У суд над Луценко замість «потерпілого» знову прийшла телеграма

slovo lutsenko

 

О 8:15 сьогодні ранку продовжилося судове засідання по кримінальній справі проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо службової недбалості у рамках розслідування справи по отруєнню екс-президента В.Ющенка. На минулому судовому засіданні 3 серпня 2012 року суддя Анна Медушевська не розпочала стадію дебатів через відсутність у судовій залі так званого потерпілого у справі – Валентина Давиденка.


Чи з’явиться на сьогоднішнє судове засідання «потерпілий», чи суддя виноситиме вирок екс-міністру всупереч нормам КПК?

Якщо суддя оголосить дебати за відсутності потерпілого, то підсудні та їх адвокати виступлять із заключними аргументами по справі, а Юрій Луценко скаже своє чергове останнє слово.

На цьому суді телеграма уособила потерпілого

На судове засідання замість потерпілого знову прийшла телеграма. Давиденко у телеграмі наголосив ще раз, що він не вважає себе потерпілим та заявив у тексті телеграми, що йому не було нанесено ні моральної, ні матеріальної шкоди у ході проведення ОРД щодо нього у рамках розслідування справи по отруєнню екс-президента Ющенка. Він також просить його більше не турбувати по цій справі. "Прошу суд прийняти справедливе рішення", - наголосив В.Давиденко.

Суддя за відсутності так званого потерпілого Давиденка оголосила початок дебатів.

Ю.Луценко просив допустити до зали теле- та фотокамери, оскільки закінчилося судове слідство. Проте суддя наголосила, що вона проти, бо немає змоги розмістити їх.

medushevska10 08 2012

 

"Чому ви боїтеся продемонструвти аргументи захисту під час відкритого процесу, чому журналісти не можуть знімати дебати? На підставі чого ви це забороняєте? Я наполягаю на тому, щоб ви прийняли рішення про допуск фото- та телекамер до зали суду", - наголосив Луценко.

"Припиніть знущання над законом", - додав екс-міністр. - "Скільки можна вести процес без права на захист, без права на публічність".

Луценко наполягає на публічності процесу, проте Медушевська виступає проти.

Суддя надала слово прокурору Лобаню, який уважно читає прокурорські аргументри щодо вини підсудних.

Коментуючи рішення Медушевської щодо оголошення дебатів, Луценко заявив: "Якщо ви вирішили перетворити судовий процес на шоу, то в моїй особі знайшли гарного партнера. Я маю право коментувати весь цей цирк", - уточнив екс-міністр.

Лобань читає про проведену "роботу" прокурорів по цій справі

Прокурор звинуватив підсудного екс-міністра в тому, що він «самоусунувся» від контролю за розслідуванням справи про отруєння Віктора Ющенка.

«Він був поінформований про оперативно-розшукову справу, але самоусунувся від контролю за її законністю», – наголосив представник державного обвинувачення.

За словами Дмитра Лобаня, Луценко навмисне не ставив дати в документах слідства у справі про отруєння Віктора Ющенка, щоб згодом поставити там ті дати, коли сам колишній міністр перебував у відпустці.

Прокурори просять для підсудного Юрія Луценка, відповідно до ч. 1 ст. 367 Кримінального кодлексу України - 2 роки 6 місяців обмеження волі, заборона обіймати керівні посади терміном на 3 роки.

"Керуючись ч. 4 ст. 70 КПК на основі ч. 1 ст. 70 КПК визначити остаточне покарання шляхом поглинання меншого більшим покаранням", - додав Лобань.

Підсудним Тарасенку та Павленову - відповідно до ч.1 ст. 367 КК України - 2 роки 6 місяців обмеження волі.

Крім того, прокуратура просить позбавити обвинувачених права обіймати посади на три роки із випробувальним терміном на три роки.

"О, нас випробують як раз до кінця строку Януковича. Танцюй балет, Лобань", - відреагував Луценко, зауваживши, що термін у 2,5 роки поглинається попереднім вироком до президентських виборів.

Водночас прокурор Лобань просить звільнити від відбування покарання Олега Павленова і Володимира Тарасенка.

Прокурор Клименко підтримав позицію прокурора Лобаня.

"Лобань - не труси, щоб його підтримувати. Аргументи давай!", - заявив Луценко у відповідь.

Свої аргументи викладає захисник підсудного Тарасенка - адвокат С.Серга. Він наголошує на абсурдності обвинувачення, спростованого як свідками у суді, так і позицією самого "потерпілого".

На думку Серги, звинувачення у справі є хибними. За його словами, суть обвинувачення прокуратури не грунтується на доведених фактах. Серед його аргументів той факт, що стосовно так званого потерпілого Валентина Давиденка не заводилася і не велася окрема оперативно-розшукова справа.

Адвокат також наголосив, що в обвинуваченні не вказано, хто є потерпілим. "Там написано, що порушуються права певних осіб. Кого вони мали на увазі - не зрозуміло", - зазначив він і ще раз наголосив, що Давиденко неодноразово заявляв, що його права не порушувалися.

Після оголошення своєї позиції адвокат Серга заявив клопотання про залишення судового процесу, оскільки вже йде стадія дебатів, через зайнятість в іншій кримінальній справі. Учасники процесу не висловили заперечень з цього приводу, а Юрій Луценко додав: "Після оголошення мого останнього слова прошу і мене відпустити додому".

Свою позицію висловлює підсудний Володимир Тарасенко

На думку підсудного. прокурори намагаються відбілити себе, а суддя виконуватиме їхню волю. "Я доведу свою невинуватість в усіх судових інстанціях. Ви, прокурори, ще відповідатимете за свої дії. Прошу мене виправдати", - резюмував Тарасенко.

Захисник Павлєнова наголосив, що вони змушені захищатися від надуманих та безглуздих обвинувачень.

"У чому полягає службова недбалість підсудних, зокрема і мого підзахисного Павлєнова? У чому полягає заподіяна потерпілому істотна шкода? Адже у суді потерпілий Давиденко заявив, що він не вважає себе таким і шкода йому не заподіяна", - запитав адвокат.

Слово надано підсудному Павлєнову

"Мне кажется, что это бред сумасшедшего", - так прокоментував підсудний позицію прокурорів. Вони, на думку Павлєнова, перекрутили на свою користь усі покази свідків, усі факти, надані в суді.

"Коли ви будете, шановна суддя, писати чи переписувати нам обвинувачення, будьте уважні", - зауважив Павлєнов.

10:46 Суддя оголосила технічну перерву на 10 хвилин.

11:07 Дебати тривають

Після перерви суддя продовжила засідання.

Свої аргументи викладає захисник Олексій Баганець.

"Діяння мого підзахисного Луценка в рамках ОРС категорії злочин не тільки не містять складу злочину, але й не є діянням, оскільки вони не потягли за собою ніяких наслідків, а також не спричинили ніякої шкоди потерпілому", - наголосив Баганець.

"Мій підзахисний ніколи не був працівником міліції, не мав міліцейського звання, був першим цивільним міністром, тому не може нести відповідальність за ведення ОРС", - уточнив адвокат.

"Чи мав міністр Луценко об’єктивно вивчити матеріали цієї кримінальної справи, оскільки виконував інші функціональні обов’язки міністра, члена Кабінету міністрів? Звичайно, що ні. Він не має юридичної освіти, аби контролювати цю справу", - зазначив адвокат.

"Прокурори Зінченко, Лобань та Клименко тупо продовжують відстоювати запропоноване слідчим сфальшоване звинувачення", - наголосив він.

Адвокат пояснив, що оперативно-розшукові заходи щодо Давиденка проводилися на підставі рішення не Луценка, а Апеляційного суду.

"Прокурори продовжили попередні фантазії слідчого Войченка в обвинуваченні, навіть змінивши статтю обвинувачення", - наголосив Баганець. - "Ні законом про міліцію, ні законом про ОРС не визначено, що міністр має контролювати ведення ОРС. Міністр лише здійснює контроль за роботою міністерства, несе персональну відповідальність перед Кабміном за покладені на міністерство завдання".

"ОРС щодо отруєння Ющенка вестиметься до 2019 року. А тому будь-яка особа в рамках цієї справи може бути перевірена, і це буде в рамках закону", - зауважив адвокат.

"Сторона звинувачення не довела вчинення злочину Юрієм Луценко, що передбачено частиною 1 статті 367 КПК, як вимагає стаття 64 КПК, але і не змогла довести сам факт вчинення Юрієм Луценко дій, які хоча б якоюсь мірою підходили під ознаки злочину", - заявив Олексій Баганець.

При цьому адвокат уточнив, що екс-міністр не мав жодних підстав вважати, що він стверджує, так звану постанову про продовження строків проведення оперативно-розшукових дій щодо потерпілого - водія екс-заступника голови СБУ Сацюка Валентина Давиденка в рамках ОРД категорії "злочин" з порушенням законодавства.

Юрій Луценко, за словами захисника, не знав про існування постанови про припинення ОРД щодо Валентина Давиденка.

Адвокат Баганець просить виправдати його підзахисного і закрити справу за відсутністю складу злочину.

12:35 Дебати тривають далі

Слово в дебатах має адвокат Ігор Балик. Він детально зупиняється на самому факті отруєння кандидата в президенти В.Ющенка.

"Які службові обов’язки міністр Луценко виконував неналежчим чином, якщо він обвинувачується у службовій недбалості? Прокурори це не довели", - наголосив адвокат.

13:15 Суддя оголосила технічну перерву для приймання їжі на 30 хвилин

13:50 Дебати тривають. Слово в дебатах взяла захисник Ірина Луценко.

Вона перед своїм виступом наголосила, що як народний депутат України зробить все можливе для того, аби притягнути до відповідальності виконавців та замовників кримінальної справи проти її чоловіка.

"Це стосується і вас, прокуроре Клименко, як прокурора, який середнім пальцем два роки поправляє свої окуляри. От коли ви будете притягнуті до відповідальності, побачимо, що ви поправлятимете своїм середнім пальцем і де будуть ваші окуляри", - зауважила вона.

Ірина Луценко наголосила, що замовником кримінальної справи проти її чоловіка є Сім’я Януковича, а виконавцями - Генпрокуратура та її співробітники. "5 років у парламенті я робитиму все можливе, аби добитися справедливості", - наголосила вона.

Завершуючи свій виступ, Ірина Луценко звернулася до судді Медушевської: "Не перетворюйтеся на сліпу виконавицю кривосуддя. Бачить Бог, мій чоловік не винний!"

Слово взяв адвокат Ігор Фомін. Він із сарказмом оцінює роботу прокурорів

«В залі суду ми з вами спостерігаємо за тим, як прокуратура з останніх сил намагається стягнути до купи обвинувачення та прикрити честь слідчого, який це нікчемне обвинувачення вигадав, не гребуючи при цьому жодними методами - ні брехнею, ні відвертими фальсифікаціями та неприпустимими порушеннями закону України», - наголосив Фомін.

«Звідки могла взятися думка про те, що Юрій Луценко вчинив службову недбалість? Де ж докази несумлінного ставлення до службових обов’язків? Де докази невиконання чи неналежного виконання обов’язків, що входили до кола повноважень Юрія Луценко? Де ж докази істотної шкоди ніби то завданої правам Давиденка? Їх немає!

Ми являємося свідками відвертого, грубого, безчесного та неприпустимого порушення прав особистості, вимог норм закону та моралі», - наголосив адвокат.

15:00 Юрій Луценко виголошує свою позицію

Підсудний екс-міністр Юрій Луценко зупиняється на маразматичності обвинувачення, висунутого йому трьома йолопами від прокуратури.

Він наголосив, що у постанові про обвинувачення немає жодного посилання на жодного свідка. "Після цього треба було закрити цю справу і просто посміятися", - упевнений екс-міністр.

"У цьому суді не здобуто жодного доказу проти мене", - наголосив він. - "У постанові вказано - порушив права окремих громадян. Опа, а де ж Давиденко? То, може, я не дарма викликав у суд у якості потерпілого саме Януковича?"

"Давайте нікого не дурити, це тупе політичне замовлення Януковича, яке виконують д. (д. - дебіли) від прокуратури", - наголосив Луценко.

У цей час три прокурори уважно читають томик КПК - один на трьох.

Луценко звернувся до ЗМІ і попросив не писати у "бігучому рядку" про незаконне прослуховування Давиденка. "Все було законно, за рішенням Апеляційного суду. За моїх часів у МВС все робилося виключно в рамках закону", - наголосив він.

Екс-міністр ще раз наголосив, що йому так і не вручили обвинувальний висновок, не роз’яснили суті обвинувачення, не дали можливості поставити питання свідкам обвинувачення. Луценка також позбавили права викликати свідків захисту. Суд так і не допитав особу, призначену прокуратурою як потерпілий.

"Це фарс із заздалегідь підготовленим вироком. Цей успіх розправи наді мною - ненадовго. Я доведу в Європейському суді, що суд був несправедливим, що мені не надавали медичну допомогу. Моя перемога буде не тільки юридичною в Стразбурзі, але й політичною - в Україні! Часи диктаторів недовгі. Процеси над виконавцями та замовниками політичних справ будуть відбуватися по-іншому, ніж суд наді мною і Тимошенко", - наголосив Луценко.

16:03 Останнє слово Луценка

Юрій Луценко виголошує своє третє останнє слово, яке "сподівається, буде не останнім".

«Я хотів би висловитися про відповідальність кожної людини за свою долю і долю своєї країни.

Події на цьому судовому процесі, де брутально порушено всі можливі права підсудних і, ширше беручи, події в Україні вцілому, свідчать про те, що стан речей в нашій країні швидше нагадує купу гною, обнесену колючим дротом, ніж демократію. Підсумки 2,5 років влади Януковича зводяться до одного - країна грабується і ґвалтується купкою гангстерів при владі. Цей очевидний факт Партія регіонів намагається приховати через брехню контрольованих ЗМІ, якою напихає суспільство перед виборами, як гусей для фуа-гри.

Трагізм загальної ситуації – в пануючому заціпенінні людей перед мафією. Більшість жертв Сім’ї Януковича і фактично всі, хто виконує свою роль гвинтика Межигір’я, мовчать і підкорюються злочинній системі. Відсутність історичної звички до індивідуального, несанкціонованого згори опору задля захисту особистої честі і гідності грає на руку правлячій мафії. Фрази на кшталт «проти влади не попреш», «один в полі не воїн», «аби не було війни» і «моя хата – з краю» засипають піском громадської апатії поодинокі спроби небайдужих змінити ситуацію.

Саме тому я хочу звернути увагу українців на те, що не сам Янукович чи Азаров ґвалтують бізнес, покривають убивць і мажорів, розганяють протести сльозогінним газом, відбирають власність і фабрикують кримінальні справи. Все це було б неможливим без десятків тисяч шісток-кровосісів, що по-рабськи слухняно знищують життя мільйонів співвітчизників і країни вцілому.

В історії це було вже не раз. Не Петро І і не Катерина ІІ з Петербургу, а свої запроданці знищили Гетьманщину і Січ. Не Сталін і Гітлер, а свої холуї організували Голодомор і концтабори.

Наш геніальний земляк Михайло Булгаков у своєму романі «Майстер і Маргарита», описуючи сатанинський бал, виводить перед Марго дітовбивцю Фріду, яку спокусив і покинув хазяїн кафе. «-Королева, - вдруг заскрипел кот, - разрешите мне спросить Вас: при чем здесь хозяин? Ведь он не душил младенца в лесу!»

Ця ма´ксима Булгакова про особисту відповідальність за своє місце у світі, за породження чудовиськ і підтримку режимів актуальна для часів і царів, і ЦК, і Адміністрації президента.

Я не хочу звертатися до сучасних шарікових і фрід в погонах, з депутатськими значками, в судейських мантіях. Ці істоти із перебитим хребтом і ампутованою совістю – відходи української нації. А цікавитися лайном варто лише під час весняної оранки.

Я хочу звернутися до абсолютної більшості українців, які серцем і кишенею відчувають потребу знищення правлячої мафії та її шісток. Відчувають, але терплять, покладаючись на політиків і вибори раз на п’ять років.

Так, зміна влади, відсторонення клану Януковича – річ абсолютно необхідна. Але розраховувати, що це зроблять політики – величезна помилка. Ні Вольтер, ні Вашингтон, ні Гавел не змогли б покінчити із Середньовіччям, навіть якби чудом стали монархами в часи палаючих вогнищ Інквізиції.

Нове життя Європи почалося тоді, коли для громадян стала неприйнятною і співучасть, і мовчазне невтручання в дикунських розправах.

Покінчити із нашим новітнім Середньовіччям, з владою «минулого, що не минуло» неможливо без загальної моральної революції, без щоденного витискання з суспільного організму запроданців, без постійного особистого протистояння брехні і сваволі навколо себе. Без цього всі балачки про Європу – модна колискова, а не конкретний рух.

Європа – там, де греко-римська традиція, пройшовши етапи Античності, Відродження, Реформації та Просвітництва, визначила в економічному, політичному та духовному житті центральність інтересів Людини.

Всім, хто прагне покінчити із візантійсько-ординським синтезом деспотії і відновити європейську Україну, варто зрозуміти, що ця центральність інтересів Людини передбачає і центральність обов’язків Людини.

Очікувати європейського рівня доходів, прав, безпеки, екології тощо без постійної особистої активної позиції – це мені нагадує історію 40-х років по управлінню внутрішніх справ у Донецькій області. Там дільничний інспектор заскочив бригадира, який намагався оволодіти колгоспницею. У своїй постанові міліціонер виніс рішення відмовити у порушенні кримінальної справи по зґвалтуванню, оскільки «несмотря на голосовые протесты, поза ног и движения рук гражданки полностью способствовали действиям гражданина».

Завдання очищення країни від нинішньої ненажерливої мафії вимагає від кожного громадянина особистої протидії. Без перекладання свого обов’язку на санкції Заходу, без очікувань підходящого політичного вождя, без розрахунку, що новий Майдан збереться сам собою.

Шановні друзі! Ми з вами в полоні янучар із 2010 року.

З політичних мотивів мене утримують у тюремній камері вже 594 дні. Проте я почуваю себе вільним і повним оптимізму. Статус вільної людини, як і статус вільної нації, не задається режимом, його треба здобувати у постійній боротьбі за свою гідність.

Так сталося, що в ці дні збіглися в часі два політичні процеси – кінець судового фарсу наді мною і початок виборів до Верховної Ради. Звичайно, це неспівставні за масштабом і значенням події. Але, мені здається, що провал плану Януковича по тотальному знищенню опозиції в ході політичних судилищ дає вірний алгоритм перемоги у виборчому процесі.

Ключова умова успішності грабіжницької політики нинішнього режиму – покірність і мовчанка жертв. Ні Юлія Тимошенко, ні Юрій Луценко, ні наші однодумці не злякалися і не змінили своїх переконань. Бажаної для гангстерів із Партії регіонів мовчанки не вийшло. І бульдозер Януковича забуксував. Грандіозний обвал підтримки виборцями Партії регіонів, активність і об’єднання вітчизняних демократичних сил, - все це результат безкомпромісного захисту національної і особистої гідності конкретними бійцями.

Півтора роки журналісти є свідками мого процесу. Я дуже вдячний за те, що вони висвітлювали його. Через засоби масової інформації суспільство мало змогу пересвідчитися в повній фальсифікації справ і абсурдності звинувачень. Рішення Європейського суду з прав людини про незаконність і політичну вмотивованість арешту стало першим кроком до юридичної реабілітації, хоча вже сьогодні фактом є те, що режим не зміг зробити мене винним в очах більшості українців.

Це означає, що дати мафії бій, всіма доступними способами відстоювати свої права і переконання – значить виграти! Не важливо – сьогодні чи завтра. Бій, активний опір у будь-якому разі означає залишитися вільною людиною. І це робить перемогу неминучою.

Застосовуючи цей алгоритм моєї судової поведінки до великих подій, я хочу сказати, що вибори – це шанс вилікувати пролежні національної дієздатності до опору мафії. Вибори – шанс покінчити із Партією регіонів, партією злодіїв і брехунів, з примарами колоніального минулого із КПУ, з відвертими і замаскованими гидотними «тушками». Я розумію, що мафія широко застосує на цих виборах брехню, примус і підкуп. А що ще можуть робити члени організованого злочинного угрупування, які вивезли із країни лише за два останні роки понад 50 мільярдів доларів в офшорні зони Кіпру?

Але водночас я вірю, що важкі часи спонукають людей до кращих вчинків, до включення механізмів самозахисту врешті-решт. Адже голосувати за вовків можуть лише ті барани, які не задумуються, звідки візьметься обіцяний за їх голос шашлик.

Це варто усвідомити: на цих виборах немає куди відступати, це бій за особисте і національне виживання 88% пограбованого суспільства. Простити все, що витворяла влада Партії регіонів за ці 2,5 роки, означає підштовхнути їх зробити це з людьми ще і ще раз!

Так, ми маємо неідеальну опозицію. Згоден з тими, хто критикує спрощеність і популізм її програми, хто незадоволений її списками. Але при всьому цьому – в об’єднаній опозиції представлені політики, а не олігархи і гангстери. Її лідери робили помилки, але не перетворювали Україну в ЗАО «Межигір’я», де все належить правлячій Сім’ї. З програмою опозиції можна сперечатися, але не збирати вибиті зуби поламаними руками.

Вибір між Партією регіонів і «Батьківщиною» - це не вибір між двома політичними силами. Це вибір між мафією і демократією. Демократію можна удосконалювати і навіть відправляти у відставку. Мафію можна тільки перемагати. І це справа не Юлії Тимошенко, Арсенія Яценюка, Віталія Кличка, Анатолія Гриценка чи Юрія Луценка. Це справа кожного, хто хоче жити, а не виживати в Україні.

Влада Януковича забрала у нас майже всі права. Крім права на особистий вчинок. Результат виборів залежить уже не від політиків, а від громадян України. Оминути цей вибір неможливо. Для багатьох громадян цей вибір буде важким. Але життя вчить, що тільки те, що важко, те й важливе по-справжньому.

Дати бій мафії – означає не просто зробити вибір на користь об’єднаної опозиції на цих парламентських виборах. Це означає отримати те, що не може дати вам ніхто, - стати вільною людиною.

І, незалежно від результатів, які оголосить ЦВК, це зробить вас переможцем. І тільки об’єднання цих мільйонів маленьких перемог зробить вільною всю нашу країну.

Слава Україні!»

Підсудний Володимир Тарасенко у своєму останньому слові попросив лише суддю "відійти від презумпції винуватості, нав’язаної прокуратурою, і прийняти справедливе рішення".

Підсудний Олег Павлєнов також попросив прийняти справедливе рішення.

16:34 Вирок - за тиждень!

Приблизна дата оголошення вироку - пятниця, 17 серпня о 8:15 ранку.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.