​Рада ухвалила закон, що дає можливість росіянам та корупціонерам інкогніто купувати українські підприємства

Сьогодні, 15 травня, Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій» №6141, який дає можливість приховати інформацію щодо кінцевого бенефіціара-покупця будь-якої державної чи приватної акціонерної компанії. Це фактично дає можливість будь-кому інкогніто скуповувати українські облігації внутрішньої державної позики та інші цінні папери, через які приватизують українські державні підприємства, пише Центр протидії корупції.


На ухвалення закону в редакції, яка дозволила приховати інформацію про кінцевого власника офшора, який купив цінні папери, особисто наполягав Олег Ляшко та депутат від Опоблоку Олександр Долженков. Лише в такій редакції законопроект отримав необхідні для проходження голоси Радикальної партії та Опоблоку.

Відповідно до закону №6141 корупціонери, російський бізнес та будь-хто інший можуть таємно заходити в Україну. Українські банки позбавляються обов’язку ідентифікувати реальних власників цінних паперів, якщо їх представлятимуть закордонні банки.

Якщо зараз українські банки зобов’язані ідентифікувати саме кінцевого бенефіціара, то із вступом у дію цього закону вони матимуть справу з номінальними власниками, наприклад, кіпрським банком. Інформація ж про реального власника знаходитиметься виключно в іноземному банку, який представлятиме інтереси «офшора-інвестора». Щоб отримати інформацію від іноземного банку про реального власника активів, НАБУ, СБУ чи ГПУ доведеться робити офіційний запит про правову допомогу. Розкриття інформації про бенефіціарів відтепер займатиме від 6 місяців.

«Щоб купити українські цінні папери чи державні підприємства, корупціонерам чи росіянам тепер достатньо буде найняти кіпрського юриста, який відкриє рахунок, наприклад, в Австрійському банку і Австрійський банк купуватиме в Україні цінні папери від імені офшора, — пояснює Дарина Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції. — В Україні інформація про реального бенефіціарного власника цього офшора не зберігатиметься. Правоохоронні органи будуть витрачати роки на її пошук по світу, а тим часом стратегічні державні підприємства чи державний борг будуть скуплені корупціонерами чи росіянами».

Проте варто згадати, що саме великі міжнародні банки дуже часто є й найбільшими відмивачами грошей. Нещодавно один з найбільших світових банків, Deutsche Bank, оштрафували на рекордні 630 мільйонів доларів за відмивання 10 мільярдів доларів російських олігархів. Також потрібно згадати, що у свій час структури цього банку у своїх схемах відмивання коштів використовував олександр янукович.

Законопроект порушує Міжнародні стандарти з протидії відмиванню доходів та фінансуванню тероризму і розповсюдженню зброї масового знищення (Рекомендації FATF), зокрема рекомендацію 10, яка визначає необхідність «визначення вигодоодержувача і вжиття відповідних заходів для перевірки його особи таким чином, щоб фінансова установа була переконана в тому, що вона знає, хто є вигодоодержувачем». У разі залучення номінальних утримувачів до фінансових операцій FATF встановлює вимогу обов’язкової наявності у фінансових установ достовірної інформації про вигодоодержувачів (бенефіціарних власників) рахунків.

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.