Крокуючи по країні із новим КПК, суди, за бажанням влади, переїжджатимуть до тюрем

do lutsenko ide sud

 
Судитимуть із комфортом, не вивозячи із колонії. Саме так, на території Менської виправної колонії №91, тепер відбуватимуться розгляди справ ув’язненого екс-міністра Юрія Луценка. Такий висновок можна зробити із повістки, яка надійшла адвокатам Ю.Луценка. 


Виявляється, що на території Менської виправної колонії №91 є зал судових засідань! Відколи він там з’явився – невідомо. Але відомо адвокатам напевне, що приміщень для конфіденційних зустрічей адвокатів зі своїми підзахисними, як того вимагає закон, не існує. Існують лише кабінки для зустрічей захисників із пожиттєво ув’язненими – через скло за допомогою телефону. Інших приміщень для зустрічей адвокатів із засудженими, нагадаємо, адміністрація Менської колонії не має. 

Отже, аби залишати Юрія Луценка в межах колонії напередодні другої річниці його ув’язнення та подальшої ізоляції від суспільства, адміністрація виправного закладу організувала зал судових приміщень на своїй території.

Судове засідання призначено на понеділок, 24 грудня 2012 року, на 10.00 годину ранку у залі судових засідань Менської ВК №91. Суддя Менського районного суду О.Савченко слухатиме клопотання адвокатів О.Баганця, І.Фоміна та І.Балика в інтересах Ю.Луценка у порядку ст. 539 КПК про звільнення екс-міністра від покарання за хворобою.

Отже, тепер, крокуючи по країні із новим КПК, суди, за бажанням влади, переїжджатимуть до тюрем. Виникає лише головне питання: як бути із відкритістю судових процесів, змагальністю сторін та доступом ЗМІ до залів судових приміщень, якщо вони організовані у тюрмах?! До справи Луценка прикута увага українських та закордонних ЗМІ, міжнародної спільноти та провідних правозахисних організацій світу. 

Чи готовий суддя допустити пресу та міжнародних спостерігачів до приміщення суду, нехай воно і знаходитиметься на території колонії? Чи готовий суддя О.Савченко навіть у таких умовах повернути довіру людей, неупереджено розглянувши клопотання захисту Юрія Луценка? 

Нагадаємо, що у Юрія Луценка діагностовано ряд хвороб, зокрема цукровий діабет, цироз печінки, вірусний гепатит TTV. Їх встановила комісія МОЗу та лікарі Київської міської клінічної лікарні. Ці документи є в особовій справі Луценка. Саме ці хвороби, відповідно до переліку захворювань, який затверджений Державним комітетом відбування покарань та Міністерством охорони здоров'я, несумісні із перебуванням ув’язненого у виправній установі для подальшого відбування покарання. Адміністрація колонії має право звернутися до суду із клопотанням про звільнення від покарання ув’язненого, проте відмовляється підготувати таке подання до суду.

Відповідно до норм нового КПК, що місяць тому вступив у дію, адвокати також мають право звертатися до суду із подібним клопотанням про звільнення підзахисного від відбування покарання через стан здоров’я та наявні важкі хвороби, що і було зроблено ними із посиланням на Конституцію, Кримінально-виконавчий кодекс та перелік захворювань, який затверджений Державним комітетом відбування покарань та Міністерством охорони здоров'я.

Щодо висвітлення судового процесу, представникам ЗМІ радимо звертатися за акредитацією на судове засідання по справі Ю.Луценка до Менського районного суду Чернігівської області за тел. 04644-2-14-73 або за адресою: 15600, м. Мена, вул. Леніна 146-А.

Джерело: "Народна самооборона"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.