підписів понятих.

Далі йде особиста картка Приступлюка із рівненського радіозаводу.

Захист ще раз наголосив, що порушена цілісність документів, заявлених як речові докази.

Наразі досліджується особова справа міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Прокурори почали виписувати якісь дані із особової справи екс-міністра. У відповідь Луценко запропонував прокурорам зробити запис про подяку за юридичне навчання.

Станом на 11:05 судді почали переглядати особову справу Леоніда Приступлюка із МВС.

Захист Л.Приступлюка зауважив про можливі факти фальсифікації справи. У двох томах справи є рапорти, написані від імені Приступлюка.

Переглядається журнал реєстрації вхідних та вихідних документів. Під №584 від 31.08.2008 р. є документи про погодження стажу Л.Приступлюка. Із попереднього ознайомлення відомо, що саме в цей день Юрій Луценко перебував у закордонній відпустці. Це було підтверджено у суді.

Луценко ще раз наголосив на неправдивості показів його колишнього заступника М.Клюєва. У справі відсутні оригінали вихідного листа до Кабміну. «Прокуратура фальсифікувала ксерокопію», ще раз наголосив екс-міністр.

Ю.Луценко переглянув дипломну роботу колишнього водія Л.Приступлюка, в якій ішлося про зменшення на 2,2% обсягів тари при виробництві майонезу та гірчиці, а також рецензію на неї.

Вивчається також поіменна книга учнів артемівського техучилища, де навчався Приступлюк.

Судом був також вивчений наказ №55 щодо діловодства. Ю.Луценко звернув увагу на те, що цей наказ не є доказом по справі, бо не містить ознак та слідів злочину. «Хіба що злочину Білоконя», - додав екс-міністр.

11:50 А тепер – кіно…

Під час технічної перерви у суді готуються до перегляду відеодоказів по справі.

Станом на 12:10 суд почав перегляд диску із записом програми «Шустер Live» за 10 листопада 2010 року, де учасниками програми були екс-міністр Луценко та екс-начальник Головного слідчого управління ГПУ з особливо важливих справ Олександр Каліфіцький.

Юрій Луценко зауважив, що хоче розглянути частину передачі, в якій співробітник генпрокуратури Каліфіцький погрожує Луценку відкриттям додаткових кримінальних справ. «Я хочу переглянути уривок з передачі після мого першого виступу, де Каліфіцький, вочевидь за дорученням Рената Кузьміна, погрожує в ефірі, що якщо мені однієї справи мало, то будуть порушені нові», - заявив Луценко.

Після перегляду уривка з програми Юрій Луценко заявив про розголошення даних досудового слідства екс-начальником Головного слідчого управління ГПУ з особливо важливих справ Олександром Каліфіцьким.

«Людина, яка реабілітувала банду Немсадзе, має сидіти. Поки донецькі міліціонери їздять з гарантами в кишенях, а тим часом Немсадзе на джипах у супроводі охорони», - наголосив екс-міністр внутрішніх справ.

«Поки прокуратуру очолює подільник Кузьмін, прошу суд ретельно зберегти докази для майбутньої кримінальної справи щодо переслідування посадових осіб прокуратурою», - зазначив Луценко.

Суддя Вовк прийняв заяву про злочин Каліфіцького, долучив запис передачі як доказ. Заява буде направлена до Генпрокуратури.

Юрій Луценко оголосив клопотання про перегляд відеоматеріалів з Палацу «Україна», де відзначався День міліції. На що суддя Вовк перепитав, чи потрібно відтворити весь концерт?

Оголошена технічна перерва для налаштування апаратури.

12:45 У суді – кінозал

Суд почав перегляд відеозапису урочистого засідання з нагоди Дня міліції у Палаці «Україна» за 2008 рік.

Під час гімну, який лунав на відеозапису, судді піднялися зі своїх місць.

Юрій Луценко зауважив: «Зверніть увагу: урочистості - це подія злочину!»

На моменті виступу Голови ВР Литвина суд вирішив перервати перегляд відеозапису і оголосити перерву на обід до 13:45.

14:00 Ситі судді дивляться «кіно»

Після обідньої перерви суд продовжив перегляд відеозапису урочистого зібрання з нагоди Дня міліції у 2008 р.

У своєму виступі спікер В.Литвин високо оцінив роботу МВС.

Суд дивиться фрагмент виступу «95 кварталу».

Прокурор Євген Зінченко заявив клопотання про перегляд запису Дня міліції за 2009 рік.

Почали дивитися урочисте зібрання з нагоди Дня міліції за 2009 рік. Були переглянуті початок та закінчення урочистостей, виступи вищих посадових осіб.

Прокурор Дмитро Лобань просить показати відео слідчих дій. Відео допиту Валерія Мельника показують догори ногами. На що Луценко зауважив: «Не дивно, що в нього через такий допит метелики в очах були».

Захисник Приступлюка Сергій Поліщук звернувся до суду: «Звідки взявся цей диск із записом? Він що, перезаписаний? Хіба згадана камера пише на CD?».

«Перевернуте зображення свідчить про те, що був зроблений монтаж», - заявив Сергій Поліщук.

Юрій Луценко також заявив, що ця модель камери пише лише на невеличкий носій, але не на диск.

Під час допиту на відео чутно, як Валерій Мельник каже про те, що «Луценко дав доручення начальнику юридичного департаменту виконати наказ про отримання житла Приступлюком». «Це сталося 23-25 червня 2005 року», - каже Мельник.

Слідчий у кадрі: «Чи знав Луценко, що його водій не має права на житло?». Мельник: «Юридичний департамент мав це регулювати».

Мельник у кадрі: «Я ставив під сумнів, чи був він (Приступлюк) в Афганістані, чи стояв на квартирному обліку».

Юрій Луценко зауважив, що Мельник читає відповіді з монітора комп’ютера: «Видно, як під час кожного запитання слідчий рухає мишкою, щоб Мельник читав відповіді, а той не зводить очей з монітора».

Мельник далі на запису каже: «Я знаю, що керівник департаменту сходив до міністра, і після бесіди з ним сказав, що нічого підписувати не буде».

Пізніше він говорить слідчому у кадрі, що винним у наданні квартири Приступлюку є керівник МВС Луценко.

У ході трансляції відеозапису Юрій Луценко зауважує: «Ви бачите, як слідчий додумує і договорює за Мельника те, що не встигає прочитати сам Мельник».

Адвокат Поліщук звернувся до суду із питанням, хто робив відеозапис допиту Мельника. «Чому камеру вимкнули, а сам слідчий не вставав? Хто ще був на допиті Мельника?»

14:55 Читатимуть «секретний» том?

Суддя Вовк оголосив суду, що далі оголошуватимуться секретні матеріали, тому у залі мають залишитися лише ті, хто має доступ до державної таємниці.

На сьогодні не всі захисники отримали доступ до держтаємниці, зокрема, і адвокат Ігор Балик.

Суддя Вовк зазначив, що «таємне засідання буде у приміщенні суду на Хрещатику. Якщо таке засідання буде - до допитів звинувачених не перейдемо».

Перед початком таємного засідання захист просить показати камеру, на яку вівся відеозапис допитів на досудовому слідстві. Суддя Вовк відповів, що це питання буде розглянуто на стадії клопотань.

У зв’язку із тим, що суд перейшов до читання «секретного» 18-го тому, яке має відбуватися в іншому приміщенні суду за адресою вул. Хрещатик, 42, суддя Вовк оголосив перерву до п’ятниці, 3 лютого 2012 року, до 11:00 ранку.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.