​Як швейцарці контролюють владу

Вже 143 роки Конституція Швейцарії гарантує громадянам право приймати на референдумі будь-які закони і скасовувати будь-які рішення, прийняті парламентом, урядом або місцевою владою.


Саме тому в Швейцарії ніколи не з'явиться Роттердам+, що дозволяє Ахметову з Порошенком безкарно грабувати всіх громадян країни через житлово-комунальні тарифи.

Саме тому в Швейцарії влада ніколи не зможе знищувати історичні центри міст для того, щоб девелопери змогли побудувати там чергові багатоповерхівки.

Саме тому в Швейцарії громадяни не влаштовують Майданів, не виходять мітингувати під стіни парламенту, не просять два роки депутатів і президента прийняти закон про Антикорупційний Суд та не бояться результатів майбутніх виборів, побоюючись, що наступні 4 роки країну знову продовжать розпихувати по кишенях та офшорах.

Просто швейцарці знають, що якщо влада буде нахабніти та приймати неадекватні рішення, вони відправлять її на смітник і САМІ все виправлять. Конституція Швейцарії гарантує це. І влада це теж знає - і саме тому не нахабнішає.

Конституція України, на жаль, таких прав громадянам не гарантує.

Саме тому швейцарці живуть добре, а українці погано.

Саме тому у вас крадуть гроші, які осідають у численних офшорах незліченних українських корупціонерів і олігархів.

Саме тому ви платите 7000 євро за розмитнення автомобіля вартістю 2000 євро.

Саме тому більша частина ваших зарплат і пенсій йде на оплату житлово-комунальних тарифів, збагачуючи, через схему Роттердам+, Порошенка та Ахметова.

Саме тому найактивніші люди виїжджають з України.

Ви весь час чекаєте, поки хтось прийде і все виправить. Але в цих безплідних очікуваннях проходить все ваше життя.

Ніхто не прийде і нічого не виправить - ані Саакашвілі, ані «нові лідери», ані хтось інший. Прокиньтеся! Перестаньте чекати месію!

ЦЕ МОЖЕТЕ ЗРОБИТИ ТІЛЬКИ ВИ САМІ! Якщо будете вимагати у влади таких самих прав, які є у швейцарців, і почнете САМІ контролювати країну.

Потрібно зробити лише три речі, щоб все кардинально змінилося:

Внести до Конституції право громадян оголошувати всенародний референдум з питання, віднесеного до повноважень законодавчої або виконавчої влади країни, області, району, міста або села. Зібрав необхідну кількість голосів за референдум по якомусь питанню - значить, право рішення переходить до народу. Як народ вирішить, так і буде.

Створити дешеву і надійну систему підрахунку голосів громадян. Щоб жодна потвора не змогла вкрасти жоден голос, щоб ні в кого навіть можливості такої не було! Сьогоднішні технології це дозволяють.

Зібратися всім разом біля Ради та вимагати цього. І не йти, поки вимоги не будуть виконані.

Після цього нам ніколи більше не доведеться збиратися ані біля Ради, ані на Банковій, ані на наших міських майданах. Збиратися там ми будемо тільки для того, щоб щось відсвяткувати. А всі питання, які нас хвилюють, ми будемо вирішувати з нашої хати. Яка тепер виявиться не з краю, а в самому центрі.

Є хороший анекдот про всіх нас:

- Скажіть, а довго чекати, поки стане краще?
- Якщо чекати - то довго.

Ви все чомусь чекаєте виборів. Але на виборах нічого не зміниться - навіть якщо прийдуть «нові лідери». Ніхто з них добровільно не розлучиться з повноваженнями, які вони отримають. Ніхто з їх спонсорів не відмовиться від корита, яке буде стояти перед ними.

Тільки якщо ви всі разом прийдете до Ради і голосно будете вимагати собі право контролювати владу, свою країну і своє життя - тільки тоді ви отримаєте ці права. Якщо ви хочете жити як швейцарці, то ви повинні контролювати свою владу, як це роблять швейцарці. По-іншому ніяк, хто б вам чого не обіцяв...

Вітаю вас всіх з Днем Конституції, співгромадяни. Бажаю нам усім святкувати цей день у наступному році, володіючи, за Конституцією, тими ж правами, які мають швейцарці. Слава Україні!

Mikheil Saakashvili, facebook.com

Фото shutterstock.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.