​Доповідь Freedom House: Демократичні показники в Україні знизилися вперше з 2014 року

У середу, 11 квітня, оприлюднено доповідь «Дому Свободи» під назвою «Країни у перехідному періоді 2018. Протистояння нелібералізму».


Міжнародна неурядова організація «Дім Свободи» (Freedom House) відзначає, що у 2018 році зареєстровано найбільший спад показників демократичних процесів за всю 23-річну історію дослідження становища в країнах в перехідному періоді. 19 із 29 країн, проаналізованих у доповіді «Дому Свободу», показали, що рівень розвитку демократії у 2018 році знизився. Вже другий рік поспіль автори доповіді констатують, що серед цих країн спостерігається більше консолідованих авторитарних режимів (Consolidated Authoritarian Regimes), ніж консолідованих демократій (Consolidated Democracies).

Про це йдеться в оприлюдненій у середу «Домом Свободи» щорічній доповіді під назвою Nations in Transit 2018. Confronting Illiberalism. («Країни в перехідному періоді 2018. Протистояння нелібералізму»), повідомляє «Голос Америки».

«Політика *неліберальної демократії стає новою нормою в Європі», - заявив президент Freedom House Майкл Абрамовітц.

Він каже, що керованим урядом наклепницьким кампаніям, які спрямовані проти організацій громадянського суспільства, журналістів та політичної опозиції, проклали шлях в росії та Центральній Азії, але вони дедалі частіше застосовуються в цілому регіоні. Це вже не проблема, яку ми можемо твердити, існує в одній чи в двох країнах. Для захисту демократії лідери повинні протидіяти нападам на демократичні принципи, зокрема, коли ці напади чиняться недалеко від дому», - заявив Абрамовітц.

«Те, що діється в Центральній та Східній Європі, не можна відокремити від того, що відбувається в Європі загалом», - додав він. «Ніхто не захищений від нормалізації неліберальних ідей», - підкреслив президент Freedom House.

Щодо України, автори доповіді відзначають, що вперше з часу революції 2014 року, зареєстровано спад показників демократичних процесів. Із продовженням керованого росією конфлікту на сході країни, українські політики користуються почуттями патріотизму, щоб нападати на неурядові організації та журналістів, звинувачуючи їх у підриванні воєнних зусиль.

«Напади на громадянське суспільство і політичних опонентів підірвали рушійну силу процесу реформ в Україні», - зауважив директор проекту «Країни в перехідному періоді» Нейт Шенкан.

Він вказав на те, що хоча реформи щодо децентралізації тривають, інші ключові пріоритети, в тому числі заходи щодо боротьби з корупцією, зайшли в глухий кут. Віконце можливостей для України не закрилося, але воно звузилося, каже Шенкан. Звинувативши неурядові організації і журналістів в антинаціоналізмі, політики намагаються виключити легітимні голоси від публічних дебатів тільки тому, що вони критикують уряд».

Доповідь під назвою «Країни в перехідному періоді» оприлюднюється щороку, починаючи з 1995 року. Звіт охоплює 29 посткомуністичних країн колишнього Радянського Союзу, а також Центральної, Східної Європи та Балкан.

*(Неліберальні демократії - устрої, в яких влада, здобута на легальних виборах, зберігає видимість демократії, але систематично розмонтовує систему стримувань і противаг – ред.)

Фото Web Screenshot



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.