​Українська гуманітаристика: хто цьогоріч претендує на Міжнародну премію Івана Франка

10 березня 2017 року у Києві відбулася прес-конференція «Міжнародна премія імені Івана Франка - претенденти 2017 року». Під час заходу було оприлюднено список претендентів на здобуття Міжнародної премії імені І. Франка у галузі соціально-гуманітарних наук та україністики, повідомили «Конфліктам і законам» у прес-службі Міжнародного фонду Івана Франка.


Зокрема, на початку заходу голова Правління Фонду Роланд Франко зізнався, що мріє, щоб премія Івана Франка набула популярності, подібної до премії Альфреда Нобеля. «Я розумію, що ця праця потребує багато зусиль. І ми вкладаємо у неї увесь свій час, кошти і натхнення. Ми впевнені, що Міжнародна премія Івана Франка є дуже важливою для просування України в цивілізований світ. І ця праця буде успішною, коли до неї долучаться мільйони українців по всьому світу» - вважає внук Великого Каменяра.

Директор Фонду Ігор Курус підбив загальні підсумки подачі документів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2017 році. Зокрема, він зазначив, що з 15 січня по 1 березня 2017 року на адресу Фонду було подано 21 наукову роботу з 16 університетів Австрії, Польщі, України та Ізраїлю. Охоплено 9 наукових дисциплін: право; мистецтвознавство, соціальна антропологія, історія, культурологія, історія релігії, історія України, суспільна географія, психологія.

«Цього року ми отримали удвічі більше наукових робіт, ніж було подано у 2016 році. Сподіваюся, що рівень конкуренції у 20117 році буде ще вищим, а Міжнародне журі, на засіданні у Відні, обере безсумнівного переможця Премії у кожній з номінацій», - зазначив директор Фонду.

Ігор Курус також наголосив, що премія не державна, а преміальний фонд формується за рахунок благодійників, і в 2017 році він становить 500 тисяч гривень.

Член Правління Фонду, проректор Київського національного університету імені Т. Шевченка Володимир Бугров ознайомив з критеріями і процесом визначення лауреатів премії, а також з претендентами на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у номінації «за вагомі здобутки (досягнення) у галузі соціально-гуманітарних наук».

«Зараз Фонд завершив прийом робіт і приступив до формування номінаційних комітетів, до яких увійдуть по 3 вчених з різних університетів світу. З визначених ними робіт Міжнародна експертна рада має вибрати по три кращі монографії і передати на розгляд до Міжнародного журі, яке буде засідати з 23 по 25 червня у Відні. Саме у Відні і будуть оголошені лауреати премії у кожній з номінацій. Нагородження відбуватиметься у Дрогобичі 27 серпня — у день народження Івана Франка», - підкреслив Володимир Бугров.

У свою чергу член Правління Фонду, проректор Львівського національного університету ім. І. Франка Ярослав Гарасим розповів про претендентів на премію у номінації «за вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики», зазначивши, що остаточну кількість кандидатів на здобуття Міжнародної премії ім. Івана Франка буде визначено номінаційними комітетами, які відсіють можливі псевдонаукові подання.

«Міжнародна премія Івана Франка в галузі україністики сприяє залученню авторитетних гуманітаріїв сучасності до нового прочитання нашої тисячолітньої історії, осмислення унікальності і неповторності української культури та до виявлення особливостей збереження національної ідентичності у процесі соціокультурної глобалізації», - наголосив Ярослав Гарасим.

З переліком поданих на здобуття премії можна ознайомитися на сайті Міжнародного фонду Івана Франка: www.frankoprize.com.ua.

Нагадаємо, Міжнародна премія Івана Франка присуджується у двох номінаціях: за вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики та за вагомі здобутки (досягнення) у галузі соціально-гуманітарних наук. Премія є щорічною і вручається 27 серпня у день народження Івана Франка. Лауреати Премії нагороджуються грошовою винагородою (у 2017 році призовий фонд становить 500 тисяч гривень) та золотим знаком.

У 2016 році Лауреатом Міжнародної премії ім. Івана Франка став Любомир Гузар. Монографія Блаженнішого Любомира, під назвою «Андрей Шептицький Митрополит Галицький (1901-1944) провісник екуменізму», була визнана найкращою у номінації «за визначний особистий внесок у розвиток суспільно-гуманітарних наук».

Відео з прес-конференції «Міжнародна премія імені Івана Франка - претенденти 2017 року»

Фото прес-служби Міжнародного Фонду Івана Франка



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.