На Херсонщині любіюють будівництво вітропарку у водно-болотному угідді міжнародного значення

vitropark

 
Жителі села Олександрівка Каланчацького району Херсонської області звернулись до Президента України П. Порошенка з проханням зупинити будівництво вітропарку поряд з їхнім селом компанії ТОВ «Віндкрафт Каланчак».


Питання будівництва вітроелектростанцій викликало значний резонанс серед жителів села Олександрівка. Адже неподалік вже є два існуючих вітропарки, які додали складності у життя сусідніх сіл.

Село розташоване на берегах Карканітської затоки, яка ще у 1975 році згідно Рамсарської конвенції отримала статус водно-болотних угідь міжнародного значення.

«Люди сподівалися, що наші чиновники при владі організують громадські слухання, де можна буде почути професійні висновки екологів, орнітологів, геодезистів, - йдеться у зверненні жителів села. - Натомість, голова Каланчацької райдержадміністрації Загорулько Г.І. при допомозі Олександрівського сільського голови Лабушного А.Г. зібрали в приміщені сільської ради тільки тих, хто підтримує цю ідею. Ніякого оголошення про те, що будуть громадські слухання, не було, збирали людей через телефонний дзвінок, повідомляючи, що буде зустріч із головою Каланчацької райдержадміністрації Загорулько Г.І., навіть, не називаючи, з якого питання».

Таку «таємну вечерю» оформили протокольно, як громадські слухання, де одноголосно (42 особи) дали згоду на виготовлення документації під будівництво вітроенергетичних установок. Таке одноголосне схвалення викликає, щонайменше, здивування. Дізнавшись про це, жителі села Олександрівка самі сформувавши ініціативну групу з 5 осіб, повідомивши про збори села через місцеву газету «Слава Праці», а також письмовим запрошенням голову Олександрівської сільської ради та всіх жителів села Олександрівка та провели збори села самостійно. Голова відмовився прийти, при цьому заявивши, що тільки він має право збирати і проводити загальні збори села, і наше зібрання неправомірне та протизаконне.

Ініціативна група зібрала 285 підписів жителів села (значно більше, ніж у фіктивному протоколі громадських слухань), сподіваючись, що до пропозицій громади прислухаються та проведуть відповідно до закону громадські слухання.

У відповіді на звернення селян голова Каланчацької райдержадміністрації зазначив, що вирішення даного питання - це компетенція місцевих рад. Сільський голова Лабушний А.Г. теж відмовився організовувати громадські слухання, направивши обурених селян до Каланчацької РДА, де 09.08.2016року будуть проводитися слухання з приводу затвердження генерального плану розміщення вітроелектроустановок на території Олександрівської сільської ради, про що було оголошено в газеті «Слава Праці».

9 серпня представники громади, залучивши депутата Каланчацької районної ради Михайленка В.І., прибули на громадські слухання, але як виявилося, що на цих зборах вони були непроханими гостями, бо ніхто їх не збирався організовувати і проводити. В кабінеті заступника голови Каланчацької райдержадміністрації, куди їх запросили, був присутній заступник РДА Онуце О.І. та архітектор РДА Гетьман В.А., які повідомили, що громада - не професіонали і не має права давати екологічну чи будь-яку іншу оцінку щодо роботи вітрових установок.

Якщо ці питання вирішуються без участі громади, то навіщо ж тоді громадські слухання?

У ВГО «Національний екологічний центр України» дослідили ситуацію. Дійсно, територія входить до складу Рамсарського угіддя і не може бути забудована вітряками, адже має значення для міграції птахів. Більше того, сама ділянка є однією з останніх степових цілин приморської частини Херсонщини і наразі готується обґрунтування щодо включення її у національний природний парк «Джарилгацький». Тут зростають види рослин, занесені до Червоної книги України, що виключає законний варіант забудови ділянки.

Олексій Василюк, Національний екологічний центр України



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.