У свідка обвинувачення не виявилось доказів причетності Юлії Тимошенко до вбивства Щербаня

svidok scherban

 

В Апеляційному суді міста Києва розпочалося судове засідання, на якому відбувається допит свідків у рамках кримінальної справи щодо вбивства Євгена Щербаня. На засіданні в якості потерпілого був присутній син Щербаня.


Слідчий суддя Печерського районного суду Києва Ганна Медушевська розпочала, за відсутності Юлії Тимошенко, допит чергового свідка обвинувачення у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня – колишнього голови Донецької обласної державної адміністрації Володимира Щербаня.

Суддя відмовилася задовольнити клопотання захисту Юлії Тимошенко про перенесення слідчих дій.

"Юлія Тимошенко – не вільна людина. Вона не може обирати з’являтися до суду чи ні. Присутність Юлії Тимошенко на засіданнях суду залежить виключно від пенітенціарної служби", - заявив захисник екс-прем’єр-міністра Сергій Власенко.

У свою чергу захисник Олександр Плахотнюк додав, що пенітенціарна служба не повинна питати Юлію Тимошенко про її бажання бути доставленою на судове засідання. "Пенітенціарна служба повинна виконувати рішення суду, з врахуванням думки німецьких медиків, які лікують Юлію Тимошенко", - наголосив він.

Проте прокурор Ліля Фролова звернулася до судді Анни Медушевської проводити засідання пропри те, що на нього не було доставлено Юлію Тимошенко.

У свою чергу захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко наголосив, що екс-прем’єр не відмовлялася від доставки на судовий допит, а її просто не доставили.

«Я розумію, що прокурорам хочеться проводити це засідання без Тимошенко, але я хочу підкреслити, що це є справа про вбивство і Юлія Тимошенко проходить по цій справі як обвинувачувана», - наголосив Власенко.

Він також сказав, що на сьогодні є два шляхи вирішення питання присутності Юлії Тимошенко на суді.

«По-перше, треба визнати, що Юлія Тимошенко перебуває на стаціонарному лікуванні, оскільки навіть ті довідки, якими керується прокуратура, виписані харківською лікарнею «Укрзалізниці», по-друге, Юлія Тимошенко подала заяву про своє бажання бути присутньою особисто на судовому засіданні у Києві, хоча закон не вимагає від неї такої заяви», - сказав Власенко.

Захисник також додав, що від Юлії Тимошенко не залежить її присутність на судовому засіданні, бо це є в компетенції Пенітенціарної служби, яка доставляє на судове засідання.

"Присутність Юлії Тимошенко залежить виключно від Пенітенціарної служби, а не від волі і бажання Тимошенко", - сказав Сергій Власенко.

Він підкреслив, що Юлія Тимошенко неодноразово вимагала власної участі у всіх допитах так званих свідків.

"Вона написала: вимагаю доставити мене в суд. При цьому до неї прийшли, почали задавати ще якісь додаткові запитання і просити "підпишіть оце і оце". Вона не зобов’язана робити це, тому і сказала: "згідно закону", - сказав Власенко.

Сергій Власенко закликав припинити "цей фарс", бо "слухаємо справу з пустою лавою і робимо ідіотами усю країну".

Захисник також зазначив, що відео з палати Юлії Тимошенко, де вона рекомендує тюремникам діяти по закону, є змонтованим. Він також обурений тим, що в палаті лідера опозиції був чоловік-тюремник, а не жінка.

"Вам подали, як завжди, вирізаний шматок. Це ж не повне відео з моменту приходу та виходу пана Колпащикова. Вам нарізали шматочки, а презентували як ціле відео", - сказав Власенко.

У зв’язку з тим, що Юлію Тимошенко не доставили на судове засідання її захисники просили перенести засідання.

Після цього суддя Анна Медушевська продовжила судове засідання і розпочала допит Володимира Щербаня.

Свідок зазначив, «що був заочно знайомий з Тимошенко з 1995 року. Пізніше зустрічався з нею у межах роботи і мав виключно ділові стосунки».

У свою чергу захисник Сергій Власенко звернув увагу, що свідок прийшов на судовий допит з заготовленими паперами.

«Я хочу звернути увагу, що у попередніх свідченнях Володимира Щербаня не було цифр чи якоїсь іншої інформації, що потребувала б нотаток. Я розумію, що прокуратура уже приготувала свідчення» - зазначив Власенко.

Втім суддя Анна Медушевська відмовилась реагувати на це звернення захисника.

Як стало відомо з показів свідка, він знав про підготовку убивства Щербаня. Володимир Щербань у своїх показах на допиті у суді заявив, що не бачив доцільності звертатися до Служби безпеки та правоохоронних органів у зв’язку з отриманням у 1996 році інформації про загрозу життю народного депутата Євгена Щербаня для запобігання цього злочину.

"Я не бачив в цьому доцільності. Тоді я нічого не зробив би", - сказав Володимир Щербань, відповідаючи на запитання захисника екс-прем'єр-міністра Олександра Плахотнюка.

Проте свідок обвинувачення навіть не зміг повністю повторити висловлювання Євгена Щербаня щодо його вбивства. "Він сказав: "Мене застрілять, мене уб'ють, за мною їздять машини", - пригадав він.

Володимир Щербань також не зміг відповісти на запитання Олександра Плахотнюка, чому не звернувся до правоохоронних органів щодо вбивства Євгена Щербаня пізніше, наприклад, у 2001 році, коли Юлія Тимошенко перебувала у тюрмі. "Не вважав за доцільне", - зазначив він.

Олександр Плахотнюк також запитав, що зараз стало підставою для його звернення до прокуратури. "Після того, як пролунала заява Руслана Щербаня, мене викликали до Генпрокуратури на допит, і тоді я почав відповідати. До цього у мене ніхто про вбивство Євгена Щербаня не запитував. Але я про це говорив і до 2012 року у вузькому колі", - зізнався свідок.

Як відомо, 4 квітня 2012 року син Євгена Щербаня Руслан заявив про необхідність проведення розслідування можливої причетності Юлії Тимошенко до вбивства його батька. На запитання журналістів, чому він мовчав 16 років, Руслан Щербань заявив, що "боявся за своє життя і безпеку своєї сім'ї". До речі, "нові" обставини загибелі батька Руслан Щербань "раптово згадав" після того, як опинився на гачку у влади – на початку 2012 року він став фігурантом кримінальної історії з вбивством на полюванні в Донецькій області.

У свідка Володимира Щербаня не виявилось доказів причетності Юлії Тимошенко до «справи Щербаня».

Про це Володимир Щербань наголосив у ході судового засідання під час допиту з боку захисту.

Захисник Андрій Кожем’якін задав йому чітке запитання: «Чи є у Вас докази причетності Юлії Тимошенко до «справи Щербаня»? На що Володимир Щербань відповів «Ні!».

На запитання іншого захисника Олександра Плахотнюка «Чи існують інші докази щодо правдивості інформації (щодо причетності Юлії Тимошенко до справи)?» свідок Володимир Щербань відповів «Це моє власне сприйняття».

Як повідомив журналістам на брифінгу захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко, свідок Володимир Щербань так і не надав жодної відповіді по суті питання щодо начебто причетності Юлії Тимошенко до «справи Щербаня».

«Він не надав відповіді, чому впродовж 17 років він жодного разу не заявив про нібито відому йому інформацію щодо причетності когось до вбивства Євгена Щербаня», - сказав Власенко.

Він підкреслив, що захисту відомо, що цей свідок був неодноразово допитаний у цій справі «і жодного разу прізвище Тимошенко він не називав».

«Ви звернули увагу, що у своїх вільних поясненнях прізвище Юлії Тимошенко він згадав 2 чи 3 рази? Він здебільшого розказував про свої стосунки із Павлом Івановичем Лазаренком, які, зі слів свідка Щербаня, не були дружніми. Він не надав жодної обставини та фактів, які би підтверджували причетність Юлії Тимошенко, чи взагалі будь-чию участь, у вбивстві Щербаня. Він не говорив взагалі про вбивство Щербаня», - зазначив захисник.

За словами Сергія Власенка, під час показів, свідок Володимир Щербань некоректно змальовував економічну ситуацію у Донецькому регіоні у ті часи.

При цьому Власенко ще раз підкреслив, що свідок нічого не сказав по суті справи.

Після вбивства Євгена Щербаня рахунки сім’ї Володимира Щербаня поповнилися на 2 мільйони доларів.

Через 2 дні після вбивства народного депутата Євгена Щербаня з рахунків його дружини на рахунки сина Володимира Щербаня було перераховано 2 мільйони доларів.

Про це під час перехресного допиту в рамках судового слідства заявив захисник Сергій Власенко.

Зокрема захисник назвав адресу, за якою Володимир Щербань був зареєстрований у США у 1996 році після вбивства Євгена Щербаня, і ця адреса також є місцем реєстрації фірми сина Володимира Щербаня Артема, який пройшов під номером 57 у народні депутати по списку Партії регіонів.

При цьому Володимир Щербань ствердно відповів на те, що йому відома ця адреса. Проте повної відповіді на питання, чи були перераховані кошти, він не дав, оскільки слідчий суддя Ганна Медушевська зняла це питання. При цьому суддя не пояснила, чому саме вона його зняла.

Євген Щербань заперечував конфлікт з Павлом Лазаренко (ВІДЕО)

Керівник групи захисту екс-прем’єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко продемонстрував журналістам запис телевізійного інтерв’ю убитого народного депутата Євгена Щербаня від 25.06.1996 року, у якому Євген Щербань заявив, що у нього немає жодного конфлікту з Павлом Лазаренком, що він повністю підтримує його і що разом вони одна команда.

Сергій Власенко так прокоментував це відео: «У захисту свідчить «живий» Євген Щербань у той час як Володимир Щербань посилається начебто на слова мертвої людини», - сказав Власенко.



Олександра Кужель свідчитиме у справі Щербаня

7 березня відбудеться допит свідка захисту Олександри Кужель, яка надаватиме покази у рамках справи Щербаня. Про це повідомив керівник групи захисту Юлії Тимошенко Сергій Власенко.

«Є рішення про клопотання захисту про свідків. 7 березня, о 10.00, відбудеться допит свідка Олександри Кужель. Це уже робиться на прохання захисту», - сказав Власенко.

При цьому захисту не відомо, чи будуть задоволені клопотання захисників по інших свідках. Крім того, за словами Сергія Власенка, захисту також не відомі імена наступних свідків обвинувачення.

За матеріалами byut.com.ua, tymoshenko.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.