​Ми їмо не найдешевший хліб в Європі

Ми вважали, що хліб є настільки українським продуктом, та що Україна є житницею Європи, що він буде останнім продуктом, який ми будемо купувати дорожче, ніж наші західні сусіди. Але не так сталося, як гадалося…


На початку тижня експерти Асоціації постачальників торговельних мереж порівняли вартість найдешевшого білого та чорного хліба в нашій країні та деяких країн Європейського Союзу.

Як з’ясувалось, ми їмо вже не самий дешевший хліб в Європі. У інтернет-гіпермаркеті Литви ви можете придбати найдешевший кілограм білого хліба за 13,1 грн, Польщі – за 17,8 грн та України – за 19,2 грн. В Естонії його можна знайти за 69,5 грн. При цьому, ймовірно, що хліб у цих країнах міг бути випеченим із українського зерна.

Українські пекарі часто подейкують, що виробляти дешевий соціальний хліб є невигідним. Але приклад сусідніх країн показує, що це може бути вигідним навіть у Європі. На кінець вересня 2018 року середня вартість білого хліба за даними офіційної статистики є 16,1 грн за кілограм із борошна першого ґатунку та 20,2 грн із муки вищого ґатунку. Оскільки інтернет-магазин гіпермаркета AUCHAN в Україні розрахований на столичного покупця, то варто пригадати, що хліб у Києві коштує значно дорожче: із муки першого сорту – 19,1 грн, а вищого – 32,2грн.

Чорний хліб виявився в нашій країні найдешевшим – цінник показав 19,5 грн за кілограм. Далі розмістилася Естонія з 27,9 грн, Польща – із 46,7 грн та Литва – із 52,2 грн. До кінця року вартість хліба зросте ще в середньому на 5%.

У січні причиною підняття вартості буде зростання мінімальної заробітної плати. Але оскільки підняття планується лише на 12%, то це призведе до подорожчання до 3%. Урожай Україна зібрала непоганий, тому ця причина не буде впливати на вартість духмяного.

Alexey Doroshenko, facebook.com

Фото зі сторінки ФБ Alexey Doroshenko



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.