​Когнітивний дисонанс: Мінкульту «начхати» на культуру?

Команда «голосу Майдану» в Міністерстві культури чітко демонструє, що їм, по суті, абсолютно «начхати» на українську культуру й на збереження україномовних видань. Саме такий висновок випливає з нещодавнього засідання примирної комісії з вирішення колективного трудового спору між працівниками ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» та Міністерством культури України, повідомляє прес-служба Незалежної медіа-профспілки УКраїни.


Позицію міністерства в питанні конфлікту можна назвати «горохом об стіну» – представники команди «голосу Майдану» списали свої професійні обов’язки вже повністю. Позиція представників міністерства, що озвучена першим заступником міністра Світланою Фоменко, звучить так: «Звільняйте всіх, а залиште тільки творчих працівників». Такий підхід демонструє абсолютну професійну некомпетентність пані заступниці. Це ілюстрація того, що у заступника міністра досі нема повного розуміння видавничого процесу. Схоже, що ані міністр Євген Нищук, ані його заступники не здогадуються, що вони не ФІНАНСУЮТЬ державне підприємство, а ОПЛАЧУЮТЬ його видавничі послуги, пов’язані з виданням п’яти журналів та двох газет. І процес видання друкованого ЗМІ – це не лише написання статей, це й дизайн, верстка, поліграфія, адміністрування комп’ютерних мереж, доставка, розміщення на складах, розповсюдження, реклама, бухгалтерський облік, економічне планування, прибирання приміщень. Власне, фактично така ж схема, як і в будь-якої установи, хоч видавництво – не театр, адже тут своя специфіка. Можливо, тому і немає розуміння у представників Мінкульту, що і як їм фінансувати.

«Представники міністерства не розуміють, що таке видавничі послуги, які забезпечуються на виконання фактично державного замовлення державним підприємством. Немає оплати цих послуг – журналісти будуть писати в стіл, бо не буде кому зверстати номер. Не заплатіть бухгалтеру – не буде журналістам ані зарплати, ані оплати поліграфічних послуг. Ще раз наголошую, ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» – не власник і не засновник газет і журналів, і підприємство не зобов’язано утримувати газети й журнали, воно – видавець. Його видавничі послуги (які включають в себе в тому числі адміністративні послуги) оплачуються – видання виходять, ні – випуск припиняється. Й відповідальність за те, чи буде жити ЗМІ, чи закриється, покладається на засновників – Міністерство культури України», – коментує ситуацію перший заступник голови НМПУ Олександр Тарасов.

На думку пана Тарасова, на сьогодні дії Нищука, Фоменко and Ko спрямовані на повне знищення українських культурних видань та умисне банкрутство унікального національного видавництва. Схоже, пан Євген Нищук та пані Світлана Фоменко газет і журналів не читають, тим більше українською, тому й хочуть вберегти інших громадян від «скверни». А то ще почнуть думати, культурно розвиватись, як правити тоді?

Цікаве в цій ситуації те, що представники Міністерства культури, як мантру, завчили своє виправдання – в країні війна, грошей у бюджеті немає, міністр культури нічого з цим зробити не може, у всьому винен Мінфін, Кабмін та адміністрація підприємства. Ініціювати якісь питання (напрацювання проекту закону про зміни до бюджету) міністр культури Євген Нищук теж не може…

«Міністр є членом Кабінету Міністрів України, й за наявності бажання й політичної волі цілком може на його засіданні порушити питання змін до бюджету з метою дофінансування Національного газетно-журнального видавництва», – зазначив присутній на зустрічі голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

У свою чергу, пан Волинець пообіцяв провести перемовини з депутатами Верховної Ради України щодо внесення на розгляд парламенту законопроекту про зміни до державного бюджету України з метою одержання додаткового фінансування для видавництва.

Наступну зустріч примирної комісії сторони планують провести 21 квітня 2017 року о 14:00.

Міністр культури України Євген Нищук. Фото прес-служби НМПУ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.