Біля Савур-Могили в довкілля потрапили 128 тонн речовин та 392 тонни металевих уламків

epl0

 
Екологи та волонтери МБО «Екологія-Право-Людина» підрахували кількість речовин, які потрапляють в довкілля від розривів снарядів, що завдає неймовірної шкоди. Супутникові знімки дають змогу візуально розрізнити воронки, ідентифікувати їхні розміри та тип снаряду, детонація якого призвела до появи воронки, а також оцінити масштаби руйнувань.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі МБО «Екологія-Право-Людина».

– У місцях високої щільності артобстрілів перемішаний ґрунт, підстилаючи порода та безліч уламків сталевого чавуну, не говорячи вже про тонни токсичних речовин, що потрапляють в ґрунт та атмосферу під час детонації, – говорить еколог МБО «Екологія – Право – Людина» (ЕПЛ) Василюк Олексій.

На першому наведеному космічному знімку можна бачити територію розміром 15 х 15 км на сході Донеччини, просто всіяну воронками. На другому – територію, обведену білим контуром у збільшенні.

epl01

epl02

Було ідентифіковано 4 основні типи воронок на цих знімках радіусом від 1 до 7 метрів, які утворилися від застосування осколкових та осколково-фугасних мін, установок «Град», снарядів буксованих гармат та самохідних гаубиць, а також реактивних снарядів системи залпового вогню «Ураган». Сумарно було нараховано 15505 воронок, які повністю зруйнували ґрунтовий покрив території в 225 кв км.

– Наразі відомо, що не менше, ніж 392 тонни металевих уламків снарядів розсіяні на цій території, що робить її непридатною для сільськогосподарського використання, – повідомляє еколог ЕПЛ Катерина Норенко. – Окрім цього, вибухова речовина, яка складається з амотолу (калібр 82 мм) та з суміші гексогену та порошкоподібного алюмінію (у більших калібрах) після детонації лишає сумарно 128 тонн хімічних речовин, 70 тонн з яких складає оксид алюмінію, а 58 тонн взагалі не можна ідентифікувати, бо це різноманітні гази, які отруюють атмосферу та ґрунт, – говорить Катерина Норенко.

Під час детонації утворюються низка хімічних сполук - CO, CO2, H2O, NO, N2O, NO2, CH2O, HCN, N2, а також велика кількість ідентифікованої та неідентифікованої токсичної органіки, окислюються навколишні ґрунти, деревина, дернина, конструкції.

На даному етапі експерти ЕПЛ проводять розрахунок розподілу концентрацій речовин, які потрапили в ґрунт, а також концентрації металевих уламків. Це дасть змогу підібрати найбільш доцільний метод рекультивації, оскільки наразі територія не придатна до використання.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.